«Ασπίδα» των εργαζομένων ενάντια στην κρίση ο ΟΑΕΔ

Το μέτωπο της απασχόλησης είναι ίσως το πρώτο στο οποίο τα προβλήματα και οι προκλήσεις εκδηλώνονται με ενιαίο τρόπο στην Ευρώπη και με κοινό παρονομαστή τον φόβο των απολύσεων και την επιτακτική ανάγκη να θωρακιστούν με μέτρα κοινωνικής προστασίας όσοι υποστούν τις συνέπειες της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας στην αγορά εργασίας.

Η εφαρμογή των μέτρων για την αντιμετώπιση των πιέσεων, που αναμένεται να εκδηλωθούν και στην Ελλάδα στο πεδίο της απασχόλησης, απαιτεί ευρεία κοινωνική και πολιτική συναίνεση και την έμπρακτη συνεργασία Πολιτείας και κοινωνικών και παραγωγικών δυνάμεων του τόπου.

Λύσεις με κοινωνική
συναίνεση

Ο ΟΑΕΔ προσφέρει το θεσμικά κατοχυρωμένο βήμα τριμερούς διαλόγου μεταξύ Πολιτείας, εργοδοτών και εργαζομένων, για το ζήτημα της αντιμετώπισης των συνεπειών της πρωτοφανούς διεθνούς οικονομικής κρίσης και στην ελληνική αγορά εργασίας, καθώς στη διοίκησή του συμμετέχουν οι εκπρόσωποι τόσο των εργαζομένων όσο και των εργοδοτών, με αποφασιστική αρμοδιότητα στη χάραξη των πολιτικών για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης.

Στη διοίκηση του ΟΑΕΔ έχει ήδη ξεκινήσει ένας δημιουργικός διάλογος σε αναζήτηση των κατάλληλων μέτρων και των σύγχρονων λύσεων για την αντιμετώπιση τυχόν δυσμενών εξελίξεων στην αγορά εργασίας. Βάση αυτού του διαλόγου αποτελεί η παραδοχή ότι η διεθνής κρίση δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για προγραμματισμένες εκ των προτέρων περικοπές του εργατικού κόστους ή για κερδοσκοπική στρέβλωση των εργασιακών σχέσεων και ότι Πολιτεία και παραγωγικές τάξεις οφείλουν να επιδείξουν στις δύσκολες αυτές ώρες ψυχραιμία, ενότητα, υπευθυνότητα και κοινωνική αλληλεγγύη.

Τα πρώτα μέτρα

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΟΑΕΔ έχει λάβει, ήδη από τους πρώτους μήνες εκδήλωσης των συνεπειών της διεθνούς οικονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία, σειρά μέτρων τόσο για την προστασία της απασχόλησης όσο και για τη στήριξη των ανέργων, ως ομάδας του πληθυσμού που βιώνει εντονότερα τις επιπτώσεις από την αναπτυξιακή επιβράδυνση και την κάμψη στην αγορά.

Ειδικότερα, ο ΟΑΕΔ:
— Κατήρτισε ένα επιχειρησιακό σχέδιο δράσης για το 2009 που προβλέπει σχεδόν τριπλασιασμό των ευκαιριών απασχόλησης που δημιουργούνται, με αφετηρία τους τελευταίους μήνες του 2008. Έτσι, το τελευταίο τρίμηνο του 2008 προσφέρθηκαν πάνω από 50.000 ευκαιρίες απασχόλησης, ενώ ο προγραμματισμός για το 2009 προβλέπει περισσότερες από 141.500 ευκαιρίες απασχόλησης και αυτοαπασχόλησης.
— Σχεδίασε προγράμματα ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης που θα υλοποιηθούν σε ένα ευέλικτο πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορούν άμεσα και αποτελεσματικά να εξειδικεύονται, με δράσεις στοχευμένες κατά κλάδους και επιχειρήσεις (όπως τα ειδικά προγράμματα για τις τουριστικές επιχειρήσεις ή η σύνθετη δράση για την Ολυμπιακή Αεροπορία), πληθυσμιακές ομάδες και περιοχές, για την υποστήριξη εκείνων που ενδέχεται να επηρεαστούν περισσότερο από τις συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης.
— Προχώρησε άμεσα στη χρηματοδότηση μέτρων στήριξης του εισοδήματος των ανέργων, ως μιας ομάδας που υφίσταται μεγαλύτερη πίεση λόγω των επιπτώσεων της διεθνούς κρίσης στην ελληνική οικονομία, με την καταβολή, για παράδειγμα, διπλού δώρου Χριστουγέννων στους επιδοτούμενους ανέργους.
— Διευκόλυνε και διεκπεραίωσε με ταχεία και απλή διαδικασία την καταβολή του έκτακτου επιδόματος κοινωνικής συνοχής στο σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων.

Ολοκληρωμένο
πλέγμα πολιτικών

Οι ενεργητικές πολιτικές για την αύξηση της απασχόλησης, που έχουν αναπτυχθεί στον ΟΑΕΔ τα τελευταία χρόνια, με βάση και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, συνθέτουν ένα ολοκληρωμένο πλέγμα εναλλακτικών μέσων για την αντιμετώπιση των όποιων έκτακτων κραδασμών ενδέχεται να προκύψουν, εξαιτίας της διεθνούς κρίσης, στην αγορά εργασίας:

Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις σε επίπεδο κλάδων, περιοχών και πληθυσμιακών ομάδων.

