Το αδιέξοδο και η λύση
Ο πρωθυπουργός της χώρας βρίσκεται αντιμέτωπος με μια αντιφατική πολιτικοοικονομική κατάσταση. Από τη μια πρέπει η κυβέρνησή του να αναμετρηθεί με την οικονομική κρίση και τις πολλαπλές επιπτώσεις της και από την άλλη πρέπει να αναμετρηθεί με τον βέβαιο εκλογικό κύκλο των ευρωεκλογών και όχι μόνο… Ουσιαστικά, ο κ. Καραμανλής έχει τα χέρια του «δεμένα», καθότι κάθε κίνηση προς τη μια κατεύθυνση επιδρά αρνητικά στην άλλη κατεύθυνση. Και εξηγούμεθα: Οι απαιτούμενες ενέργειες για την αντιμετώπιση της κρίσης και της δημοσιονομικής δυσπραγίας επιδρούν εκ των πραγμάτων αρνητικά στον κύκλο των ευρωεκλογών και αντιστρόφως.
• Έτσι ο πρωθυπουργός καλείται να κρατήσει δύο καρπούζια σε μια μασχάλη και κινδυνεύει να του σπάσουν και τα δύο, δηλαδή ούτε την κρίση να αντιμετωπίσει ούτε τη μεγάλη ήττα να αποφύγει στις ευρωεκλογές, αφού όταν έχει το βλέμμα στραμμένο στον εκλογικό κύκλο δεν μπορεί να πάρει τα απαιτούμενα σκληρά μέτρα και για τη δημοσιονομική εξυγίανση και για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Κι εδώ που τα λέμε ουδείς πολιτικός άνδρας θα μπορούσε να λύσει τον γόρδιο δεσμό με τον οποίο είναι αντιμέτωπος ο κ. Καραμανλής, καθότι αν αγνοήσει τον εκλογικό κύκλο και ρίξει όλες τις δυνάμεις του στην οικονομική και στη δημοσιονομική κρίση, κινδυνεύει τον Ιούνιο να υποστεί τέτοιας έκτασης ήττα, που να κάνει απαγορευτική τη συνέχιση της πρωθυπουργικής του θητείας. Άρα πρέπει ταυτόχρονα και την κρίση να αντιμετωπίσει και τον εκλογικό κύκλο – ουσιαστικά καλείται να επιτύχει το ακατόρθωτο.
• Κατά τη γνώμη μας μια ρεαλιστική λύση θα ήταν να αντιπαραθέσει ο πρωθυπουργός στην πρόταση του κ. Παπανδρέου -εκλογές με τις ευρωεκλογές και συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας- την πρόταση: Εθνικές εκλογές την άνοιξη του 2010 και ταυτόχρονα συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Έτσι η χώρα και θα γλιτώσει από τις απανωτές εκλογές και ο κ. Καραμανλής θα κυβερνήσει απρόσκοπτα έως την άνοιξη του 2010, οπότε και θα έχει φανεί τι έχει καταφέρει.