Η ασφάλεια του έλληνα πολίτη

Κανείς τότε από τους επικεφαλής των δύο σωμάτων δεν αντέδρασε στο «ανοσιούργημα», διότι οι μεν εκ της Χωροφυλακής ανώτατοι νόμιζαν ότι δημιουργείται μια καινούργια Χωροφυλακή με αρμοδιότητα σε όλη την επικράτεια, οι δε από την Αστυνομία Πόλεων ζούσαν από τις υποσχέσεις ότι θα δημιουργηθεί κάτι νέο και ότι θα ʼχουν το πάνω χέρι.

Ναι, τότε διεπράχθη «έγκλημα» εις βάρος της ασφάλειας του έλληνα πολίτη (αυτό φαίνεται σήμερα) λες και υπήρχε πρόβλημα στη συνεργασία των δύο σωμάτων, ασχέτως αν υπήρχε κάποιος ανεγκέφαλος από κάθε πλευρά εκείνα τα χρόνια, εκεί στα όρια της Κατεχάκη.

Ευθύνες ναι, στην τότε πολιτική και πολιτειακή εξουσία (μακαρίτες σήμερα) και στους ανεγκέφαλους συμβούλους τους. Θα «τρίζουν τα κόκαλα» του συγχωρεμένου του Βαγγέλη του Γιαννόπουλου που αντέδρασε σθεναρά στη Βουλή υπερασπιζόμενος την ιστορία των δύο σωμάτων.

Δυο σώματα με σοφές διατάξεις, με ιστορικούς ηγέτες, με θύματα στην εκτέλεση του καθήκοντος, με θύματα για την ανεξαρτησία της Ελλάδας, με επιτυχία στην αστυνόμευση.

Δυστυχώς, το έγκλημα και η «ασέβεια» εις βάρος της ασφάλειας του έλληνα φορολογούμενου συνεχίσθηκε με την κατάργηση των αστυνομικών τμημάτων τάξης και ασφάλειας και τη δημιουργία των πολυδιαφημισμένων «πολυδύναμων», μιας γελοιότητας που προηγούμενο δεν έχει. Έλεγαν ότι το ʼκαναν για να εξοικονομήσουν δύναμη, αδιαφορώντας αν ο πολίτης ήθελε δύο μέρες δρόμο να πάει να ζητήσει κάτι.

Κατάργησαν τους αστυνομικούς σταθμούς της υπαίθρου για να φτιάξουν, λέει, ισχυρά κεντρικά τμήματα. Αργότερα είδαν και απόειδαν και με ελάχιστες φωνές εδέησαν, εξαναγκαζόμενοι, να επανασυστήσουν τα αστυνομικά τμήματα τάξης και αργότερα της ασφάλειας.

Εισήγαγαν, για την πρόσληψη, το σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων, για αξιωματικούς και αστυφύλακες, με σκεπτικό τη φιλοσοφία της αξιοκρατίας, αγνοώντας τη δεξαμενή των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και παλιά, με ένα σύστημα αξιοκρατίας, χωρίς κανείς να μπορεί να αμφισβητήσει την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων. Δεν έχω τίποτα με τα 20χρονα αμούστακα παιδιά, η αστυνόμευση όμως δεν είναι θεωρία αλλά πράξη και πείρα, που εν πολλοίς ένα μέρος το αποκτάς στο στράτευμα.

Καταργήθηκαν δύο σώματα και δημιουργήθηκαν πέντε και ποια είναι αυτά; Ακούστε τα: Η ΕΛΑΣ, οι συνοριοφύλακες, οι ειδικοί φρουροί και παραπέρα η Δημοτική Αστυνομία και τώρα τελευταία ακούω για την «Αστυνομία των συγκοινωνιών».

Πού είναι η ευγενής άμιλλα που υπήρχε τότε μεταξύ των δύο Σωμάτων, πού είναι οι σοφές διατάξεις από τα δύο σώματα; Όλα στο πόδι και δεν βρέθηκε ένας αρχηγός να αντιδράσει γιʼ αυτήν τη διάλυση, αλλά αντιθέτως εισηγήσεις για δημιουργία «παραμάγαζων». (Τροχαίες εθνικών οδών, ΟΠΚΕ, αστυνομία με βαν στις πλατείες και άλλα.)

