XΡΗΜΑτιστήριο

> Αρνητικά κινήθηκε η Σοφοκλέους κατά την πρώτη συνεδρίαση της προηγούμενης χρηματιστηριακής εβδομάδας καθώς η πτώση του Dow Jones στα επίπεδα του 1997, οι ζημίες που παρουσίασε η American International Group, σε συνδυασμό με το κύμα ρευστοποιήσεων που επικράτησε στην Ευρώπη και την πτώση των καθαρών κερδών της HSBC, επηρέασαν το εγχώριο κλίμα, με εκτεταμένες ρευστοποιήσεις σε όλους τους κλάδους, χαμηλό 11 ετών του δείκτη των τραπεζών και τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 1.510,99 μονάδες, με απώλειες 1,62% και συνολικό τζίρο 120,62 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 21 αφορούσαν πακέτα. Από τις μετοχές του 20άρη σημαντικά κέρδη για Intralot ΟΤΕ, MIG, άνοδος για ΕΛΠΕ, Ελλάκτωρ, Κύπρου, ενώ στον αντίποδα μεγάλες πιέσεις για Marfin Popular Bank, Eurobank, ΤΤ, Alpha Bank και απώλειες για Πειραιώς, Εθνική. Την επομένη, οι δηλώσεις του Μπάρακ Ομπάμα για επενδυτικές ευκαιρίες με ορίζοντα πενταετίας, η μεγάλη άνοδος των ευρωπαικών αγορών, που πήραν τη σκυτάλη από τις ασιατικές, η πρόταση έκπληξη της Aegean Airlines για την εξαγορά των Ολυμπιακών Αερογραμμών και η αναμονή των οικονομικών αποτελεσμάτων της Eurobank, ανάγκασαν τους επενδυτές να τηρήσουν στάση αναμονής, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 1.507,39 μονάδες, σε ποσοστό 0,24% και η αξία των συναλλαγών να διαμορφωθεί στα 109,15 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που άλλαξαν χέρια 101 ολοκλήρωσαν με θετικό πρόσημο, 85 υποχώρησαν και 119 διατηρήθηκαν αμετάβλητες. Ακολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία, παρά τα σημαντικά κέρδη που κατέγραψε η Wall Street, ελέω ανόδου της τιμής του πετρελαίου και της εντυπωσιακής ενίσχυσης που σημείωσαν οι ευρωπαϊκές αγορές, εν μέσω εκτιμήσεων για αύξηση της κατανάλωσης μεταλλευμάτων στην Κίνα, οι πιέσεις στη Σοφοκλέους εντάθηκαν, κυρίως στους τίτλους του FTSE20, με εξαιρετικά στενό εύρος διακύμανσης και χαμηλό τζίρο, ωθώντας έτσι τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 1,481.46 μονάδες, με πτώση της τάξης του 1,72%.

> Στον «βωμό» της ανάκαμψης για την επόμενη χρήση θυσίασαν συσσωρευμένες ζημίες ύψους 16,720 εκατ. ευρώ κατά την τρέχουσα! Και όλα αυτά ενώ η διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης από τη μια εξετάζει την υπαγωγή του προσωπικού της σε πρόγραμμα ειδικής επιδότησης εργαζομένων και από την άλλη τα μέλη του διοικητικού της συμβουλίου φέρονται να λαμβάνουν αυξημένες αμοιβές.

> Μπορεί να συμφωνούμε με τις διαδικασίες εξπρές για την εισαγωγή των μετοχών των Εταιρειών Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου σε οργανωμένη χρηματιστηριακή αγορά και με τη γενικότερη ενίσχυση των εγχώριων θεσμικών κεφαλαίων, το ερώτημα όμως παραμένει: προς όφελος ποίων;

> Δεν μάσησε τα λόγια του! Από τα ενδιαφέροντα της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποίησε η Eurobank, οι επισημάνσεις του διευθύνοντος συμβούλου της κ. Νανόπουλου, σχετικά με την πλήρη χρήση του πυλώνα των 15 δισ. ευρώ από το πακέτο στήριξης των τραπεζών, που έκαναν λόγο για μεγάλο, σχεδόν απαγορευτικό κόστος.

