Φως στο τούνελ για τους ροδακινοπαραγωγούς

Κοντά σε λύση, όχι συνολική αλλά πάντως λύση, βρίσκεται το πρόβλημα των ροδακινοπαραγωγών.
Στο τέλος Φεβρουαρίου έγινε νέα σύσκεψη στην αίθουσα του νομαρχιακού συμβουλίου Ημαθίας κατά τη διάρκεια της οποίας η Κοινοπραξία Αγροτικών Συνεταιρισμών ανέφερε τα αποτελέσματα των επαφών της με αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς.
Όπως αναφέρθηκε, η χώρα μας παράγει κάθε χρόνο 240.000 τόνους ροδάκινα και νεκταρίνια α΄ κλάσης, εκ των οποίων οι 80.000 τόνοι εξάγονται. Από αυτούς οι 55.000-60.000 τόνοι εξάγονται στη Ρωσία. Η χρονική περίοδος που πρέπει να γίνουν αυτές οι εξαγωγές είναι πολύ περιορισμένη, καθώς το προϊόν είναι ευπαθές και ωριμάζει γρήγορα.
Σε σύντομο χρόνο λοιπόν πρέπει να ολοκληρωθούν οι εξαγωγές. Η εξαγωγική δυνατότητα φτάνει τα 150 φορτία την ημέρα και για να γίνει δεκτή στη Ρωσία θα πρέπει να έχει πιστοποιητικό ασφαλείας για υπολείμματα φυτοφαρμάκων, σύμφωνα με υπόμνημα που υπέγραψε η Ρωσία με τη χώρα μας.
Τα υπάρχοντα τρία εργαστήρια που έχουν πιστοποιήσει οι Ρώσοι δεν φτάνουν να καλύψουν ούτε το 50% των εξαγωγών μας, με αποτέλεσμα τα υπόλοιπα να κινδυνεύουν να μείνουν αδιάθετα.
Η κοινοπραξία έχει ήδη προτείνει -και το αρμόδιο υπουργείο έχει διαβιβάσει στη Μόσχα προκειμένου να το πιστοποιήσει- άλλα έξι εργαστήρια, όμως οι Ρώσοι δεν έχουν ακόμα απαντήσει αν θα τα αποδεχτούν.
Παράλληλα η κοινοπραξία ανέφερε ότι σε συνεννόηση με το αρμόδιο υπουργείο αποφασίστηκε να μειωθούν οι ποσότητες των φυτοφαρμάκων που αφήνουν υπολείμματα (όπως π.χ. το Clorpyrifos) που έγιναν αιτία να ζητήσουν οι Ρώσοι πιστοποιητικά καταλληλότητας.
Στο μεταξύ οι παραγγελίες ροδάκινων για την παραγωγή χυμού έχουν μειωθεί δραστικά, αφού λόγω της οικονομικής κρίσης οι βιομηχανίες δεν έχουν εξαντλήσει την περσινή τους παραγωγή, ενώ μειωμένες κατά 30% είναι και οι παραγγελίες νεκταρινιών και ροδάκινων για κομπόστα, αφού και στις κονσέρβες η ζήτηση είναι αισθητά πεσμένη.
(Από τη «Μακεδονία» Ημαθίας)
******

«Σιδηροδρομική Εγνατία» ζητά το ΤΕΕ Αν. Μακεδονίας

Το ζήτημα της σιδηροδρομικής σύνδεσης Τοξοτών – Καβάλας – Θεσσαλονίκης, γνωστό και ως «σιδηροδρομική Εγνατία» φέρνει και πάλι στην επιφάνεια το ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας με επιστολή του προς τον υπουργό Μεταφορών Ευριπίδη Στυλιανίδη. Να σημειώσουμε ότι ο ΟΣΕ από το Β΄ και το Γ΄ ΚΠΣ ανέθεσε μελέτες για χάραξη διπλής γραμμής υψηλής ταχύτητας Θεσσαλονίκης – Αμφίπολης – Καβάλας – Ξάνθης καθώς και για χάραξη παρόμοιας γραμμής από τους Τοξότες προς το λιμάνι της Καβάλας.
Όπως αναφέρεται στην επιστολή η «σιδηροδρομική Εγνατία» αποτελεί, εδώ και χρόνια, μόνιμη επιδίωξη των φορέων της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, γιατί μειώνει τη σιδηροδρομική απόσταση με τη Θεσσαλονίκη, ενώ εντάσσεται και στο πλαίσιο της πολιτικής του υπουργείου Ναυτιλίας για τη σιδηροδρομική διασύνδεση των λιμανιών της χώρας.
(Από τον «Παρατηρητή» της Θράκης)
******

