Αντιδρούν στις απολύσεις με απεργίες στον «ΕΤ»

Μετά τις απομακρύνσεις, παραιτήσεις και απολύσεις 30 και πλέον δημοσιογράφων τους τελευταίους μήνες στον «ΕΤ», οι εργαζόμενοι από κοινού, δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικοί υπάλληλοι, ζήτησαν από τα τρία σωματεία τους την κήρυξη απεργιών για κάθε απόλυση που θα γίνεται. Η γενική συνέλευση που έγινε την Πέμπτη διεξήχθη σε ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα. Εκλήθη από τους δημοσιογράφους και παραβρέθηκε ο διευθυντής της εφημερίδας Σεραφείμ Κοτρώτσος για να δώσει ορισμένες απαντήσεις. Είπε ότι δεν έγινε καμία απόλυση, παρά μόνο οικειοθελείς αποχωρήσεις, χαρακτηρισμό που δεν αποδέχονται οι εργαζόμενοι που επέμεναν πως είναι απολύσεις. Ο Σ. Κοτρώτσος, παρά τη θύελλα που προκαλείται για μια ακόμη φορά στην εφημερίδα της Γιάννας Αγγελοπούλου, παραμένει το ισχυρό πρόσωπο της διοίκησης, έχοντας το πράσινο φως να ξεκαθαρίσει και να βελτιώσει την οικονομική κατάσταση.

Σύμφωνα με όσα ο ίδιος είπε στους εργαζόμενους, η κυκλοφορία ανεβαίνει, η εικόνα του «ΕΤ» έχει βελτιωθεί, βγάζει αποκλειστικά θέματα και ο ίδιος είναι ευχαριστημένος από τον κόσμο. Εντύπωση προκάλεσε ότι για πρώτη φορά σε γενική συνέλευση μίλησε η πλειονότητα των υψηλά αμειβόμενων στελεχών της εφημερίδας, που εξέφρασαν διαμαρτυρίες για την καταγγελία ότι στην εφημερίδα υπάρχει «κλίμα τρομοκρατίας», όλα δε τα στελέχη τάχθηκαν κατά της θέσης για απεργία μόνο στον «ΕΤ». Οι εργαζόμενοι, όπως φάνηκε, είχαν διαφορετική γνώμη και επέμεναν για τις απολύσεις και τη μεθόδευση που γίνεται ώστε να εξαναγκαστούν κάποιοι δημοσιογράφοι να αποχωρήσουν υπογράφοντας οικειοθελώς την απόλυσή τους.

«Είμαι άνεργη,
δεν πήγα στο Δημόσιο»

Μεγάλη συζήτηση προκάλεσε η απομάκρυνση της Αφροδίτης Καραμήτσου, αστυνομικής συντάκτριας, η οποία απομακρύνθηκε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας. Με επιστολή της στους εργαζόμενους της εφημερίδας, η δημοσιογράφος γνωστοποίησε την έντονη αντίδρασή της σ’ αυτά που διοχετεύονται, λέγοντας ότι «ορισμένοι επιχειρούν να αλλοιώσουν τα γεγονότα», με το να προβάλλουν πως είναι βολεμένη, έχει διοριστεί ήδη σε οργανισμό τοπικής αυτοδιοίκησης, δεν έχει ανάγκη και δεν έχει απολυθεί. Στην επιστολή της γράφει: «Είμαι άνεργη, δεν αποδέχθηκα το ενδεχόμενο επιστροφής μου στην εφημερίδα, βάσει των προτάσεων των συνδικαλιστικών μας εκπροσώπων, εξαιτίας των απαράδεκτων συνθηκών που επικρατούν σ’ αυτήν, δεν είμαι βολεμένη στο Δημόσιο ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, η απομάκρυνσή μου ήταν προαποφασισμένη». Στο ψήφισμά τους οι εργαζόμενοι του «Ελεύθερου Τύπου» «καλούν την ιδιοκτησία και τη διοίκηση της εταιρείας του “Ελεύθερου Τύπου” να αποσαφηνίσουν υπεύθυνα τα σχέδια για το παρόν και το μέλλον της εφημερίδας, δηλώνουν ότι έχουν ήδη υποστεί μείωση των αποδοχών τους με την εφαρμογή του χαρακτηριζόμενου προγράμματος εξυγίανσης, προτείνουν ως διέξοδο στην οικονομική κρίση την αναπτυξιακή πορεία του “ΕΤ” με στήριξη της εφημερίδας και των εργαζομένων της, απαιτούν να μη γίνει καμία απολύτως απόλυση εργαζόμενου, δεν διαφοροποιούν τον όρο της απόλυσης από αυτόν της απομάκρυνσης-αποχώρησης και καλούν τα τρία σωματεία, την ΕΣΗΕΑ, την ΕΤΙΠΤΑ και την ΕΠΗΕΑ, να στηρίξουν δυναμικές κινητοποιήσεις με κάθε πρόσφορο τρόπο, με την προκήρυξη 24ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών για κάθε απομάκρυνση εργαζόμενου, μέχρι αυτή να αρθεί».


Σχολιάστε εδώ