> Το σίριαλ με τους ΣΕΜΠΟ του Πειραιά καλά κρατεί! Την ώρα που οι λιμενεργάτες κλιμάκωναν τις κινητοποιήσεις τους, το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής επεσήμαινε τον κίνδυνο να θεωρηθούν οι φοροαπαλλαγές προς την κινεζική εταιρεία Cosco κρατικές ενισχύσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

> Αν δεν κάνουμε λάθος η τιμή της μετοχής βρίσκεται κάτω από την ονομαστική της αξία! Υπ’ αυτές τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες, ο κ. Ιωάννης Βαρδινογιάννης, μη εκτελεστικός αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς, προέβη σε πώληση 10.000 τεμαχίων, συνολικής αξίας 37.800 ευρώ. Γιατί άραγε;

> Την ώρα που οι πολιτικοί τα έχουν βάλει με το τραπεζικό σύστημα, για τη μη παροχή της προσδοκώμενης ρευστότητας στην αγορά, οι οφειλές του Δημοσίου προς τα ασφαλιστικά ταμεία, τις κατασκευαστικές εταιρείες, τις φαρμακοβιομηχανίας, τα νοσοκομεία κ.λπ. ξεπερνούν τα 9 δισ. ευρώ. Ουδέν σχόλιο.

> Από τη μια κακολογούν τις παρατάσεις, περαιώσεις, ρυθμίσεις, επειδή δεν προάγουν τη φορολογική συνείδηση, και από την άλλη τις επαναφέρουν ως μέτρο ενίσχυσης των κρατικών ταμείων! Αυτό που είχε αρνηθεί ο κ. Αλογοσκούφης ήρθε και το έκανε πράξη ο κ. Παπαθανασίου, ενώ αυτό που αρνείται ο κ. Μπέζας να δούμε ποιος τελικά θα το εφαρμόσει.

> Γι’ αυτήν την εποχή και κάτω απ’ αυτές τις ιδιαίτερες χρηματοπιστωτικές συνθήκες, 30 εκατομμύρια ευρώ είναι παρά πολλά, ακόμα και αν πρόκειται για κοινό ομολογιακό δάνειο! Η S&B πάντως, με διαχειρίστρια την Alpha Bank, επαναχρηματοδότησε μέρος του δανεισμού της, προβαίνοντας στην έκδοση και ολοσχερή κάλυψή του.

> Στη λογική της αποδοχής και όχι της ένστασης κατά του εκκαθαριστικού σημειώματος περαίωσης κινήθηκε ένας ακόμη εισηγμένος όμιλος! Ο λόγος για την εταιρεία Forth crs A.E, θυγατρική της Forthnet, της οποίας ο συνολικός φόρος για τις ανέλεγκτες χρήσεις 2003 έως και 2006 ανήλθε στο ποσό των 78.840,69 ευρώ.

> Τραβάνε τα μαλλιά τους οι ξένοι ιδιοκτήτες της Emporikis! Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Credit Agricole, περίπου τρία χρόνια αναμένεται να διαρκέσει η ανάκαμψη της εγχώριας τράπεζας, σε συνάρτηση πάντα με την κατάσταση που θα επικρατήσει στην ελληνική οικονομία.

> Ελπίζουμε να μην πάρει η μπάλα και αυτόν τον κλάδο! Στο άρθρο 99, το οποίο προβλέπει την προστασία από τους πιστωτές, εντάχθηκε η εταιρεία real estate Ηellenic Homes, καθώς οι μειωμένες πωλήσεις εξοχικών κατοικιών, σε συνδυασμό με τις αυξημένες υποχρεώσεις, την έφεραν σε αδιέξοδο.

> Ούτε 1.000 ούτε 3.000 ούτε καν 5.000, αλλά πάνω από 12.000 ήταν τα αυτοκίνητα που βγήκαν στο σφυρί από τις τράπεζες μέσα σε μόλις έναν μήνα, γεγονός που καταδεικνύει με τον πιο περίτρανο τρόπο την οικονομική στενότητα που επικρατεί στον κλάδο, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στην ανανέωση των εγγυητικών επιστολών που οι εξουσιοδοτημένες εταιρείες δίνουν στους εισαγωγείς. Για του λόγου το αληθές μεσοβδόμαδα έσκασε και το πρώτο κανόνι, από την εταιρεία εμπορίας αυτοκινήτων Απέργης ΑΕ, που διατηρούσε κατάστημα στην Κηφισιά και άφησε πολλές ανοιχτές υποχρεώσεις.

