ΤΟΥ ΒΓΑΖΕΙΣ ΤΟ ΚΑΠΕΛΟ…
Έναν κόσμο με αστέρια και χρυσόσκονη, σαν τα παραμύθια. Τον αποκάλεσαν «Πρίγκιπα» (για το αρχοντικό παίξιμό του όταν ήταν ποδοσφαιριστής, με το κεφάλι ψηλά, αγέρωχα), αλλά τον θέλησαν και… βάτραχο στη λίμνη με τις λάσπες. Ένας τζέντλεμαν για τον οποίο ο λόγος τιμής μετράει όσο χιλιάδες συμβόλαια.
Ένα Σάββατο ο γνωστός αθλητικός συντάκτης Χρήστος Σωτηρακόπουλος έγραψε στη «Sport Day»: «Ο Μπάγεβιτς μέχρι τώρα κέρδισε φίλους με τους τίτλους, έκανε εχθρούς με τις αποφάσεις του, ήταν το επιτυχημένο πρότυπο γι’ αυτόν που ξεκινά την καριέρα του. Αλλά αυτός ο Μπάγεβιτς, που βούρκωσε και τα λόγια του πνίγονταν στον ωκεανό των συναισθημάτων, ομολογώ πως υπήρξε ο μεγαλύτερος νικητής σε αυτά τα 26 χρόνια που τον ξέρω από κοντά. Η ανθρώπινη πλευρά του Ντούσκο, και όχι η ατσαλάκωτη και politically correct, έβαλε το πιο ωραίο γκολ της ζωής του». Ήταν τότε που έφευγε από την Ελλάδα για να ξαναγυρίσει στη Σερβία (άλλωστε το δρομολόγιο Ελλάδα – Σερβία είναι και το μόνο που κάνει μετ’ επιστροφής στη ζωή του…).
Η περίπτωσή του θυμίζει τον στίχο των Joy Division «Η αγάπη όλα μπορεί να τα διαλύσει». Όπως μου έλεγε γνωστός ΑΕΚτζής, «όταν περάσουν τα χρόνια και σβήσουν τα ανόητα ανθρώπινα πάθη, η Ιστορία θα γράφει για αυτόν ό,τι δεν θα γράψει ποτέ για εκείνους που τον κυνήγησαν τόσο άθλια και επίσης για εκείνους, τους σύγχρονους, που δεν έχουν προσφέρει στο ποδόσφαιρο, και ειδικά στην ΑΕΚ, ούτε το απειροελάχιστο σε σχέση με αυτόν…». Σήμερα ο «Ντούσκο» είναι πάλι -για τρίτη φορά- στο τιμόνι της ΑΕΚ, με τις φουρτούνες και τις καταιγίδες να μη λένε να κοπάσουν – περιμένοντας ίσως έναν «τίγρη», που μπορεί όμως να αποδειχθεί και ο… χάρτινος δράκος των παραμυθιών.
Μεγαλωμένος σε μια σοσιαλιστική ενιαία Γιουγκοσλαβία, είχε (και έχει) για σύνθημά του το «Ένας για όλους και όλοι για έναν»! Ο ναός του ποδοσφαίρου, το γήπεδο, είναι το σπίτι του. Η στρογγυλή θεά, η μπάλα, η ερωμένη του. Λιτός, δωρικός, δεν καπνίζει, δεν πίνει και του αρέσουν τα ταξίδια και η μουσική. Και το καλό φαγητό. Λατρεύει τη γυναίκα του και ζει μαζί της στον Διόνυσο, σε ένα ήσυχο σπίτι. Και ο Ντούσαν φροντίζει για όλους. Όχι μόνο για τη δική του οικογένεια, αλλά και όλους τους συγγενείς του που ζουν εδώ…
