Έχει χάσει τον ύπνο του ο Καραμανλής
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, Ελληνοτουρκικά και τρομοκρατία – εγκληματικότητα είναι τρία «μέτωπα» που προκαλούν έντονες ανησυχίες στην κυβέρνηση και… τάσεις αϋπνίας στον Κ. Καραμανλή. Παράλληλα οι εξελίξεις στα συγκεκριμένα ζητήματα επηρεάζουν αποφασιστικά την προσπάθεια της Ν. Δημοκρατίας να αντιστρέψει το κλίμα, διαμορφώνουν σ’ ένα μεγάλο βαθμό την εικόνα της κυβέρνησης και αναγκαστικά διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στον σχεδιασμό των επόμενων πολιτικών κινήσεων του πρωθυπουργού. Ενδείξεις και πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι έχει κλείσει οριστικά (όσο απόλυτος μπορεί να είναι κανείς με την πολιτική) το θέμα των πρόωρων εκλογών, ότι ο κ. Καραμανλής κινείται πλέον με ορίζοντα τον Μάρτιο του 2010, οπότε θεωρείται βέβαιο ότι το ΠΑΣΟΚ θα προκαλέσει εκλογές με αφορμή την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκεί γύρω στις αρχές Φεβρουαρίου ο κ. Καραμανλής είχε εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες με αφορμή τις εξελίξεις στο θέμα της οικονομίας, ωστόσο τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων ανέτρεψαν τους σχεδιασμούς του.
Καθημερινά τα δεδομένα για την παγκόσμια, άρα και για την ελληνική οικονομία, επιδεινώνονται και πέραν των άλλων αποκαλύπτουν τα σημαντικά διαρθρωτικά προβλήματα που χρονίζουν και έχουν να κάνουν με το ασφαλιστικό σύστημα, τις προμήθειες του Δημοσίου (νοσοκομεία) κ.ά. Στο υπουργείο Οικονομικών μελετούν εναλλακτικά σχέδια μέτρων και περιμένουν το «τελικό πόρισμα» του Ecofin, αρχές Απριλίου, για να υιοθετήσουν το κατάλληλο για την περίπτωση. Το βάρος θα δοθεί σε μέτρα που θα έχουν άμεση απόδοση, καθώς οι ανάγκες της οικονομίας είναι πιεστικές και ασφυκτικό το περιθώριο των δύο χρόνων που δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον περιορισμό του ελλείμματος σε ποσοστά κάτω του 3%. Στην πράξη αποδείχθηκε ότι όσα μέτρα είχαν ληφθεί επί εποχής Αλογοσκούφη δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, ενώ και αυτά τα ελάχιστα ήρθαν με μεγάλη καθυστέρηση. Εξάλλου τα όποια μέτρα ληφθούν δεν πρέπει να είναι καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα και να μη δημιουργήσουν στους πολίτες το αίσθημα της άδικης-άνισης μεταχείρισης. Να μην κληθούν δηλαδή να πληρώσουν οι… συνήθεις ύποπτοι, ήτοι μισθωτοί και συνταξιούχοι.
Ισχυρό πονοκέφαλο προκαλούν στους αρμόδιους υπουργούς και κατ’ επέκτασιν στον πρωθυπουργό τα αλλεπάλληλα κρούσματα στο πεδίο της τρομοκρατίας και της εγκληματικότητας. Λειτουργούν δυσφημιστικά για τη χώρα, ενισχύουν το κλίμα ανασφάλειας στους πολίτες και εν κατακλείδι πλήττουν το κύρος της Αστυνομίας και φυσικά της κυβέρνησης. Από τη μια η εμφάνιση… νέας γενιάς τρομοκρατών που δείχνουν περισσότερο αδίστακτοι, καθώς φαίνεται να επιδιώκουν να χυθεί αίμα, χωρίς να είναι σαφές από ποια κέντρα υποκινούνται και ποιων τους σκοπούς και τα σχέδια εξυπηρετούν. Στην κυβέρνηση είχε προκαλέσει ρίγη πανικού η παρ’ ολίγον έκρηξη έξω από τη Σίτιμπανκ, που αν είχε τελικά συμβεί θα άφηνε πίσω της δεκάδες αν όχι εκατοντάδες νεκρούς. Με την έννοια αυτή στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία έχουν χάσει τον ύπνο τους περιμένοντας το επόμενο χτύπημα, που αυτήν τη φορά μπορεί να έχει θύματα. Από την άλλη τους ανησυχεί η συνεχιζόμενη δράση των γνωστών-αγνώστων, των «κουκουλοφόρων», που με τις οργανωμένες επιχειρήσεις τους καταστρέφουν περιουσίες, σπέρνουν τον πανικό ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας και εικόνες χάους κάνουν τον γύρο του κόσμου. Η χώρα δυσφημείται παγκοσμίως και δυσκολεύει ακόμη περισσότερο η προσπάθεια της κυβέρνησης να προσελκύσει ξένους τουρίστες στο μέσον μιας μεγάλης οικονομική κρίσης. Πόσοι ξένοι άλλωστε θα ήθελαν να επισκεφθούν μια Αθήνα που «φλέγεται», που είναι παραδομένη στα χέρια ταραξιών και που επιπλέον απειλείται και από τρομοκράτες; Τα τελευταία επεισόδια στην καρδιά της πρωτεύουσας, στην καλύτερα φυλασσόμενη περιοχή της χώρας, προκάλεσαν αντιδράσεις ακόμη και μέσα στην κυβέρνηση. Οι «κουκουλοφόροι» κατέστρεψαν καταστήματα και αυτοκίνητα και αποχώρησαν ανενόχλητοι. Οι άνδρες της Αστυνομίας έφθασαν ως συνήθως με καθυστέρηση και δεν κατάφεραν να συλλάβουν κανέναν από τους δράστες.
Η αγωνία του πρωθυπουργού, μεγαλύτερη ίσως από όλες τις άλλες, συνδέεται σύμφωνα με τις πληροφορίες με τα Ελληνοτουρκικά, καθώς στα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια περιμένουν τους αμέσως επόμενους μήνες ένταση της προκλητικότητας της Άγκυρας, μετά και την αναβάθμιση του ρόλου της από τις ΗΠΑ. Θεωρούν μάλιστα ότι η ηγεσία της γειτονικής χώρας είναι πολύ πιθανό να επιχειρήσει ένα επεισόδιο τύπου Υμίων, στην προσπάθειά της να επιβάλει νέα δεδομένα στο Αιγαίο. Μήνας-φωτιά χαρακτηρίζεται ο Δεκέμβριος, καθώς τότε θα κριθεί εκ νέου η πορεία της Τουρκίας προς την Ευρώπη, οπότε Αθήνα και Λευκωσία θα κληθούν να συναινέσουν στο άνοιγμα ενός ακόμη κεφαλαίου στις ενταξιακές συζητήσεις της Άγκυρας με τις Βρυξέλλες. Αν διαφωνήσουν ή αντιταχθούν, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις αντιδράσεις της γειτονικής χώρας.