Από το Περιστύλιο…

Ίδια κατάσταση και στα έδρανα του ΠΑΣΟΚ, που γέμισαν όμως όταν μιλούσε ο κ. Παπανδρέου. Και όταν ήρθε πια η ώρα να τοποθετηθούν η κ. Παπαρήγα και ο κ. Αλαβάνος, οι βουλευτές μετριούνταν στα δάκτυλα. Παρόμοια ήταν η εικόνα και στις δευτερολογίες των αρχηγών, χειρότερη όμως αυτήν τη φορά στην πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ. Κι αν οι βουλευτές δεν παρακολουθούν τις συνεδριάσεις με την επιμέλεια που το έκαναν παλιά, τι να πει κι ο κόσμος;

• Βροχή «ειδικών συνεδριάσεων» αυτόν τον καιρό στη Βουλή. Τη μια για τις μεταμοσχεύσεις και τη δωρεά οργάνων, την άλλη με θέμα τη γυναίκα και τον εθελοντισμό κι έρχεται και η συνεδρίαση για την ημέρα της Μεσογείου. Χώρια πια τα πολιτικά μνημόσυνα… Όσο για τα νομοσχέδια, δεν πρέπει να έχουν παράπονο οι βουλευτές. Μιλάνε όλοι στις τέσσερις συνεδριάσεις που διατίθενται για το καθένα! Λάστιχο γίνονται για να… φτάσουν και να μην τεθεί σε αργία η Βουλή!

• Ο κ. Καρατζαφέρης το ξεκαθάρισε. Δεν εναντιώνεται, λέει, στην κ. Μπακογιάννη, επειδή είναι ψηλή, καστανή, και ωραία. Αλλά αυτό με τα μυστικά κονδύλια δεν μπορεί να το φάει. Μήπως γνωρίζει, λέει, ο πρωθυπουργός πού πηγαίνουν τα μυστικά κονδύλια της χώρας κι αν χρησιμοποιούνται για την εξωτερική πολιτική και όχι για τη φιλοτέχνηση του πορτρέτου της κυρίας Μπακογιάννη;

Πάντως, όπως τα λέει ο κ. Καρατζαφέρης, με τα προσόντα που της αναγνωρίζει τα αξίζει τα λεφτά του το πορτρέτο…

• Επιπροσθέτως, είναι αδύνατον να αντιληφθεί ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ πώς το ΠΑΣΟΚ θα μπορέσει να φτιάξει τα οικονομικά της χώρας όταν δεν μπορεί να φτιάξει τα ίδια τα οικονομικά του κόμματος. «Χρωστάτε 55 εκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες. Ήδη οι τράπεζες με δυσκολία σας δίνουν λεφτά», παρατήρησε.

Η αγωγή του κ. Παπανδρέου δεν του επέτρεψε να του πει ότι φυτρώνει εκεί που δεν τον σπέρνουν, αλλά ο κ. Καρατζαφέρης κάτι υπαινίχτηκε για… κοριούς. Απτόητος εκείνος, επειδή, λέει, θέλει να υπάρχει αλληλεγγύη κομμάτων κι επειδή πιστεύει ότι όλα τα κόμματα πρέπει να έχουν φωνή, και ιδιαίτερα στις ευρωεκλογές που βλέπει να μην έχει χρήματα το ΠΑΣΟΚ να κάνει καμπάνια, δανείζει άτοκα 5 εκατομμύρια από το ταμείο του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού για να μπορέσει να τα βγάλει πέρα το ΠΑΣΟΚ!

Η κατάσταση θύμισε… τσίρκο, αλλά ο μόνος που εκνευρίστηκε πραγματικά ήταν ο Θόδωρος Πάγκαλος: «Δεν την αφήνουμε αυτή τη συζήτηση περί χρηματισμού; Μη γίνει χαμός εδώ μέσα…».

• Δεν το αντέχει η Αλέκα Παπαρήγα να γίνεται η συζήτηση με το βλέμμα στις κάλπες. «Δεν στοχοπροσηλώνεται η προσοχή μας στα θέματα που συζητάμε και χάνεται, αν θέλετε, και μια ευκαιρία να δούμε τι λέει και το κάθε κόμμα», παρατήρησε πολύ σωστά. «Εδώ πάμε από τον Άγιο Θόδωρο ως τη Φανερωμένη. Τα πάντα μπήκαν σε αυτό το τραπέζι»…

• Ομοίως ο Αλέκος Αλαβάνος παρατηρεί το αυτονόητο, ότι δηλαδή η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών βρίσκεται κάτω από τις περιστάσεις και το απέδωσε ακόμα πιο γλαφυρά: «Πάνε να κάνουν τη συζήτηση κομματικό νυφοπάζαρο, κήπο με διάφορες κοτσάνες κι έναν χώρο εκδήλωσης προσωπικής βεντέτας ομιλητών, συμπαρασύροντας έτσι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σ’ ένα βαρετό, μονότονο και εντελώς άγονο κουτσομπολιό για το ποιοι είναι στην κυβέρνηση και ποιοι είναι στην αντιπολίτευση και παρεμποδίζοντας να γίνει, σε μια κρίσιμη στιγμή, παγκόσμια, ευρωπαϊκά, εθνικά, μια συζήτηση σε βάθος για τη διεθνή θέση της χώρας μας»…