Στη Βελέζ πρωτοξεκίνησε να παίζει μπάλα και από τη Βελέζ ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα. Άλλωστε τη βοήθησε να «πλασαριστεί» στην αφρόκρεμα των «πλάβι». Όλοι θυμούνται τη μαγική… τριπλέτα «BMV» (Bajevic, Maric, Vladic – Μπάγεβιτς, Μάριτς, Βλάντιτς) που «κεντούσε» μέσα στα γήπεδα. Μέχρι τα 29 του έπαιζε εκεί, γιατί τότε απαγορεύονταν οι μεταγραφές στο εξωτερικό εάν δεν σε θεωρούσαν περίπου… τελειωμένο ποδοσφαιρικά στο ανατολικό μπλοκ. Όταν λοιπόν ο Μπάγεβιτς είχε κλείσει τα 29 του χρόνια, ο τότε πρόεδρος της ΑΕΚ Λουκάς Μπάρλος είχε τη… φαεινή έμπνευση να τον φέρει στην ΑΕΚ. Ο «Ντούσκο», με τον Θωμά Μαύρο παρτενέρ, έκανε θαύματα πάνω στο χορτάρι! Αποτέλεσμα; Η «Ένωση» έπειτα από μια άτιτλη 7ετία, παίρνει το Πρωτάθλημα του 1978 και το νταμπλ την επόμενη χρονιά (Πρωτάθλημα και Κύπελλο δηλαδή). Μέχρι τα 35 του, που κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια -δεν είχε παίξει σ’ άλλη ελληνική ομάδα εκτός από την ΑΕΚ- είχε… μεθύσει τους οπαδούς της…
Κι ενώ ο Μπάγεβιτς παίρνει το 1986 ως προπονητής της Βελέζ το Κύπελλο Γιουγκοσλαβίας, η ΑΕΚ περνάει μια δεκαετία μετριότητας πίσω από Ολυμπιακό και ΠΑΟ. Τότε απελπισμένος ο Ανδρέας Ζαφειρόπουλος ζητά από τον Ντούσαν να επιστρέψει πάλι στην ΑΕΚ, αυτήν τη φορά ως προπονητής της! Και, ω του θαύματος, την περίοδο 1988-89 η ΑΕΚ στέφεται πρωταθλήτρια. Ο κόσμος της παραληρεί και ο Ντούσαν αναγορεύεται περίπου σε… άγιο! Όπως λένε οι φίλαθλοι της ΑΕΚ, εκείνα τα χρόνια, μέχρι το 1996, «τα γήπεδα όπου έπαιζε η ΑΕΚ γίνονταν εκκλησίες όπου οι φίλαθλοι-πιστοί γίνονταν κοινωνοί στιγμών ανείπωτης ικανοποίησης. Και από τίτλους; Τέσσερα Πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο, ένα Λιγκ Καπ, ευρωπαϊκές επιτυχίες». Κάθε εβδομάδα φράσεις όπως «ομάδα μοντέλο», «βγαλμένη από τα παραμύθια», «διαστημικό ποδόσφαιρο» παρελαύνουν στα εξώφυλλα των αθλητικών εφημερίδων.
Το 1996 όμως ο Ντούσαν διαβαίνει τον Ρουβίκωνα για άλλα… λιμάνια. Ο Μπάγεβιτς γίνεται προπονητής του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ, παίρνει ένα φορτηγό Πρωταθλήματα και Κύπελλα (ένα από αυτά στο αποθεωτικό 4-2 του ΠΑΟΚ επί του Ολυμπιακού στη Νέα Φιλαδέλφεια, από ένα τερτίπι της μοίρας), χτίζει ομάδες που θαυμάζονται, πείθει τους πάντες ότι μπορεί να πετύχει με κάθε φανέλα. Και έρχεται το 2002. Ο Μάκης Ψωμιάδης προτείνει στον Μπάγεβιτς να επιστρέψει στην ΑΕΚ. Παρ’ όλο που τα σημάδια για την επιστροφή του δεν είναι ενθαρρυντικά, ο Μπάγεβιτς αποφασίζει να γυρίσει στη μεγάλη του αγάπη… Όμως η επιστροφή του Μπάγεβιτς «στο σπίτι του» μοιάζει τώρα με… εφιάλτη! Με αποτέλεσμα να τον διώξουν κακήν κακώς, όπως θα δούμε στη συνέχεια.