Προγράμματα επιδότησης της
απασχόλησης.

Προγράμματα ενθάρρυνσης, στήριξης και επιχορήγησης της αυτοαπασχόλησης.

Προγράμματα μετατροπής της επιδότησης ανεργίας σε επιδότηση της απασχόλησης, αλλά και

Προγράμματα συμβουλευτικής και συμπληρωματικής κατάρτισης για την ταχύτερη δυνατή επαναπροώθηση του ανέργου στην αγορά εργασίας.

Τα προγράμματα απασχόλησης και αυτοαπασχόλησης που περιλαμβάνονται στον προγραμματισμό του Οργανισμού για το 2009 θα εξειδικευτούν όπου απαιτούνται ειδικά προσαρμοσμένες παρεμβάσεις. Για παράδειγμα, για την τόνωση της απασχόλησης στον τουριστικό τομέα θα υλοποιηθεί ειδικό πρόγραμμα για τη διατήρηση του προσωπικού των τουριστικών (ξενοδοχειακών) επιχειρήσεων που λειτουργούν εποχικά, μέσω ειδικής προσαρμογής του μέτρου μετατροπής του επιδόματος ανεργίας που λαμβάνουν οι εποχικοί ξενοδοχοϋπάλληλοι σε επίδομα απασχόλησης.

Παράλληλα, ο προγραμματισμός του 2009 θα ενσωματώσει ρυθμίσεις για τη χρονική επιμήκυνση των προγραμμάτων απασχόλησης, αλλά και μέτρα για την άμεση επιστροφή στην απασχόληση όσων χάσουν τη δουλειά τους λόγω της κρίσης.

Εμπειρία, υποδομές,
ευελιξία

Τα σημαντικότερα εφόδια του ΟΑΕΔ στην προσπάθεια περιορισμού των συνεπειών της διεθνούς κρίσης στην ελληνική αγορά εργασίας είναι η πολυετής εμπειρία, η ετοιμότητα και η άρτια οργάνωση, κυρίως όμως η ευελιξία και τα αντανακλαστικά που διαθέτει ο Οργανισμός ώστε να παρεμβαίνει έγκαιρα και αποτελεσματικά, προσφέροντας ολοκληρωμένες λύσεις όπου εκδηλώνονται προβλήματα απασχόλησης.
— Μέσω των δικτύων συνεργασίας που έχει αναπτύξει με τους τοπικούς φορείς (εκπροσώπους παραγωγικών φορέων, εργατικά κέντρα, ενώσεις επιχειρήσεων, επιμελητήρια, ακαδημαϊκούς φορείς, φορείς της αυτοδιοίκησης κ.λπ.) ο ΟΑΕΔ καταγράφει τις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες της αγοράς εργασίας, ακόμα και σε μικροτοπικό επίπεδο.
— Με την πλήρη αυτοματοποίηση των υπηρεσιών του, με αναπτυγμένες υποδομές πλήρους ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, αλλά και με την επέκταση του δικτύου του μέσω της διασύνδεσης με τα ΚΕΠ των Δήμων και των Νομαρχιών, ο ΟΑΕΔ προσφέρει άμεση πρόσβαση σε ενιαίο πακέτο υπηρεσιών (ενημέρωση και συμμετοχή σε προγράμματα απασχόλησης, καταβολή επιδομάτων και παροχών κ.λπ.) σε κάθε άνεργο, όπου κι αν βρίσκεται, και κάθε στιγμή.
— Με την ανάπτυξη σε δράσεις μεγάλης κλίμακας των υπηρεσιών συμβουλευτικής υποστήριξης των ανέργων (στον επαγγελματικό προσανατολισμό και επαναπροσανατολισμό, στις τεχνικές αναζήτησης εργασίας και στην επιχειρηματικότητα), αλλά κυρίως με την επαναδραστηριοποίηση των δικών του Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης, ο ΟΑΕΔ προσφέρει άμεση επανακατάρτιση σε ειδικότητες υψηλής ζήτησης και σε λειτουργική διασύνδεση με τα κατά τόπους ΚΠΑ2 ολοκληρωμένα κοινωνικά σχέδια επανένταξης ανέργων, όπως για παράδειγμα σε περιπτώσεις απολυμένων από μεγάλες επιχειρήσεις ή φθίνοντες κλάδους.

Οι πόροι

Η χρηστή και ορθολογική διαχείριση των πόρων του ΟΑΕΔ με όρους διαφάνειας και αποτελεσματικότητας την τελευταία πενταετία, η υψηλή απορρόφηση κοινοτικών πόρων για την ενίσχυση της απασχόλησης, αποτελούν εγγύηση ότι ο ΟΑΕΔ γνωρίζει πώς να κατευθύνει το σύνολο των διαθέσιμων πόρων του για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την ενίσχυση της απασχόλησης. Αποτελούν παράλληλα εγγύηση για την αξιοποίηση, με τον πλέον αποδοτικό και αποτελεσματικό τρόπο, των αυξημένων στο ένα δισ. ευρώ πόρων που η κυβέρνηση εξασφάλισε για τη στήριξη των ανέργων και την τόνωση της απασχόλησης για το 2009, αλλά και για την προοπτική αξιοποίησης και των νέων χρηματοδοτικών δυνατοτήτων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, που αποτελεί βασικό στόχο του ΟΑΕΔ.


Σχολιάστε εδώ