Κύριοι, γνωρίζετε πόσα τμήματα Τροχαίας υπάρχουν μέχρι τη Λαμία και αντίστοιχα έως την Πάτρα; Τι την κατασπαταλάτε αλόγιστα τη δύναμη και από πού την παίρνετε; Οι Ασφάλειες δεν έχουν αντίστοιχα τμήματα της δουλειάς που κάνουν οι ΟΠΚΕ, γιατί τη δύναμη των ΟΠΚΕ δεν την εντάσσετε στα τμήματα της Ασφάλειας, αλλά τους αφήνετε να δρουν ανεξέλεγκτα; Τι τα θέλετε τα VAN, από το τμήμα δεν πήρατε τη δύναμη; Γιατί αποδυναμώνετε τα τμήματα;

Αυτά ανήκουν στο παρελθόν, τώρα όμως τι θα γίνει για να νιώσει ο κόσμος ασφάλεια; Τα πράγματα είναι πολύ απλά και δεν χρειάζεται πολύ μυαλό, δύο λέξεις τα λένε όλα: Ανακατανομή της δύναμης.

Για να έχουμε ανακατανομή της δύναμης χρειάζεται πολιτική βούληση, ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους, γιʼ αυτό υπάρχει σε όλους τους τομείς αποτυχία, γιατί όλα μετριούνται με το πολιτικό κόστος.

Κύριε υπουργέ της Δημόσιας Τάξης, δεν θα σας πει κανείς πολίτης, ανεξαρτήτως ιδεολογίας, γιατί κάνετε αυτό ή εκείνο προκειμένου να εξοικονομήσετε δύναμη για την ασφάλεια του έλληνα φορολογούμενου. Κύριε υπουργέ, κάποτε η υπηρεσία επισήμων είχε δύναμη εκεί, γύρω στη χιλιάδα, και με τη 17 Νοέμβρη στις δόξες της. Για ρωτήστε σήμερα πόσους έχει; Ακούω για κάποιες χιλιάδες.

Γιατί ο καθένας υπουργός, εκεί στη Βουλή, να έχει 2 και 3 και 5 αστυφύλακες; Τι προσφέρουν, ένας δεν σας φτάνει;

Γιατί σε απόστρατους αρχηγούς και υπαρχηγούς να διατίθεται κρατικό αυτοκίνητο και δύναμη να τους φρουρούν; Ποιοι τους απειλούν; Δεν έχουν καταλάβει ότι τώρα ιδιωτεύοντας δεν τους γνωρίζουν ούτε οι μέχρι χθες υπό τας διαταγάς των τελούντες, αλλά ούτε και οι γείτονές τους;

Δεν νοείται να ʼχεις πάρει μια κατάθεση για τη 17Ν και ΕΛΑ ή να συμμετείχες σε συμβούλιο ή σύνθεση και να σου διατίθενται εσαεί 2 αστυφύλακες να σου μεταφέρουν την τσάντα και κρατικό αυτοκίνητο για βόλτες. Δεν λέει κανείς να μη φρουρηθεί η ηγεσία, αλλά και εκεί με μέτρο, όχι άλλοι συνοδοί και άλλοι στο σπίτι.

Κύριε υπουργέ, ρωτήσατε πόσοι φρουρούν στελέχη του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου; Κάποιοι μιλούν για πληθώρα αστυνομικών.

Οι επώνυμοι επιχειρηματίες που βίωσαν την τρομοκρατία «στο πετσί τους» μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Αυτούς βεβαίως η Πολιτεία έχει υποχρέωση να τους φρουρήσει, οι άλλοι επώνυμοι ας πληρώσουν για την ασφάλειά τους (έχει πολλές εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες). Έτσι για να πέσει… και η ανεργία.