Τα επόμενα 5 χρόνια ο Μπάγεβιτς περνάει ξανά από Ολυμπιακό, Ερυθρό Αστέρα, Άρη (με διακρίσεις και με τις ομάδες του να παίζουν ελκυστικό ποδόσφαιρο για τους φιλάθλους), πάντα με καλοπληρωμένα συμβόλαια. Όσοι τον γνωρίζουν, μιλούν για έναν «ασυμβίβαστο και αλύγιστο» άνθρωπο. Η ΑΕΚ στο μεταξύ πλέει πάλι σε θολά και επικίνδυνα νερά φλερτάροντας με τη Δ΄ Εθνική και τη χρεοκοπία χωρίς γήπεδο, με προπονητήριο στους Θρακομακεδόνες επιπέδου… χωριού και με προέδρους να αλλάζουν σαν τα… πουκάμισα. Εξαίρεση αποτέλεσε ο Ντέμης Νικολαΐδης, η παλιά δόξα της ΑΕΚ, στον οποίο μολονότι έβγαλε την ομάδα από το διοικητικό αδιέξοδο, την έσωσε από οικονομική κατάρρευση και συγκρούσθηκε με τους φιλάθλους της ομάδας για τη βία, καταλόγισαν «καισαροπαπισμό» και του έδειξαν την… εξώπορτα.
Ας δούμε μερικές πολύ χαρακτηριστικές στιγμές της σχέσης οργής-μίσους-αγάπης του «Ντούσκο» με τους οργανωμένους οπαδούς της ΑΕΚ, που παρουσιάζουν ανάγλυφα προσωπικότητες και καταστάσεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Εκείνος ο αγώνας είχε οριστεί για την Κυριακή 12 Ιανουαρίου του 1997, αλλά μια καταρρακτώδης βροχή ανάγκασε τις δύο ομάδες να επιστρέψουν τη Δευτέρα στον αλλοτινό τόπο… λατρείας για τον σερβοέλληνα τεχνικό, αυτή τη φορά όμως ως αντίπαλος της ΑΕΚ και κόουτς του Ολυμπιακού. Μια «υποδοχή» την Κυριακή και άλλη μία τη Δευτέρα για τον «Πρίγκιπα». Νεράντζια, πορτοκάλια, γιαούρτια, αυγά, πεντοχίλιαρα με τη φωτογραφία του τυπωμένη στη θέση του Κολοκοτρώνη και κυρίως ένας ολόκληρος «λαός» που διψούσε για εκδίκηση. Λίγους μήνες νωρίτερα, ο «Ντούσκο» σε συζήτηση με τους φιλάθλους της ομάδας δεσμεύτηκε ότι θα παραμείνει στην ΑΕΚ. Μία μέρα αργότερα, ο Ντούσαν ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τον «δικέφαλο» (του Τροχανά) και τη συνεργασία του με τον Ολυμπιακό. Αυτό ήταν! Οι φίλαθλοι της ομάδας σημάδεψαν στα ημερολόγιά τους τη 12η Ιανουαρίου ως τη μέρα της εκδίκησης. Στη σχέση ΑΕΚ και Μπάγεβιτς τόσο το μίσος όσο και ο έρωτας ήταν, είναι και θα είναι bigger than life.
Κι ύστερα ήρθε ο Μάκης. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς επιστρέφει στην ΑΕΚ «της καρδιάς» του. Σε μια δήλωσή του, ο «Ντούσκο» λέει το αυτονόητο: «Είμαι ΑΕΚτζής». Ο κόσμος, για άλλη μια φορά, διχάζεται. «ΑΕΚ σ’ αγαπώ, προδότη δεν ξεχνώ» οι μισοί, «ΑΕΚ – Ντούσαν» οι άλλοι μισοί. Η ανακοίνωση της συνεργασίας των δύο πλευρών γίνεται στο ξενοδοχείο «Πεντελικόν» μπροστά σε δημοσιογράφους, φιλάθλους και… φουσκωτούς. Ο Μάκης Ψωμιάδης, για τον φόβο των μελών της Original, καλεί 50 εύσωμους «φίλους» του να παραστούν στο ξενοδοχείο και να περιφρουρήσουν την εκδήλωση. Τα μέλη της Original έχουν πάει με μαύρες σημαίες και πανό στο «Πεντελικόν» και η πρώτη σύγκρουση είναι γεγονός. Ο Μπάγεβιτς ζήτησε συγγνώμη απ’ όσους πίκρανε, αλλά όχι από αυτούς που τον έβριζαν τόσα χρόνια. Τα όσα ακολούθησαν στον επόμενο ενάμιση χρόνο ξεπερνούσαν ακόμα και την πιο ζωηρή φαντασία. Η Original, αλλά και πολλοί άλλοι φίλαθλοι της ομάδας, δεν ήθελαν τον Μπάγεβιτς και φρόντισαν να του κάνουν τον… βίο αβίωτο. Τελικά πέτυχαν τον σκοπό τους, καθώς παρά το τριετές συμβόλαιο, ο Μπάγεβιτς έφυγε από την ΑΕΚ στις 24 Ιανουαρίου του 2004. Τα συνθήματα κατά του ίδιου και της οικογένειάς του ξεπέρασαν κάθε όριο και ο «Ντούσκο» έβαλε τελεία στη σχέση του με την ΑΕΚ.
