Ενίσχυση της παραγωγικής βάσης

Με αφορμή την κρίση και τα μέτρα αντιμετώπισής της είναι μια καλή ευκαιρία να αναδειχθούν τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Η αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων δεν αφορά μόνο τη μακροχρόνια προοπτική της ελληνικής οικονομίας, αλλά αποτελεί και την άμεση αντίδραση της Πολιτείας απέναντι στην κρίση. Η ενίσχυση της παραγωγικής βάσης της ελληνικής οικονομίας αποτελεί σήμερα τη μοναδική έξοδο από την κρίση. Το εξωτερικό έλλειμμα της ελληνικής οικονομίας αποτελεί τη μεγάλη απειλή. Για τη χρηματοδότηση αυτού του ελλείμματος κάθε χρόνο πρέπει να δανειζόμαστε αρκετά δισ. ευρώ. Σήμερα ο μέσος καταναλωτής από τα 100 ευρώ που δαπανά τα 65 πάνε σε εισαγόμενα αγαθά. Κάνουμε ουσιαστικά μια εξαγωγή θέσεων εργασίας στη Γερμανία, στην Κίνα και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα απʼ την οποία εισάγουμε προϊόντα. Τα τελευταία χρόνια δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε ούτε τα αγροτικά προϊόντα χωρών εντός και εκτός ΕΕ. Οι αιτίες είναι πολλές.
Συνοψίζονται όμως σε δύο λέξεις έλλειψη ανταγωνιστικότητας. Και σίγουρα τα προβλήματα της γραφειοκρατίας, της παραγωγικότητας, της αναποτελεσματικότητας είναι μακροχρόνια. Αλλά σίγουρα με ένα πρόγραμμα ενίσχυσης της ελληνικής παραγωγής τα αποτελέσματα μπορούν να είναι άμεσα.

Έτσι θα στηριχθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, θα αυξηθεί ο τζίρος της αγοράς με ταυτόχρονη αύξηση των φορολογικών εσόδων, θα μειωθούν οι ανάγκες της κυβέρνησης για εξωτερικό δανεισμό και τέλος θα ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή. Ας αναλογιστούμε μόνο πώς θα ήταν τα πράγματα σήμερα στην Ελλάδα αν η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει ένα αντίστοιχο πρόγραμμα ενίσχυσης και στήριξης της ελληνικής παραγωγής τον περασμένο Νοέμβριο ύψους 28 δισ. ευρώ όπως με τις τράπεζες.


Σχολιάστε εδώ