Αν μαζέψετε κ. υπουργέ όλη αυτήν τη διάσπαρτη δύναμη, ξέρετε πόσα τμήματα τάξης και ασφάλειας επανδρώνετε; Και όταν λέμε επάνδρωση, εννοούμε δύναμη της τάξης των 200 και 300 ατόμων και με σχέδιο να δείτε τι αστυνόμευση θα υπάρξει και όχι, όπως κυκλοφορούν στο κέντρο, «μπουλουκηδόν», δέκα δέκα χωρίς προορισμό, ή τώρα τελευταία που κάτι καρεκλοκένταυροι «λαγοί» βγαίνουν στα τηλεοπτικά παράθυρα και ανακινούν πάλι θέμα δημιουργίας πολυδύναμων. Μην τους ακούτε κ. υπουργέ, τόσα ξέρουν, τόσα λένε, δεν δούλεψαν ποτέ να ʼχουν άποψη.

Κύριε αρχηγέ, προσφάτως ανανεώθηκε η θητεία σας και πλαισιωθήκατε από άξιους συνεργάτες. Να θυμάστε όμως ότι η αστυνόμευση γίνεται με καλούς αστυφύλακες και καλούς μικρούς αξιωματικούς και όχι από πληθώρα ανωτάτων αξιωματικών. Φτάσαμε στο σημείο ένα αστυνομικό τμήμα που κάποτε το διοικούσε αστυνόμος ή μοίραρχος να το διοικεί αστυνομικός διευθυντής, τουτέστιν συνταγματάρχης.

Κύριε Αρχηγέ, οι προηγούμενοι συνάδελφοί σας δεν έκαναν τίποτα για την ανακατανομή της δύναμης, τολμήστε το όμως εσείς, γιατί μετά τη δημιουργία του αρχηγείου, ο αρχηγός έχει δύναμη και μπορεί να εισηγείται τα πάντα. Εισηγηθείτε λοιπόν στην πολιτική ηγεσία τη μείωση του ποσοστού πρόσληψης του προσωπικού με πανελλήνιες από 100% σε ποσοστό 30%, το υπόλοιπο 70% αντλήστε το από τη δεξαμενή των Ενόπλων Δυνάμεων όπως οι ειδικοί φρουροί και οι συνοριοφύλακες.

Έτσι, για να σταματήσει και η αλληλοφαγωμάρα Αστυνομίας – Ειδικών Φρουρών, να φτιάξετε μία δύναμη, μία Αστυνομία ενιαία με σεβασμό στον πολίτη, αλλά και σεβασμό του πολίτη προς την Αστυνομία, με το σύστημα της μοριοδότησης, που οι σημερινοί κυβερνώντες δεν αμφισβήτησαν.

Αξιωματικοί και αρχιφύλακες να προέρχονται από το σώμα με εξετάσεις, όπως και παλιά, και όχι να βρίσκονται σήμερα σε αδράνεια πληθώρα αρχιφυλάκων, προερχόμενων εκ του σώματος.

Και δεν χρειάζεται κύριε Αρχηγέ για τους εκ του σώματος προερχόμενους αξιωματικούς και αστυφύλακες η φοίτηση να είναι τετραετής, αρκούν και τα δύο χρόνια, όπως και παλιά.

Κύριε Αρχηγέ, κάντε κάτι για την ασφάλεια του έλληνα πολίτη, υπερασπιστείτε τον θεσμό της Αστυνομίας, γιατί ούτε για τα «μπάζα» είναι ούτε «σάκοι του μποξ». Γιατί όπως πάμε, με τη δημιουργία «παρααστυνομιών», η κανονική Αστυνομία θα ασχολείται μόνο με τις συγκεντρώσεις και θα «πετροβολιέται» στις διαδηλώσεις και όχι με την ασφάλεια του έλληνα πολίτη στην οποία είναι ταγμένη.

Τελειώνοντας, κύριε Αρχηγέ, θέλω να επισημάνω ότι η κοινωνική έκρηξη δεν ήρθε ακόμη, κοντεύει όμως, και δεν είναι υπεύθυνη γιʼ αυτό η Αστυνομία.

Και επειδή θα κληθείτε να την αντιμετωπίσετε, χρειάζεται προσοχή.

Η τρομοκρατία έχει φουντώσει και η διαρροή λίστας με ονόματα είναι «υποβολιμαία», είναι «προβοκατόρικη», είναι έγκλημα. Η δικαιολόγηση από τον εκπρόσωπό της ήταν τουλάχιστον αστεία. Κρίμα!

Ένας Καλαβρυτινός κοσμοκαλόγηρος


Σχολιάστε εδώ