Τρία σενάρια για τη διαρροή

Τρία είναι τα σενάρια που υφαίνονται στη Λευκωσία για τη διαρροή του απόρρητου εγγράφου που προκάλεσε σάλο, διότι αποτυπώνει την πανηγυρική επιστροφή του Σχεδίου Ανάν.

Σενάριο διαρροής πρώτο: Το κυβερνητικό στρατόπεδο φωτογραφίζει τα κόμματα που αντιδρούν στην πολιτική του Προέδρου Χριστόφια, κυρίως δηλαδή την ΕΔΕΚ και το Ευρωπαϊκό Κόμμα που είναι κατ’ εξοχήν αντιομοσπονδιακό. Άνθρωποι του Προέδρου ισχυρίζονται ότι η διαρροή έγινε εν όψει και των ευρωεκλογών για να πληγεί η πολιτική του Προέδρου και να εμφανιστούν δικαιωμένα το Ευρωπαϊκό Κόμμα και η ΕΔΕΚ.

Σενάριο δεύτερο: Συνιστά απάντηση στις προεδρικές εκ του παρασκηνίου κατηγορίες και θέλει ανθρώπους του ίδιου του Προέδρου ή και του ΔΗΣΥ να κάνουν τη διαρροή προκειμένου να τα φορτώσουν κυρίως στο Ευρωπαϊκό Κόμμα και στα μικρά κόμματα για να τα πετάξουν εκτός Εθνικού Συμβουλίου, όπως ήταν η επιθυμία του προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη. Στη βάση αυτής της λογικής το αρχικό κόστος που προκαλείται από τις αποκαλύψεις του εγγράφου επί της πολιτικής Χριστόφια – ΔΗΣΥ, εάν τεθούν εκτός Εθνικού Συμβουλίου τα μικρά κόμματα που συνήθως αντιδρούν στη λύση Ανάν, θα μετατραπεί σε όφελος καθότι θα διευκολυνθεί το έργο ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ.

Τρίτο σενάριο: Η διαρροή εγγράφου έγινε από ελατήρια καθαρά πατριωτικά για να σταματήσει η κατηφόρα την οποία πήρε το Κυπριακό και για να είναι ενήμερος ο κυπριακός λαός τι πραγματικά συμβαίνει. Η λογική αυτού του σεναρίου εδράζεται και στο εξής: Ούτως ή άλλως τα όσα αναφέρονται στο έγγραφο τα γνωρίζουν και οι ξένες πρεσβείες και τα Ην. Έθνη και η ΕΕ. Γιατί να μην τα γνωρίζει και ο κυπριακός λαός;

Όπως και να έχουν τα πράγματα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είναι οργισμένος. Έτσι τουλάχιστον τον παρουσιάζει το κρατικό ΡΙΚ, που τελεί υπό τον πλήρη έλεγχο του ΑΚΕΛ.


Σχολιάστε εδώ