άλλες τυπολογίες

• Διαγωνισμό με προϋπολογισμό δαπάνης ύψους 2,5 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ για μια τριετία προκηρύσσει η ΕΡΤ. Αντικείμενο είναι η «ανάδειξη αναδόχου για την παροχή υπηρεσιών μίσθωσης δορυφορικής χωρητικότητας εύρους ζώνης 18MHz συμπεριλαμβανομένων της μεταφοράς του σήματος και της ανοδικής ζεύξης, για την τροφοδοσία πομπών και αναμεταδοτών επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής». Πρόκειται για ανοικτή διαδικασία με κριτήριο την κατακύρωση της πλέον οικονομικά συμφέρουσας προσφοράς. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να καταθέσουν τις προσφορές τους ως τις 29 Απριλίου 2009.
• Η οδηγία για περικοπές ύψους 10% εστάλη και στα κρατικά ΜΜΕ και τους σχετικούς φορείς. Έτσι, η ΕΡΤ, το ΑΠΕ, η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και το ΙΟΜ καλούνται να μειώσουν το κόστος λειτουργίας τους κατά 10%, σύμφωνα με την κυβερνητική απόφαση. Το ΑΠΕ, από την 1η Φεβρουαρίου, έχει ενημερώσει πως μείωσε τον προϋπολογισμό του κατά 15%.
• Συνεχίζεται η αναταραχή στον ΑΝΤ1 για το κόψιμο του νυχτερινού δελτίου ειδήσεων και τη μείωση του μεσημεριανού. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός των άλλων τίθεται ζήτημα εγκυρότητας της άδειας λειτουργίας που κατέχει ως ενημερωτικός σταθμός, σύμφωνα με τον νόμο 3592/ 2007. Για αυτόν τον λόγο στο κανάλι γίνονται συζητήσεις για να μεγαλώσει η διάρκεια του κεντρικού δελτίου, τουλάχιστον κατά ένα τέταρτο της ώρας. Ωστόσο αυτή η κίνηση δεν λύνει το πρόβλημα, καθώς ο νόμος είναι σαφής και ορίζει πως απαιτούνται «τακτά πρωτότυπα δελτία ειδήσεων» στη διάρκεια της μέρας.

• Νέα παρέμβαση στο μπλογκ eleftheroutopia.wordpress.com από τον Νικόλα Λεοντόπουλο. Με αφορμή την είδηση πως μεγάλη αλυσίδα ταχυφαγείων αντικαθιστά με φοινικέλαιο το ελαιόλαδο στην κουζίνας της υπενθυμίζει πως το σχετικό ρεπορτάζ για τα λάδια που χρησιμοποιούνται στα fast food ήταν η αιτία, όπως υποστηρίζει, για να χάσει τη δουλειά του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία». Ο δημοσιογράφος παραθέτει τις θέσεις των επιστημόνων που συμμετείχαν στη σχετική εκδήλωση για τις πιθανές επιπτώσεις από τη χρήση του φοινικέλαιου, την οποία παρουσίαζε ο δημοσιογράφος Μιχάλης Κεφαλογιάννης.
• Νέο διοικητικό συμβούλιο στην ΙΜΑΚΟ. Ο Πέτρος Κωστόπουλος διατηρεί τη θέση του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου, η Μαρία Γράψα είναι πρώτη αντιπρόεδρος και ο Παναγιώτης Σολωμός δεύτερος αντιπρόεδρος. Ο Γιώργος Βάνης και ο Γιώργος Πελεκανάκης συμμετέχουν ως σύμβουλοι.
• Έφυγε από τη ζωή την περασμένη Κυριακή ο εκδότης του «Αντί» Χρήστος Παπουτσάκης. Τον Μάιο του 1972 εξέδωσε μαζί με προσωπικότητες του πνευματικού κόσμου, όπως τον Αντώνη Καρκαγιάννη, το «Αντί», το οποίο και επανακυκλοφόρησε αμέσως μετά την πτώση της δικτατορίας, τον Σεπτέμβριο του 1974, και σταμάτησε να κυκλοφορεί στις 11 Απριλίου 2008, έχοντας εκδώσει 919 τεύχη. Η συμβολή του περιοδικού στην πολιτική και πολιτιστική ζωή του τόπου ήταν σημαντική.