Χάνουν τα σπίτια τους 316 οικογένειες στη Μαλεσίνα

Την άγνοια ή την αδιαφορία τους για να διασφαλίσουν τις περιουσίες τους «πληρώνουν» 316 οικογένειες, τα σπίτια των οποίων βρίσκονται μέσα στην πρώτη και τη δεύτερη οικιστική ζώνη της Μαλεσίνας, αφού μετά την εφαρμογή του Κτηματολογίου δεν έκαναν τις νομικές διαδικασίες που απαιτούνται, με αποτέλεσμα σήμερα οι ιδιοκτησίες τους να έχουν περιέλθει στο κράτος!
Συγκεκριμένα μετά τον σεισμό του 1894, ο τότε βασιλιάς, είχε παραχωρήσει στους κατοίκους της περιοχής εκτάσεις για να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους. Σήμερα, 115 χρόνια μετά, στις εκτάσεις αυτές έχουν κτιστεί σπίτια, πολυκατοικίες, βίλες, καταστήματα κ.λπ. και φυσικά το κράτος έχει εισπράξει πολλά λεφτά από τις μεταβιβάσεις, τις κληρονομιές, τις άδειες οικοδομών κ.λπ. Ορισμένοι από εκείνους τους ιδιοκτήτες είχαν πάρει παραχωρητήρια, αλλά πολλοί άλλοι δεν ασχολήθηκαν ποτέ, αφού ουδέποτε αμφισβητήθηκε η ιδιοκτησία τους. Όταν άρχισαν οι δηλώσεις για το Κτηματολόγιο, 289 ιδιοκτήτες έκαναν προσφυγή στη Δικαιοσύνη και οι 286 δικαιώθηκαν! Όμως 316 δεν έκαναν τίποτα και τώρα τα ακίνητά τους είναι κυριολεκτικά στον… αέρα!
(Από τη «Σέντρα» Κεντρικής Ελλάδας)
******

Κινδυνεύουν να μείνουν
άταφοι οι νεκροί!

«Απαγορεύεται» να πεθάνει κάποιος στην Αλεξανδρούπολη τις επόμενες ημέρες, καθώς όλα τα κοιμητήρια της περιοχής είναι κορεσμένα, ενώ δεν έχει ακόμα βρεθεί χώρος για την ίδρυση νέου κοιμητηρίου!
Όπως τονίστηκε στις τελευταίες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου Αλεξανδρούπολης, αυτήν τη στιγμή σε όλα τα κοιμητήρια της πόλης υπάρχουν μόνο 8 κενές θέσεις! Υπάρχει μια έκταση 10 στρεμμάτων μέσα στα όρια του δήμου που μάλιστα είναι και ιδιοκτησία του, αλλά ακόμα δεν έχουν γίνει οι διαδικασίες για τον προσδιορισμό της χρήσης γης και την έναρξη των εργασιών. Παράλληλα, όπως καταγγέλθηκε, στο κοιμητήριο του Διαμερίσματος Μάκρης, που είναι το πλέον απομακρυσμένο του δήμου, ο υπάλληλος που υπηρετούσε συνταξιοδοτήθηκε και δεν έχει αντικατασταθεί, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι για μια απλή υπόθεση να είναι αναγκασμένοι να πηγαίνουν στην Αλεξανδρούπολη.
(Από την «Ελεύθερη Θράκη»)
******

Σβήνει το «Αχίλλειον»

Ένα από τα σημεία «κλειδιά» για τον τουρισμό της Κέρκυρας είναι το πολύ γνωστό ανάκτορο «Αχίλλειον» που είναι πόλος έλξης για τους χιλιάδες επισκέπτες του νησιού των Φαιάκων. Το ιστορικό αυτό στολίδι όμως παρουσιάζει τελευταία σημάδια εγκατάλειψης. Τα εξωτερικά τοιχώματα έχουν… μαδήσει από την υγρασία, κάποιοι σοβάδες είναι έτοιμοι να πέσουν, τα εξωτερικά μάρμαρα έχουν διαβρωθεί επικίνδυνα και γενικά επικρατεί εικόνα εγκατάλειψης που δεν τιμά κανέναν. Ο Δήμος Αχιλλείων, απαντώντας στις καταγγελίες και τις διαπιστώσεις αυτές, τονίζει ότι γνωρίζει την κατάσταση, αλλά δεν μπορεί να κάνει το παραμικρό γιατί το ανάκτορο ανήκει στον ΕΟΤ και το διαχειρίζεται η εταιρεία Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα.
Αντί όμως οι διάφοροι ανευθυνοϋπεύθυνοι να πετάνε το… μπαλάκι ο ένας στον άλλον, δεν είναι καλύτερα να πιέσει ο ένας τον άλλον μπας και… ξυπνήσουν και γλιτώσει το «Αχίλλειον» από την καταστροφή;
(Από την «Ελευθερία» της Κέρκυρας)
******

