Έγιναν επʼ αυτοφώρω συλλήψεις μπλόγκερ!
Στη συνέντευξή του προβλέπει πως έρχεται «μπόρα μεγάλη» στο ίντερνετ, καθώς «όσο μεγαλώνει η ευρυζωνικότητα, ανεβαίνει και η εγκληματικότητα στο διαδίκτυο» και συμπληρώνει πως αν δεν αναβαθμιστεί η υπηρεσία του, σε έναν χρόνο θα αδυνατεί να αντεπεξέλθει στον όγκο των υποθέσεων. Αποκαλύπτει ταυτόχρονα πως έχουν γίνει 3 επ’ αυτοφώρω συλλήψεις μπλόγκερ.
Αυτές οι περιπτώσεις, είναι όμως η εξαίρεση. «Έγιναν δεκάδες μηνύσεις για μπλογκ και όλες πάνε αρχείο». «Είμαι με τα χέρια ψηλά», λέει ο Μ. Σφακιανάκης και εξηγεί: «Αν έχω μια συκοφαντική δυσφήμηση μέσω ίντερνετ είναι πλημμέλημα, άρα δεν μπορώ να κάνω άρση απορρήτου». Αν ο καταγγέλλων γνωρίζει ποιος είναι αυτός που έκανε την αναφορά, τότε και κάνει μήνυση και γίνεται ευθέως έρευνα στο σπίτι του, χωρίς άρση του απορρήτου. Αν όμως η υπηρεσία δεν βρει τίποτα, ούτε ο δεύτερος μπορεί να κάνει μήνυση για «ψευδή καταμήνυση». Αν λοιπόν αυτό το καθεστώς για τη συκοφαντική δυσφήμηση, με τη μη υποχρέωση δημοσιοποίησης του ονόματος του υπεύθυνου για ένα μπλογκ αλλάξει, κάτω από την πίεση που ασκείται, τότε όπως υπονοεί ο Μ. Σφακιανάκης αυτές οι υποθέσεις δεν θα πηγαίνουν στο αρχείο.
«Η υπόθεση Press-gr – Βασίλη Χιώτη είναι η πρώτη που εξιχνιάστηκε» αναφέρει. «Υπάρχουν άλλες τρεις υποθέσεις με μπλογκ, με επ’ αυτοφώρω συλλήψεις, μετά από μηνύσεις θιγόμενων, που ήξεραν ποιος ήταν ο μπλόγκερ. Όλες αυτές τις ενέργειές μας τις ελέγχει ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αθηνών, ο κ. Σακελάκος, και η κ. Ράικου».
Προσθέτει ακόμη πως η υπηρεσία του «δεν έχει –κι ούτε μπορεί να έχει– ανάμειξη στην υπόθεση Indymedia. Έχει δεχθεί μηνύσεις, αλλά δεν μπορεί να γίνει άρση απορρήτου». «Πώς θα γίνει άρση απορρήτου για κάποιον που γράφει σχόλια» αναρωτιέται και εξηγεί πως αυτά τα σχόλια εμπίπτουν στο αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης και «ούτε η υπηρεσία του, ούτε και η δικαιοσύνη μπορούν να κάνουν άρση του απορρήτου».