• Ο Β. Ρέστης έχει την πλειοψηφία των μετοχών στο MTV Hellas (πρώην Smart TV). Αναλυτικά, η Dunsford Holdins Limited (Β. Ρέστης 100%) έχει το 85%, η Ειδησεοφωνική Ελλάς 10% και η Normanby Enterprises (Αλεξάνδρα Καπελετζή 100%) 5%. Την ίδια ώρα στο Local TV, του οποίου οι μέτοχοι προσέγγισαν τον εφοπλιστή, μετέχουν: Γιάννης Τσερκέζος 25%, Ηλίας Βασιλικιώτης 25%, Βασίλης Ελευθερόπουλος 25%, Γιώργος Σαρρής 25%.
• Με μειοψηφική συμμετοχή ο Γ. Αλαφούζος στο Shop TV εδώ και περίπου ένα χρόνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΣΡ, στον τηλεοπτικό σταθμό η εταιρεία Τηλεμάρκετινγκ έχει το 62,5%, ο Θεόδωρος Κατσίκης το 25% και ο Γιάννης Σπανολιός το 12,5%.
• Ενεργό παραμένει το ζήτημα της ανεύρεσης συχνότητας για τη δημιουργία ραδιοφωνικού σταθμού από το Mega. Τα ζητήματα του κόστους, της απόκτησης ενός άλλου σταθμού και της λειτουργίας παραμένουν κυρίαρχα για τους μετόχους, οι οποίοι σιγά σιγά στήνουν τους δικούς τους σταθμούς.
• Δεν μετέχει από προχθές στο «Αποκαλυπτικό Δελτίο» του EXTRA3, ο Άρης Σπίνος, ο οποίος όμως παραμένει στον σταθμό.

• Εξαιρείται το πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ από τις διατάξεις του νόμου 3429/2005 περί ΔΕΚΟ. Αρχικά, προ της συγχωνεύσεων, επί εποχής Αλογοσκούφη, το πρακτορείο είχε εξαιρεθεί του νόμου που προβλέπει μια σειρά από ειδικούς ελέγχους, όμως μετά τη συγχώνευση με το ΜΠΕ επανήλθε το νομικό καθεστώς της ΔΕΚΟ για τη νέα εταιρεία. Με απόφαση των υπουργών Παυλόπουλου και Παπαθανασίου η ΑΠΕ-ΜΠΕ εξαιρείται του συγκεκριμένου νόμου.
• Ένας χώρος που δεν βγαίνει συχνά στην επικαιρότητα, ο χώρος της τυπογραφίας κυκλοφορεί στο διαδίκτυο. Το μπλογκ http://www.typografeio. blogspot. com/ έχει προκαλέσει ήδη μεγάλες αντιδράσεις, ειδικά για τα όσα καταγγέλλει για την Τυποεκδοτική. Και είμαστε ακόμη στην αρχή της οικονομικής κρίσης.

• Αναταραχή στην «Απογευματινή».
Ο εκδότης της εφημερίδας ζήτησε τη μη εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης εργασίας και την περικοπή όλων των μισθών κατά 10%. Σε διαφορετική περίπτωση απείλησε πως θα κηρύξει πτώχευση! Την ίδια ώρα διοχετεύονται πληροφορίες ότι επιχειρηματίας που έχει ήδη παρουσία στον χώρο των ΜΜΕ συζητά για την αγορά της εφημερίδας!