> Εδώ ο κόσμος καίγεται, η κοινωνία ασφυκτιά, τα νοικοκυριά σφίγγουν τα λουριά, οι χαμηλόμισθοι βρίσκονται σε απόγνωση, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατεβάζουν ρολά κι εκεί στην Τράπεζα της Ελλάδος κάνουν φιέστες, μοιράζουν καρέκλες, χαρίζουν παχυλούς μισθούς και ορκίζουν τον νέο υποδιοικητή τους. Περί του κ. Ιωάννη Μ. Παπαδάκη ο λόγος.

> Αληθεύει ότι αρκετές από τις εγχώριες τράπεζες, προκειμένου να καλύψουν τη μαύρη τρύπα των αμοιβαίων κεφαλαίων τους, προχώρησαν σε απευθείας αγορές προβληματικών προϊόντων, καλύπτοντας αφενός τη ρευστότητα των θυγατέρων τους για να αποπληρώσουν τους μεριδιούχους τους και αποκρύπτοντας αφετέρου οι ίδιες τις ζημίες τους, μεταφέροντας τα εν λόγω προϊόντα στο εμπορικό τους χαρτοφυλάκιο; H Εθνική πάντως, αντί να επενδύει τα κεφάλαια της πελατείας της σε τρίτους, μέσω α/κ, προτίμησε να ρευστοποιήσει τα προϊόντα τρίτων και να εκμεταλλευθεί τα κεφάλαια η ίδια ως κατάθεση.

> OTE, Coca Cola, Vivartia, Alapis, Βιοχάλκο, Πετζετάκης και Μυτιληναίος είναι μόνο κάποιες από τις κυριότερες μη τραπεζικές επιχειρήσεις που επένδυσαν πολλά εκατομμύρια ευρώ στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης και των Βαλκανίων, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες σχετικά με την κερδοφορία τους, καθιστώντας τις διοικήσεις τους υπόλογες έναντι των μετόχων τους.

> Έτσι απλά λοιπόν, με φειδωλές ανακοινώσεις, χωρίς ιδιαίτερες εξηγήσεις, άνευ κυρώσεων, με την αιτιολογία της λανθασμένης καταχώρισης εντολής από πλευράς μέλους, ακυρώθηκε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας η διαδικασία εκποίησης για τη μετοχή της Alapis.

> Απόκρυψη των «κόκκινων» δανείων! Με στόχο τον περιορισμό του δείκτη των επισφαλειών και τα βελτιωμένα αποτελέσματα στις επερχόμενες οικονομικές καταστάσεις, αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις προχωρούν πλέον σε εκχωρήσεις απαιτήσεων σε εισπρακτικές εταιρείες.

> Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο μεγάλων διαγραφών! Τα τελευταία χρόνια η Marfin Investment Group προχώρησε σε απορροφήσεις εταιρειών με πολύ υψηλές αποτιμήσεις και σε εξαγορές επιχειρήσεων εμφανίζοντας μεγάλα ποσά υπεραξιών, με αποτέλεσμα να πρέπει τώρα να απομειώσει την αξία τους, διαδικασία που θα μειώσει την κερδοφορία της.

> Τι και αν ο βασικός μέτοχος ελέγχει περίπου το 89% του συνόλου των μετοχών, τι και αν η μετοχή της τίθεται σε διαπραγμάτευση στην κατηγορία των ειδικών χαρακτηριστικών, η Lafarge επιμένει ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για απομάκρυνση της Ηρακλής από το χρηματιστηριακό ταμπλό.

> Ποια είναι η σημαντικότερη ένδειξη για τη διαγραφή της υπεραξίας εξαγορών; Μα η πτώση των κεφαλαιοποιήσεων κάτω από τη λογιστική αξία, καθώς η υπεραξία αποτελεί τη διαφορά μεταξύ αυτής και της αξίας κτήσης των εταιρειών που εξαγοράστηκαν, ενώ αποτυπώνεται μόνο στους ισολογισμούς της μητρικής και όχι στους ενοποιημένους.

