Δάνειο 650 εκατ. ευρώ θα πάρει το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων

Σε δανεισμό 650 εκατ. ευρώ με εγγυητή το Δημόσιο θα προχωρήσει, εκτός απρόοπτου, η διοίκηση του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, παρά τις αντιδράσεις της πλειοψηφίας της συνδικαλιστικής ηγεσίας της ΑΔΕΔΥ, που υποστηρίζει ότι το ποσό αυτό πρέπει να «εξοφληθεί» από το χρέος του Δημοσίου προς το Ταμείο Πρόνοιας, ύψους 1 δισ. 300 ευρώ.

Ο δανεισμός εμφανίζεται ως μονόδρομος για τη διοίκηση του Ταμείου, καθώς το Δημόσιο δηλώνει πλήρη αδυναμία εξόφλησης μέρους ή του συνόλου της οφειλής του, που ας σημειωθεί αφορά σε πολύχρονη κακοδιαχείριση και χρήση από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Το ποσόν των 650 εκατ. ευρώ αφορά στην καταβολή σε 15.300 δικαιούχους του εφάπαξ, το οποίο περιμένουν έως και 15 μήνες από τον χρόνο συνταξιοδότησής τους. Ως προς τη λειτουργία του ΤΑΠΔΥ μετά την εξόφληση των συνταξιούχων, το οικονομικό πρόβλημα παραμένει και η διοίκησή του προτείνει συμπληρωματικά μέτρα που να εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητά του. Ο πρόεδρος του Ταμείου, κ. Γκαλάκας, πρόσκειται σύμφωνα με πληροφορίες στο ΠΑΣΟΚ και, ίσως, έτσι εξηγείται ότι μεμονωμένα στελέχη της ΠΑΣΚ/ΔΥ κρίνουν ως αναγκαίο κακό τη λύση που προτείνει, ενώ υπέρ τάσσεται ο εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ και γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ κ. Ηλιόπουλος. Αντιθέτως, ο πρόεδρος της οργάνωσης Σπ. Παπασπύρος (ΠΑΣΚ/ΔΥ), ο αντιπρόεδρος Ηλ. Βρεττάκος (Αυτ. Παρέμβαση) και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Δημ. Αγκαβανάκης (ΠΑΜΕ) υποστηρίζουν την επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, γιατί κρίνουν πως σε περίπτωση που το Ταμείο προχωρήσει σε δανεισμό, η απόφαση θα σημάνει την οριστική απαξίωση και διάλυση του ΤΑΠΔΥ.

Την Τρίτη συνεδριάζει η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ καθώς ξεκινά εκστρατεία πανελλαδικής ενημέρωσης και κινητοποίησης (εν όψει και της γενικής απεργίας στις 2 Απριλίου) για την εισοδηματική πολιτική (προβλέπονται αυξήσεις κάτω του 2%), την ακρίβεια, τα προβλήματα του ΟΠΑΔ και του ΤΑΠΔΥ, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, όπως και τις προσλήψεις προσωπικού με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου, που ανατρέπουν όχι μόνον τη μονιμότητα, αλλά και την οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων.


Σχολιάστε εδώ