• Τέσσερα νέα διαδικτυακά κανάλια σχεδιάζει να εντάξει η PLD Productions στην πύλη της www.homeweb.gr. Πρόκειται για τα Sakis Rouvas Channel, ScorelineTV, ZoomNews και Showtime. Στο τελευταίο project manager αναλαμβάνει ο Θανάσης Κορομηλάς.
• Κέρδη προ φόρων ύψους 552.000 ευρώ εμφανίζει το 2008 η «Οργανωτική», θυγατρική εταιρεία της AGB, έναντι κερδών προ φόρων ύψους 522.029 ευρώ το 2007. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε σε 1.768.089 ευρώ το 2008, αντί 1.631.805 ευρώ το 2007.

• Πανεπιστημιακός-δημοσιογράφος θέλει να εξασφαλίσει εκλόγιμη θέση στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ. Θα αποδεχθεί τις πιέσεις ο πρωθυπουργός;

• Μεγάλη απήχηση έχει η συνεργασία του καναλιού της Βουλής με τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις στην προβολή της εκπομπής «Ομορφιές της Ελλάδας». Σε κάθε νομό αναδεικνύονται το ξεχωριστό φυσικό κάλλος, η τουριστική ανάπτυξη, η αυθεντική ζωή των ανθρώπων, τα έθιμα, οι παραδόσεις, τα στοιχεία πολιτισμού, οι ιστορικές μαρτυρίες αλλά προβάλλονται εξίσου και οι προσπάθειες αναγέννησης της τοπικής οικονομίας, η διακίνηση των παραδοσιακών προϊόντων και η συμβολή των κατοίκων της περιφέρειας στη διαφήμιση του τόπου τους.
Τα γυρίσματα της εκπομπής «Ομορφιές της Ελλάδας» έγιναν με πρωτοβουλία των νομαρχιών και την ιδέα «αγκάλιασε» ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας ώστε να αναδειχθούν οι συγκεκριμένοι τόποι και μέσω του καναλιού της Βουλής να προβληθεί η μοναδικότητά τους.
Η εκπομπή είναι καθημερινή και μεταδίδεται στην ειδική τηλεοπτική ζώνη που έχει καθιερωθεί. Ήδη η ανταπόκριση είναι μεγάλη και τα μηνύματα θετικά απ’ όλες τις γωνιές της Ελλάδας. Μπράβο στη Βουλή!