> Ποια από τις κρατικά εποπτευόμενες τράπεζες, με άλλοθι το μεγάλο πλήθος αιτημάτων, αλλά πραγματική αιτία την άρνηση του νέου οικονομικού επιτελείου να αναπροσαρμόσει τα επιτόκια εγγύησης του Δημοσίου για το ΤΕΜΠΜΕ, εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία προτρέπει τα καταστήματά της να μη δέχονται στο εξής νέα αιτήματα παρά μόνο δανειοληπτών που είναι και υφιστάμενοι πελάτες της;

> Δεν έμεινε στα λόγια, αλλά προχώρησε σε πράξεις! Η αναφορά μας στον πρόεδρο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κ. Φιλιππίδη, ο οποίος, σε αντίθεση με τους περισσότερους συναδέλφους του, στήριξε εμπράκτως το ελληνικό Δημόσιο, καλύπτοντας περίπου τα 2 από τα 7,5 δισ. ευρώ του νέου δεκαετούς ομολόγου.

> Bad timing! Μπορεί η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, σχετικά με το σχηματισμό και την κάλυψη των αποθεμάτων των ασφαλιστικών εταιρειών, όμως ο κλάδος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολλά και σοβαρά προβλήματα, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει αρκετές από τις μη τραπεζικές επιχειρήσεις του.

> Εν μέσω κρίσης… όλα στο τραπέζι! Ιδιώτες και Δημόσιο αναζητούν εναγωνίως ρευστότητα, μέσω των ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους, προκρίνοντας σε πολλές περιπτώσεις τη μέθοδο του sale and lease back, προκειμένου να αποδεσμεύσουν φθηνά κεφάλαια για την κύρια δραστηριότητά τους. Στη λογική αυτή κινήθηκε και η πρόσφατη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών.

> Ο νόμος της ζούγκλας! Αν η κοινοτική αλληλεγγύη ξεπεράσει τη λογική της συνολικής στήριξης των αδυνάτων από τους ισχυρούς, μέσω της έκδοσης ευρωομολόγων, τότε είναι σαφές ότι κάποιοι από τους δεύτερους με την ευκαιρία της κρίσης θα επιδιώξουν να καταπατήσουν ορισμένα από τα υγιέστερα κομμάτια των πρώτων.

> Στα 128 παρακαλώ! Πληθώρα δικαιολογητικών εγγράφων καλούνται να υποβάλουν, μαζί με τη δήλωση της φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους 2009, οι περίπου 5,7 εκατ. φορολογούμενοι, προκειμένου να δικαιολογήσουν όλες τις περιπτώσεις που αφορούν αποδοχές, φοροαπαλλαγές, δαπάνες και τεκμήρια.

> Μπορεί να έχουν ξεκινήσει προ πολλού, εντούτοις η ολοκλήρωσή τους αναμένεται να γίνει υπό τη νέα ηγεσία της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η αναφορά μας στις έρευνες της Ανεξάρτητης Αρχής σχετικά με το γάλα, τα καύσιμα και τα τρόφιμα, που θα συνεχιστούν και στη μετά Ζησιμόπουλου εποχή.

>Διευκρινίσεις επί διευκρινίσεων… Οι ΑΕΠΕΥ και τα πιστωτικά ιδρύματα δεν έχουν υποχρέωση γνωστοποίησης και δημοσιοποίησης συναλλαγών όταν δεν έχουν εκτελέσει τις συναλλαγές αυτές, αλλά ενεργούν ως χειριστές ΣΑΤ στο πλαίσιο διακανονισμού συναλλαγών FOB.

• Μείωση του ΦΠΑ, ενίσχυση της οικοδομής, τόνωση του τουρισμού, αναβολή φορολογικών υποχρεώσεων προς το κράτος, μείωση των συντελεστών, ενίσχυση του θεσμού των αφορολόγητων αποθεματικών και αύξηση των συντελεστών απόσβεσης, είναι κάποια από τα μέτρα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν νομικά και φυσικά πρόσωπα, αποτρέποντας την ύφεση της ελληνικής οικονομίας.