• Όλα τα είχαμε δει, αλλά να κάνεις σαρδάμ και να χειροκροτείσαι πρώτη φορά συνέβη. «Εμείς δεν κάνουμε εκλολογολία, συγγνώμη, εκλογολογία», είπε και δικαιολογήθηκε: «Κάνουμε και εμείς τα σαρδάμ μας!». Στο σημείο αυτή η κοινοβουλευτική του ομάδα αισθάνθηκε την ανάγκη να του συμπαρασταθεί με χειροκρότημα…

• Έχει έναν ιδιαίτερο προσωπικό τόνο να μιλά αργόσυρτα και καθαρά η Έλσα Παπαδημητρίου. Έτσι διαβάζει και τις ερωτήσεις όταν προεδρεύει του Σώματος της Βουλής. Αρέσει, φαίνεται, αυτό το στιλ στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Περικλή Κοροβέση. Τις προάλλες μάλιστα την ευχαρίστησε για τον τρυφερό τόνο με τον οποίο διάβασε την ερώτησή του που του θύμισε μπλουζ!

• Είκοσι γυναίκες βουλευτές και 17 άνδρες μίλησαν στην ειδική συνεδρίαση για την Ημέρα της Γυναίκας. Πρώτος και καλύτερος μεταξύ των αντρών ο βουλευτής της ΝΔ Ηλίας Φωτιάδης, που κάνει ό,τι μπορεί για να μην περνάει η παρουσία του απαρατήρητη. Πώς θα μπορούσε άλλωστε; Ήρθε στη Βουλή με ένα μπουκέτο τριαντάφυλλα. Το απόθεσε στο Βήμα και είπε: «Στη μέχρι σήμερα πορεία μου στη ζωή στηρίχθηκα όχι σε δύο, αλλά σε τρεις μεγάλες, θηλυκού γένους, αδυναμίες μου, την Εκκλησία, την αγροτιά και τη γυναίκα. Και αν η Εκκλησία είναι η ύψιστη αγάπη μου και η αγροτιά η πιο γόνιμη, η γυναίκα είναι η αγάπη η πιο γλυκιά» (!). Και παρακάτω: «Όπως λέει ο ποιητής “στο χέρι που προσφέρει ένα τριαντάφυλλο, πάντα μένει λίγο άρωμα”, αισθάνομαι την ανάγκη, κυρία πρόεδρε, να εκφράσω την υπέρτατη εκτίμηση και τον σεβασμό μου σε όλες τις γυναίκες του κόσμου και ιδιαίτερα στις συναδέλφους, προσφέροντας αυτό το τριαντάφυλλο και έχοντας την αμυδρή ελπίδα πως λίγο άρωμα ελπίδας και ονείρου θα μείνει και στο δικό μου χέρι». Στη φούρια μάλιστα ξέχασε τα τριαντάφυλλα στο Βήμα και χρειάστηκε να επιστρέψει για να τα πάρει….

• Μια κουβέντα παραπάνω είχε ο κ. Φωτιάδης για την υπουργό Απασχόλησης, την κ. Πετραλιά, που είχε ίωση και ζήτησε συγγνώμη για τον βήχα της.

«Δεν είναι ίωση, κυρία υπουργέ! Είναι κούραση, γιατί είστε

από το πρωί έως το βράδυ στο υπουργείο», είπε.

«Αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει», παρατήρησε ο κ. Ροντούλης.

«Θα πρέπει να λέμε την αλήθεια, κύριε συνάδελφε», διαμαρτυρήθηκε ο βουλευτής.

Κάτι τέτοια άκουγε και δεν άντεξε η προεδρεύουσα Έλσα Παπαδημητρίου: «Παρακαλώ, κύριε Φωτιάδη! Έχετε κάνει σαφή την παρουσία σας και την αγάπη σας. Φθάνει!».

• Χτύπησε πάλι ο «κόκκινος Πάνος» ρίχνοντας στην πυρά την ελεύθερη αγορά, που χωρίς διαρκή και αποτελεσματικό έλεγχο, όπως είπε, οδηγεί σε κοινωνικές και ανθρώπινες τραγωδίες. Πόσο να αντέξουν και οι αριστεροί να τους παίρνουν τα επιχειρήματα μέσα απ’ τα δόντια; «Αν δεν ήξερα τον κ. Παναγιωτόπουλο, θα ήμουν έτοιμος να χειροκροτήσω το μαοϊκό κρεσέντο, με το οποίο τελείωσε τον εξαιρετικό λόγο του. Συγχαρητήρια, κύριε Παναγιωτόπουλε, και εις ανώτερα!», τον… επιβράβευσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Εγώ λέω πάντα τα ίδια, δεν αλλάζω», το διασκέδαζε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

«Ναι, ναι, και εις ανώτερα!»


Σχολιάστε εδώ