•Συνάντηση για το ζήτημα των συχνοτήτων του καναλιού της Βουλής και της εξεύρεσης συχνοτήτων για τη λειτουργία ραδιοφωνικού σταθμού πανελλαδικής εμβέλειας είχαν ο πρόεδρός της Δ. Σιούφας, ο υπουργός Εσωτερικών Π. Παυλόπουλος, ο υφυπουργός Κ. Γκιουλέκας και ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ι. Λασκαρίδης.
•Μια ακόμη έξυπνη κίνηση Γιαννίκου. Έσπασε στα δύο το προς πώληση περιοδικό «Culture» το οποίο διανέμεται με τον «Κόσμο του Επενδυτή». Έτσι το κινηματογραφικό «Culture» με 3 DVD πωλείται προς 5,90 ευρώ και το μουσικό «Culture» προς 6,90 ευρώ με 3 CD, από το πλούσιο αρχείο της Lyra.
• Σε 45.900.000 ευρώ ανέρχεται, ύστερα από αυξομειώσεις, το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας Ίδρυμα Τύπου, με την ιδιοκτήτρια εταιρεία να καταθέτει 20.000.000 ευρώ. Οι δύο πράξεις έγιναν στις 30 Δεκεμβρίου 2008. Κατ’ αρχάς το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας μειώθηκε στα 45.540.000 ευρώ έπειτα από διαγραφή ζημιών 1.710.000 και μείωση του αριθμού των μετοχών κατά 380.000 τεμάχια. Με απόφαση της ίδιας γενικής συνέλευσης το μετοχικό κεφάλαιο αυξήθηκε κατά 360.000 ευρώ με κατάθεση μετρητών. Το σύνολο των νέων μετοχών αναλήφθηκε από τη μοναδική μέτοχο, η οποία κατέβαλε συνολικά 20.000.000 ευρώ το δε ποσό της διαφοράς μεταξύ ονομαστικής τιμής και τιμής διάθεσης των μετοχών, ύψους 19.640.000 ευρώ, πιστώθηκε στο ειδικό αποθεματικό με τίτλο «Διαφορά από έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο». Θυμίζουμε πως σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία το 2007 ο τζίρος της εταιρείας ανήλθε σε 33.251.521 ευρώ, οι ζημίες χρήσης σε 34.183.488 και οι συσσωρευμένες ζημίες σε 47.373.252 ευρώ.
•Δεν θα δώσει φέτος μέρισμα ο ΔΟΛ. Η ετήσια γενική του συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στις 21 Μαΐου 2009. Νωρίτερα, στις 27 Μαρτίου, θα δημοσιεύσει τα οικονομικά του αποτελέσματα για τη χρήση 2008 και η ετήσια ενημέρωση των αναλυτών θα πραγματοποιηθεί στις 29 Απριλίου.
•Στον έλεγχο των Λαυρεντιάδη- Κυριακίδη ο ραδιοφωνικός σταθμός Flash, από το μεσημέρι της Παρασκευής, συμφωνία που προ δύο βδομάδων αποκάλυψε το «Π». Σε εξέλιξη συζητήσεις και για το Sport TV, ενώ αντιθέτως μάλλον απομακρύνεται το ενδεχόμενο απόκτησης του Δέκα (Γ. Τράγκας). Φαίνεται όμως πως θα υπάρξει διαφημιστική ενίσχυσή του.
•Περισσότερα από 38,5 εκατ. ευρώ θα δαπανήσει ανά έτος την επόμενη τριετία, 2009-12, ο όμιλος NetMed για ελληνικό και ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο σε Ελλάδα και Κύπρο. Ο όμιλος, εκτός από τα δικαιώματα των 14 ομάδων της SuperLeague, έκλεισε και το «πακέτο» των αγώνων της SuperLeague που δεν έχουν ελληνικό ενδιαφέρον. Βέβαια απαραίτητη προϋπόθεση για να αποκτήσει τα δικαιώματα του ελληνικού Πρωταθλήματος είναι να υπογραφεί η σύμβαση με τη SuperLeague. Όμως εκεί υπάρχει ακόμη σοβαρή διαφωνία με τον ΣΚΑΪ για την έκταση των στιγμιότυπων. Η ετήσια γενική συνέλευση της Forthnet, η οποία διά της Forthnet Media ελέγχει τη NetMed, θα πραγματοποιηθεί στις 19 Ιουνίου 2009, ενώ η εταιρεία δεν θα διανέμει μέρισμα για τη χρονιά που πέρασε. Αυτήν την Τετάρτη 18 Μαρτίου η εταιρεία θα ανακοινώσει τα ετήσια συνοπτικά οικονομικά στοιχεία της, για το 2008.
•Επίσκεψη στο «Βήμα», μετά τη δημοσίευση της σχετικής λίστας των πιθανών στόχων της τρομοκρατίας, έκανε κλιμάκιο της αμερικανικής πρεσβείας.

• Μετά την πώληση της Ολυμπιακής Αεροπορίας, κυβερνητικοί παράγοντες λένε ότι η επόμενη κίνηση είναι να ιδιωτικοποιηθεί και η ΕΡΤ. Με τη σκέψη ότι είναι πολλά τα λεφτά που πληρώνει το κράτος σε στρατιές αργόμισθων. Να το δούμε και αυτό το έργο;