• Ποιος από τους κομματάρχες του υφυπουργού Οικονομικών εκτελεί χρέη γενικού διευθυντή, συμβούλου στο ΕΒΕΑ και διευθυντή προσωπικού, αναπληρώνοντας πλήρως το αφεντικό του; Μήπως είναι το ίδιο πρόσωπο που αν και συνταξιούχος εντούτοις είναι τοποθετημένος σε πολλές επιτροπές του υπουργείου;

• Και πολύ καλά έπραξε το Συμβούλιο της Επικρατείας! Μπλοκαρισμένοι θα παραμείνουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί και οι θυρίδες της χρηματιστηριακής εταιρείας Ακρόπολις, του γνωστού και μη εξαιρετέου κ. Πρινιωτάκη, μετά την τελευταία απόρριψη της αίτησης της εταιρείας για αναστολή της απόφασης της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών.

• Αλλαγές στη διοικητική πυραμίδα της ΑΤΕ Ασφαλιστικής… Νέος αντιπρόεδρος, στη θέση του παραιτηθέντος κ. Παναγιώτη Βαράγκη, και νέος διευθύνων σύμβουλος, στη θέση του απομακρυνθέντος Ιωάννη Παυλίδη, ανέλαβε στην εισηγμένη εταιρεία ο κ. Αναστάσιος Παπανικολάου, διευθυντής Ηλεκτρονικής Τραπεζικής της ΑΤΕbank. Ο κ. Παπανικολάου έχει μακρά θητεία στην κρατικά εποπτευόμενη τράπεζα, σε επιτελικές θέσεις, μεταξύ των οποίων προϊστάμενος στην Υποδιεύθυνση Υποστήριξης της Διεύθυνσης Πληροφορικής, προϊστάμενος στην Υποδιεύθυνση Ηλεκτρονικής Τραπεζικής της Διεύθυνσης Διοίκησης, εκτελεστικό μέλος στο ΔΣ της ΑΤΕ Κάρτας, πρόεδρος και εντ. σύμβουλος της ΑΤΕ Διαφημιστικής, μέλος του ΔΣ της εταιρείας ΑΤΕ Τεχνικής – Πληροφορικής, μέλος πολλών επιτροπών του ομίλου και διευθυντής Ηλεκτρονικής Τραπεζικής της ΑΤΕbank. Ο κ. Παπανικολάου βοήθησε διαχρονικά τον όμιλο να μετεξελιχθεί σε έναν δυναμικό οργανισμό πολλαπλών τραπεζικών εργασιών. Ενίσχυσε τις μονάδες με το πλέον σύγχρονο λογισμικό, αναβαθμίζοντας τα μηχανογραφικά συστήματα, με στόχο τη συνολική βελτίωση του έργου. Στήριξε το πρόγραμμα αλλαγής της εξωτερικής και εσωτερικής εμφάνισης των καταστημάτων. Χρησιμοποίησε τεχνολογίες αιχμής και νέα κανάλια διανομής στον χώρο των εναλλακτικών δικτύων με το Κέντρο Πληροφορικής. Υποστήριξε το δίκτυο των ΑΤΜ για τις ΑΤΕbank, FBB και ATEbank Romania. Μετέφερε σε κεντρικό επίπεδο την παραγωγή και διαχείριση των χρεωστικών και πιστωτικών καρτών. Εξασφάλισε την τεχνολογική υποστήριξη των εταιρειών του Ομίλου. Συμμετείχε στην αυτοματοποίηση πολλών υποστηρικτικών εργασιών εξοικονομώντας ανθρώπινο δυναμικό, προς όφελος των εργασιών, προσέλκυσης και καλύτερης εξυπηρέτησης του πελάτη. Για τους συνεργάτες του, ο κ. Παπανικολάου θεωρείται επαγγελματίας, τεχνοκράτης, ορθολογιστής, άνθρωπος της αγοράς, ικανός manager, σκληρός διαπραγματευτής, γνώστης των τραπεζικών εργασιών, με ήθος, φιλοδοξίες, ιδέες και όραμα για την ανάπτυξη του τραπεζοασφαλιστικού συστήματος.


Σχολιάστε εδώ