Εκρηκτικό το κλίμα στον ΣΥΝ
Στελέχη όλων των τάσεων φοβούνται πλέον τα χειρότερα και περιμένουν ότι η νέα φάση εσωστρέφειας θα επηρεάσει και τα εκλογικά αποτελέσματα του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες ευρωεκλογές, ενώ ήδη επισκίασε το εσωκομματικό δημοψήφισμα για τους ευρωβουλευτές στο οποίο νικητής για την πρώτη θέση αναδείχθηκε ο Ν. Χουντής με 49% έναντι 42% του νυν ευρωβουλευτή Δ. Παπαδημούλη.
Αφορμή για τη νέα σοβαρή κρίση στάθηκε η πρόταση του Α. Καρίντζη, εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΝ –και εξ απορρήτων του Α. Τσίπρα– να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές η πρόβλεψη του καταστατικού του κόμματος που προβλέπει ότι τα στελέχη του κόμματος δεν μπορούν να είναι για πάνω από δύο συνεχόμενες θητείες σε κορυφαία όργανα, καθώς και στη Βουλή. Η πρόταση αυτή θεωρήθηκε ως «αιτία πολέμου» από την Ανανεωτική Πτέρυγα που διείδε μεθόδευση για την απομάκρυνση από τη Βουλή του Φ. Κουβέλη, ο οποίος πριν από λίγο καιρό είχε πει ότι ο ΣΥΝ μπορεί να δώσει μετεκλογικά ψήφο ανοχής σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Ακολούθησε πόλεμος ανακοινώσεων και δηλώσεων –ένθεν κακείθεν– τα πράγματα οδηγούνταν στα άκρα, με αποτέλεσμα να γίνει συνάντηση κορυφής Αλαβάνου – Τσίπρα – Κουβέλη προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. Στη συνάντηση συμφωνήθηκε τελικά να πέσουν οι τόνοι και να υπάρξει συνεννόηση σχετικά με τις επόμενες κινήσεις του κόμματος, ωστόσο στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας που ακολούθησε το κλίμα ήταν εκρηκτικό ανάμεσα στις δύο τάσεις. Στελέχη της πλειοψηφίας του Αριστερού Ρεύματος αναρωτιούνταν εάν η πρακτική της εσωκομματικής αντιπολίτευσης εντάσσεται σε σχέδιο υπονόμευσης του κόμματος και έλεγαν με νόημα ότι κάθε φορά που το κόμμα κάνει ένα άλμα προς τα εμπρός (όπως το εσωκομματικό δημοψήφισμα) αναφύονται διάφορα ζητήματα με διαφορετικά κάθε φορά προσχήματα. Στελέχη του Ρεύματος επικαλούνται την πρόσφατη εμπειρία προσχώρησης στελεχών του ΣΥΝ στο ΠΑΣΟΚ και εκφράζουν φόβους ότι ίσως κάποια από τα σημερινά στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης επιδιώξουν κάτι ανάλογο.
Από τη μεριά τους, τα στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας εκτιμούν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σχέδιο της ηγεσίας για την περιθωριοποίησή τους μέσω εκκαθαρίσεων. Υπενθυμίζουν ότι η σχετική διάταξη του καταστατικού για τις δύο συνεχόμενες θητείες των βουλευτών ενεργοποιείται το 2011 και εκτιμούν ότι είναι εκ του πονηρού η ανακίνηση αυτού του ζητήματος στη σημερινή συγκυρία. Από την ενεργοποίηση της διάταξης αυτής επηρεάζονται ο Αλ. Αλαβάνος (δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν θα αποχωρήσει στις επόμενες εκλογές) Γ. Δραγασάκης και ο Θ. Λεβέντης οι οποίοι κατά κάποιες πληροφορίες έχουν εκφράσει τη θέλησή τους να μην είναι υποψήφιοι βουλευτές. Έτσι μένει για «απόσυρση» ο Φ. Κουβέλης, που δεν έχει εκφράσει καμία τέτοια διάθεση αφού από όλους θεωρείται ως ο πλέον κατάλληλος για τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Με βάση αυτό, τα στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας εκτιμούν ότι η πρόωρη ανακίνηση του θέματος στοχοποιεί τον Φ. Κουβέλη και την εσωκομματική τάση στην οποία ανήκει.
Τα πράγματα αναμένεται να χειροτερέψουν μετά τις ευρωεκλογές και την πιθανή αδυναμία επανεκλογής του Δ. Παπαδημούλη (με βάση συμφωνία που έγινε με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα καταλάβει την τρίτη θέση στο ψηφοδέλτιο) στο Ευρωκοινοβούλιο, αφού για να εκλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ τρεις ευρωβουλευτές πρέπει να πάρει ποσοστό πάνω από 10% κάτι που δεν δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Ήδη η Ανανεωτική Πτέρυγα, διαβλέποντας τις εξελίξεις που έρχονται, έσπευσε να ζητήσει να «σπάσει» η συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ και να καταλάβουν τις δύο πρώτες θέσεις του ευρωψηφοδελτίου ο Ν. Χουντής και ο Δ. Παπαδημούλης και την τρίτη θέση να την πάρει ο εκπρόσωπος των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι τέτοιο, όπως είναι φυσικό, θα τίναζε στον αέρα όλη τη συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ και γιʼ αυτό η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ την απέρριψε αμέσως. Όμως οι τριβές αναμένεται να μεταφερθούν και στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου διαγκωνίζονται οι διάφορες συνιστώσες για το ποια θα καταλάβει τη δεύτερη προνομιούχα θέση στο ευρωψηφοδέλτιο.
Ο Κ. Λαλιώτης σε ανύποπτο χρόνο είχε πει ότι η δημοσκοπική άνοιξη του ΣΥΝ θα διαρκέσει όσο διαρκεί το φθινόπωρο στα εσωκομματικά πράγματα του ΠΑΣΟΚ. Δεν μπόρεσε όμως να προβλέψει πόσο σύντομα το φθινόπωρο του ΣΥΝ θα μεταβληθεί σε βαρύ χειμώνα.