• Το βράδυ της περασμένης Πέμπτης οι εργαζόμενοι της κρατικής ραδιοτηλεόρασης το έκαψαν. Η παραδοσιακή ετήσια γιορτή της ΕΡΤ ΑΕ πραγματοποιήθηκε στο νυχτερινό κέντρο «Αρένα» με δωρεάν προσφορά μουσικής και φαγητού, αλλά σε αυτή δεν μετείχαν όλοι οι εργαζόμενοι, επειδή την ετήσια φιέστα της ΕΡΤ την είχε καταγγείλει από την περασμένη εβδομάδα η νέα προσωρινή διοίκηση της ΠΟΣΠΕΡΤ. Η ομοσπονδία με επιστολή της ενημέρωσε το γραφείο του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Χρήστου Παναγόπουλου ότι δεν συμφωνεί με τη διοργάνωση της εκδήλωσης αυτής, λόγω της οικονομικής κρίσης. Η απάντηση της διοίκησης, με επιστολή της διευθύντριας προσωπικού Ευδοκίας Πρωτοπαπά, ήταν πως δεν την αφορά η άρνηση της ΠΟΣΠΕΡΤ να μετάσχει, επειδή η εκδήλωση αφορά τους εργαζόμενους και όχι τα προεδρεία των συνδικαλιστικών ενώσεων. Η απάντηση αυτή έκανε φανερό το τέλος της περιόδου «συνδιοίκησης» στην κρατική τηλεόραση.
• Δικαίωση για τον συνδικαλιστή της ΕΡΤ Παναγιώτη Καλφαγιάννη από το Πρωτοδικείο Αθήνας που έκανε δεκτή την αγωγή του κατά των αποφάσεων των οργάνων της κρατικής τηλεόρασης που τον είχαν βγάλει από τα καθήκοντα του προϊσταμένου της υπηρεσίας. Το δικαστήριο επιβάλλει στην ΕΡΤ να αποδεχθεί τις υπηρεσίες του Π. Καλφαγιάννη στην προηγούμενη θέση που κατείχε και την καταδικάζει σε χρηματική ποινή 100 ευρώ για κάθε ημέρα που δεν θα εφαρμόζει την απόφαση. Επίσης υποχρεώνει την ΕΡΤ να καταβάλει ποσόν 10 χιλιάδων ευρώ από την επίδοση της αγωγής, συν τον νόμιμο τόκο μέχρι την πλήρη εξόφληση. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο δικαστήριο αναβίωσε η μάχη που είχε δοθεί για τα «μπόνους» της Eurovision στην ΕΡΤ μέσα από τις αποκαλύψεις του «Π» τον Οκτώβριο του 2006.
Ο Π. Καλφαγιάννης είχε φωτογραφηθεί από τη διοίκηση της κρατικής τηλεόρασης μέσω επίσημου δελτίου Τύπου ως «ιθύνων νους» για τη «διοχέτευση πληροφοριών στον Τύπο», λόγω πικρίας από την απώλεια της θέσης που κατείχε.

• Με μια περίεργη μεθόδευση, που από ορισμένους χαρακτηρίστηκε ακόμα και πραξικοπηματική, επιχειρήθηκε στο δημοτικό ραδιόφωνο ΑΘΗΝΑ 9,84 να πραγματοποιηθούν μέσα σε ελάχιστες ώρες γενική συνέλευση και εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπου των εργαζομένων στο ΔΣ του σταθμού!
Συγκεκριμένα την Πέμπτη κάποιο περίεργο σωματείο εργαζομένων, στο οποίο μετέχουν ελάχιστοι εργαζόμενοι στον σταθμό, ανακοίνωσε ότι συγκαλεί συνέλευση για την επόμενη (!) Παρασκευή προκειμένου να πραγματοποιηθούν και εκλογές! Οι εργαζόμενοι βέβαια, με πρωτοβουλία του τωρινού εκπροσώπου τους στο ΔΣ απέτρεψαν αυτήν τη μεθόδευση, αφού απαίτησαν την πραγματοποίηση της εκλογικής διαδικασίας όχι εν κρυπτώ αλλά σε εύλογο χρονικό διάστημα (την ερχόμενη Τετάρτη), ώστε να προσέλθουν μαζικά. Εξέλεξαν μάλιστα και Εφορευτική Επιτροπή, για τις εκλογές της Τετάρτης, για τις οποίες πάντως οριστική απόφαση θα λάβει η δικαστική αντιπρόσωπος…


Σχολιάστε εδώ