Έντονη διαμάχη κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για τα Ταμεία
Πολιτικές διαστάσεις προσλαμβάνει η οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων. Στην έντονη διαμάχη που έχει ξεσπάσει, από τη μια πλευρά βρίσκεται η κυβέρνηση (υπουργείο Απασχόλησης) και από την άλλη τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ – ΣΥΝ) και τα συνδικάτα. Παράλληλα, επιστημονικός συνεργάτης του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ κ. Γ. Ρωμονιάς, δημοσίως μίλησε για κρίσιμη πενταετία ως προς τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μας συστήματος, τη στιγμή που ο πρόεδρος του προσωπικού των ασφαλιστικών οργανισμών Γ. Κουτρουμάνης εκτιμά ότι «η δυνατότητα βιωσιμότητας για 5 χρόνια είναι το αισιόδοξο σενάριο» (σ.σ.: Το «ΠΑΡΟΝ» την περασμένη μόλις Κυριακή δημοσιοποίησε την άποψη κορυφαίων εμπειρογνωμόνων για βιωσιμότητα μόλις 5 χρόνων του ασφαλιστικού μας συστήματος). Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η μείωση των εσόδων των Ταμείων κυμαίνεται από 5% έως 10%.
Η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη – Πετραλιά παραδέχεται ότι η οικονομική κρίση ξεκινά τώρα για τη χώρα μας και κανείς δεν ξέρει τι θα ακολουθήσει, όμως θεωρεί ότι «εν μέσω κρίσης, μάλλον θετική είναι η κατάσταση για το ασφαλιστικό μας σύστημα». Η υπουργός, παρότι αμφισβητεί συγκεκριμένα στοιχεία της Ομοσπονδίας του Προσωπικού των Ασφαλιστικών Οργανισμών (ΠΟΠΟΚΠ), σύμφωνα με τα οποία τα οικονομικά των Ταμείων «χτυπάνε κόκκινο», προτίθεται να ζητήσει από τις διοικήσεις τους λεπτομερέστερες αναφορές, ενώ συστήνει την αποφυγή πρόκλησης ανησυχίας στους πολίτες.
Η αρμόδια εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου, παρεμβαίνοντας στη διένεξη, ζητά να δημοσιοποιηθούν τα πραγματικά οικονομικά στοιχεία όλων των ασφαλιστικών ταμείων, τονίζοντας πως κάθε εργαζόμενος ή συνταξιούχος, αλλά και κάθε πολίτης, έχει δικαίωμα να γνωρίζει την οικονομική κατάσταση του Ταμείου του. Η κ. Χριστοφιλοπούλου θέτει και πάλι θέμα διαλόγου για το Ασφαλιστικό, αναφέροντας ότι μόνο γνωρίζοντας την αλήθεια μπορούμε, έπειτα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, να αντιμετωπίσουμε το τεράστιο πρόβλημα με την καλύτερη λύση, που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα και την κοινωνική επάρκεια του συστήματος.
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Δημ. Στρατούλης, υπεύθυνος της εργατικής πολιτικής, καλεί την κυβέρνηση να διασφαλίσει και να εγγυηθεί άμεσα την περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων στα επίπεδα όπου βρισκόταν πριν από την κρίση, να πάρει ουσιαστικά μέτρα κατά της εισφοροδιαφυγής και να ενισχύσει τη δημόσια χρηματοδότηση για τη στήριξη της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, όπως είναι και η συνταγματική υποχρέωσή της.
Μείωση εσόδων από 5% – 10%
«Τα στοιχεία μας είναι απολύτως ακριβή», επιμένει ο πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ κ. Κουτρουμάνης, ο οποίος προεξοφλεί ότι το Ασφαλιστικό θα «ανοίξει» και πάλι υπό δυσμενέστερες συνθήκες. Ο συνδικαλιστής επιμένει ότι τα έσοδα των Ταμείων είναι μειωμένα από 5% έως και 10% σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι και υπογραμμίζει ότι η ομοσπονδία θα δικαιωθεί όταν οι υπηρεσίες των Ταμείων θα εξαναγκαστούν να παραδώσουν τα επίσημα στοιχεία στο προεδρείο του ΙΝΕ / ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, που συντάσσει νέα, επικαιροποιημένη μελέτη γύρω από την πραγματική οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών οργανισμών.
Ο κ. Κουτρουμάνης θεωρεί ότι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια δύσκολα θα σταματήσουν οι όποιες ασφαλιστικές παροχές, όμως αν η κατάσταση συνεχιστεί όπως σήμερα, τότε θα υπάρξει αναπόφευκτα επιδείνωση και θα έρθει μεγάλη ανατροπή… Ο ίδιος υποστηρίζει ότι «πρέπει να καταλάβουν όσοι έχουν την πολιτική ευθύνη για το
Ασφαλιστικό ότι απαιτείται τώρα νέο σχέδιο για τις ενοποιήσεις και για τον έλεγχο της εισφοροδιαφυγής και των δαπανών υγείας. Διαφορετικά τα Ταμεία, αν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση, θα αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους».
Ανάμεσα στα στοιχεία της ΠΟΠΟΚΠ αναφέρονται και τα εξής:
• Το ΙΚΑ οφείλει στον ΟΑΕΔ, τον ΟΕΚ και την Εργατική Εστία 8,5 δισ. ευρώ.
• Τα μεγάλα Ταμεία (ΙΚΑ – ΟΑΕΕ – ΟΠΑΔ – ΟΓΑ) οφείλουν στα νοσοκομεία περίπου 3 δισ. ευρώ.
• Στο ΤΑΥΤΕΚΟ (Τράπεζες, Κοινή Ωφέλεια, ευρύτερο Δημόσιο) το ετήσιο έλλειμμα στον κλάδο Υγείας ανέρχεται στα 160 εκατ. ευρώ.