Σχεδόν πέντε χρόνια μετά, η τελεία του 2004 έγινε άνω τελεία και ο «Πρίγκιπας» επέστρεψε, ελπίζοντας ότι τα πνεύματα έχουν αμβλυνθεί και τα όσα έζησε στο προηγούμενο πέρασμά του από τον «δικέφαλο» ανήκουν στη νοσηρή φαντασία του παρελθόντος.
Η ΑΕΚ παίζει με τον Πανιώνιο στην Πάτρα και η ομάδα επιστρέφει οδικώς στην Αθήνα. Η αποστολή σταματά στο Κιάτο σε ένα κατάστημα, όπου επίσης βρίσκονται αρκετοί οπαδοί της ομάδας. Η παρουσία του Μπάγεβιτς γίνεται αντιληπτή αμέσως και το φιτίλι δεν αργεί να ανάψει. Καρέκλες, καφέδες, χάμπουργκερ εκτοξεύονται προς τον προπονητή της ΑΕΚ, που δεν διστάζει να επιτεθεί σε έξαλλη κατάσταση στους οπαδούς της ομάδας του. Στον καβγά μπαίνουν και οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ για να προστατέψουν τον προπονητή τους και ο Γεωργέας αποχωρεί από τον «πόλεμο» με ένα καρούμπαλο στο μέτωπο. Η σύγκρουση γενικεύθηκε και η τάξη επεβλήθη τελικά από την Αστυνομία που συνόδευε το λεωφορείο της ΑΕΚ στην Αθήνα, καθώς υπήρχαν φόβοι για ενέδρες στον δρόμο. Δεν ήταν η μοναδική φορά που Ντούσαν και οπαδοί ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο. Τα ίδια έγιναν και στο αεροπλάνο ύστερα από αγώνα της ΑΕΚ με τον ΟΦΗ στην Κρήτη (14/12/2003), αλλά και κατά τη διάρκεια του αγώνα με τον ΠΑΟΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, όταν ο προπονητής διαπληκτίστηκε με τους φιλάθλους κατά τη διάρκεια του αγώνα (1/11/2003).
Το πιο μελανό σημείο στις σχέσεις Μπάγεβιτς – ΑΕΚ ήταν στις 2 Μαρτίου του 2003 στον αγώνα της ΑΕΚ με τον ΟΦΗ στην Αθήνα. Το περιβόητο πανό «ΑΕΚ σ’ αγαπώ, προδότη δεν ξεχνώ» ήταν και πάλι εκεί, παρά τις διαβεβαιώσεις που είχε λάβει ο Ντούσκο ότι η «ιστορία» αυτή είχε τελειώσει. Στη συνέντευξη Τύπου μετά τον αγώνα ο Μπάγεβιτς μίλησε για έναν φάκελο που περιείχε μια σφαίρα και έφτασε στο σπίτι του στον Διόνυσο ενώ δήλωσε για τους οπαδούς της ομάδας: «Εγώ γι’ αυτούς δεν φεύγω. Ειδικά τώρα τελευταία, που μου στέλνουν και μηνύματα. Θα τους στείλω κι εγώ ένα. Αν πειράξουν κάποιον από την οικογένειά μου θα σκοτώσω πρώτα τον αρχηγό τους και μετά αυτόν που έκανε το κακό, αν τον βρω. Μην τολμήσουν να πειράξουν την οικογένειά μου. Για εμένα φυλακή δεν υπάρχει και το χειρότερο είναι ότι δεν σκέφτομαι ούτε τη ζωή μου. Τους στέλνω, λοιπόν, το μήνυμά μου, όπως έστειλαν αυτοί τη σφαίρα στο σπίτι μου. Να ξέρουν ότι εμένα μπορούν να με σκοτώσουν, αλλά για την οικογένειά μου θα δώσω και τη ζωή μου. Μόνο αν είμαι νεκρός δεν θα μπορώ να την υπερασπιστώ και να την προστατεύσω».
Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς διατηρεί μαζί με τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς εστιατόριο στην Ερυθραία. Δεν θα μπορούσε το «Far Fast» να μείνει αμέτοχο στον πόλεμο που είχε ξεσπάσει τότε ανάμεσα στον «Ντούσκο» και τους οπαδούς της ΑΕΚ. Ένα τηλεφώνημα στο εστιατόριο ήρθε να γράψει ένα ακόμα κεφάλαιο στις τεταμένες σχέσεις των δύο πλευρών. «Βάτραχε ερχόμαστε να στο σπάσουμε» είπε κάποιος μάγκας στο τηλέφωνο… Τελικά το «Far Fast» δεν κάηκε ποτέ, αλλά λίγες μέρες αργότερα (στα τέλη του 2003) φίλαθλοι της ομάδας ανέβηκαν στα βόρεια προάστια και έσπασαν μια τζαμαρία ενώ ο Μπάγεβιτς βρισκόταν μέσα στο μαγαζί του. Ο μαινόμενος «Ντούσκο» βγήκε έξω να αντιμετωπίσει τους φιλάθλους και εάν δεν τον συγκρατούσαν τα γκαρσόνια ποιος ξέρει τι θα γινόταν με εκείνον μόνο του απέναντι σε 50 «φιλάθλους»… Τελικά, δύο από αυτούς συνελήφθησαν από την Αστυνομία, αλλά με παρέμβαση του ίδιου του Μπάγεβιτς αφέθηκαν ελεύθεροι. Όπως λένε, έκτοτε αυτοί οι δύο οπαδοί, που μέχρι τότε ακολουθούσαν την ΑΕΚ παντού, δεν ξαναπήγαν ποτέ στο γήπεδο, εκτιμώντας την αντρίκεια στάση του Μπάγεβιτς.
Μια τελευταία εικόνα: Είναι Γενάρης και ο Μπάγεβιτς αποχωρεί στη διάρκεια του αγώνα με τον Ηρακλή. Αυτά που ακούει για τον ίδιο και τη σύζυγό του δεν έχουν ακουστεί ποτέ σε άλλο γήπεδο. Ούτε καν στην Ελλάδα, σε μια χώρα που όλα λέγονται, όσο εμετικά κι αν είναι. Ο Τάκης Περσίας, που ολοκλήρωσε εκείνον τον αγώνα, δηλώνει για τον σερβοέλληνα τεχνικό: «Δεν είναι δυνατόν να αντέξει ένας άνθρωπος κάτω από τέτοιες συνθήκες. Μερικοί ανεγκέφαλοι κατάφεραν να διώξουν έναν άνθρωπο που έχει δώσει και την ψυχή του στην ΑΕΚ». Τελικά ο Μπάγεβιτς επέστρεψε! Ποιος να το περίμενε; Ίσως ούτε και ο ίδιος… (αφού ΠΑΟ, Αστέρας Τρίπολης κ.ά. είχαν ξεδιπλώσει μπροστά του τα συμβόλαια, αλλά φαίνεται η φιλία του με τον Δ. Μελισσανίδη και η επιρροή που ασκεί ο «τίγρης» πάνω του έπαιξαν τον ρόλο τους). Ίσως ο επόμενος σταθμός του να είναι η Εθνική Ελλάδας, μετά την εποχή Ότο. Σε κάθε περίπτωση είναι ένας τζέντλεμαν που τίμησε και τιμά τον ελληνικό αθλητισμό…