Η κρίση δεν… χτύπησε
όλες τις πόλεις

Το λουκάνικο μήκους ενός χιλιομέτρου που έφτιαξαν οι κρεοπώλες του Διδυμότειχου για να προσφέρουν στους επισκέπτες της Αποκριάς δεν στάθηκε ικανό να… μαζέψει κόσμο. Πολλά δωμάτια στα ξενοδοχεία της πόλης έμειναν άδεια κι αυτό έχει προβληματίσει όσους ασχολούνται με τον τουρισμό στην περιοχή. Κατά 50% ήταν μειωμένες φέτος οι κρατήσεις στην Ξάνθη όπου το παραδοσιακό καρναβάλι ήταν -όπως λένε όσοι το είδαν- από τα καλύτερα των τελευταίων χρόνων, αλλά έπεσε κι αυτό θύμα της κρίσης…
Αντιθέτως… καρφίτσα δεν έπεφτε στα ξενοδοχεία της Νάουσας, όπου αναβίωσε με επιτυχία το έθιμο «Γενίτσαροι και Μπούλες», όπως και της Κοζάνης όπου έγινε κι εκεί μεγάλη καρναβαλική εκδήλωση.
(Από τον «Επαρχιακό Τύπο» Θράκης)
******

Παράνομη χωματερή στο Άργος

Ένας χώρος για τον οποίον πριν από 20 χρόνια δαπανήθηκαν 168 εκατ. δραχμές, προκειμένου να γίνει τεχνητή λίμνη, σήμερα έχει μεταβληθεί σε χωματερή, προσβάλλει την αισθητική και απειλεί την υγεία των κατοίκων του Άργους. Πρόκειται για τη λίμνη που θα άρδευε τις εκτάσεις των χωριών Ανάβαλου και Μοναστηρακίου μέσω αγωγών, αλλά τελικά, ενώ δημιουργήθηκε, δεν γέμισε ποτέ νερό γιατί αποφασίστηκε να γίνει λίμνη σε άλλη τοποθεσία. Έτσι… γέμισε σκουπίδια, μπάζα, λάστιχα οχημάτων, άχρηστα υλικά κ.λπ. Ο Δήμος Άργους έχει ενημερωθεί για το θέμα και έχει κάνει αυτοψία στην περιοχή, ενώ έχει καταφύγει και στην Περιφέρεια για να κλείσει αυτή η… αυτοσχέδια χωματερή.
Όμως κανένας δεν μπορεί να παρέμβει, γιατί ο χώρος ανήκει στην ΚΕΔ και μόνο αυτή μπορεί να κάνει εργασίες εκεί. Μέχρι όμως να ευαισθητοποιηθεί η ΚΕΔ, τι θα γίνει; Θα λειτουργεί… κανονικά η παράνομη χαβούζα;
(Από την «Ενημέρωση» Πελοποννήσου)
******

Αμερικανικό «στοπ» στις ελληνικές κομπόστες!

Τη στιγμή που οι ροδακινοπαραγωγοί περιμένουν με αγωνία τις εξελίξεις στο θέμα των εξαγωγών προς τη Ρωσία, ένας άλλος… εφιάλτης εμφανίζεται για το κονσερβοποιημένο ροδάκινο.
Συγκεκριμένα η αμερικανική κυβέρνηση με ανακοίνωσή της γνωστοποίησε στις ελληνικές αρχές ότι από τις 23 Μαρτίου 2009 θα επιβάλλει δασμό ύψους 100% σε μια σειρά ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα, μεταξύ των οποίων και η κομπόστα ροδάκινου, ως αντίποινα για την απαγόρευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση βοείου κρέατος από τις ΗΠΑ λόγω ορμονών!
Να σημειώσουμε ότι αυτό -σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου- θα δώσει τη χαριστική βολή στις εξαγωγές κομπόστας ροδάκινου προς τις ΗΠΑ, αφού ήδη έχουν μειωθεί δραματικά εξαιτίας του ανταγωνισμού της Κίνας.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ενώ πριν από λίγα χρόνια οι εξαγωγές μας έφταναν τους 20.000 τόνους, πέρυσι έπεσαν στους 9.000 τόνους!
Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος Κ. Αποστόλου, μετά την εξαγγελία αυτή ο κλάδος δέχεται ισχυρότατο πλήγμα, γεγονός που βάζει σε κίνδυνο το εισόδημα των 10.000 εργαζομένων που απασχολούνται σε αυτόν, αλλά και των παραγωγών.
Επίσης αναμένεται και σοβαρή μείωση του συναλλάγματος που φέρνει στη χώρα και υπερβαίνει τα 300 εκατ. ευρώ τον χρόνο…
(Από την «Πρωινή» της Πέλλας)
******


Σχολιάστε εδώ