Τα σχέδια των «golden boys» του Αρχιεπισκόπου
Στη Διεύθυνση των οικονομικών της Εκκλησίας (ΕΚΥΟ) τα σενάρια και τα επενδυτικά πλάνα δίνουν και παίρνουν από τα «golden boys» που έχει τοποθετήσει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος. Τεχνοκράτες, που προέρχονται από τον τραπεζικό χώρο αλλά και τον χώρο του real estate. καταστρώνουν διαρκώς «επενδυτικά» σχέδια που, όπως λένε, παλαιά στελέχη της ΕΚΥΟ, ενέχουν επιχειρηματικά ρίσκα και ίσως αποδειχθούν για τα ταμεία της Εκκλησίας εξίσου «τοξικά» με τα ομόλογα που προκάλεσαν την παγκόσμια οικονομική κρίση. Οι τεχνοκράτες, όπως ακούγεται στους διαδρόμους του Συνοδικού Mεγάρου, αμείβονται με μισθούς εξαιρετικά παχυλούς που ενίοτε ξεπερνούν και τον μισθό εν ενεργεία Μητροπολιτών! Για να μην προκαλέσουν δυσφορία στους ιεράρχες, λέγεται ότι λαμβάνουν τις αμοιβές τους με δελτία παροχής υπηρεσιών, έτσι ώστε να θεωρούνται οι αμοιβές αυτές ως «έκτακτες» και «προσωρινές» και ότι θα καταβάλλονται σε μηνιαία βάση. Κάτι τέτοιο βέβαια μέχρι σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί αφού τα «έναντι» και τα «μπλοκάκια» δίνουν και παίρνουν…
Το «golden team» του Αρχιεπισκόπου αναζητεί όπως αναφέραμε τρόπους για να αυγατίσει τα έσοδα των οικονομικών υπηρεσιών, συνιστώντας παράλληλα τον περιορισμό των δαπανών της Εκκλησίας. Ήδη έχουν γίνει περικοπές στα έξοδα του Γραφείου Εθιμοτυπίας (περιορισμός δώρων που θα προσφέρει ο Αρχιεπίσκοπος κατά την επίσκεψή του σε άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες) και στο Γραφείο της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στις Βρυξέλλες, το οποίο, ούτως ή άλλως, επιθυμούν να υποβαθμίσουν. Ο αυστηρός περιορισμός των δαπανών που έχει δώσει ως «ντιρεκτίβα» το οικονομικό επιτελείο του Αρχιεπισκόπου δεν αφορά ασφαλώς έξοδα που οι ίδιοι κάνουν…
Ανεβάζουν τα ενοίκια
Στόχος των στελεχών της ΕΚΥΟ είναι να αντλήσουν το συντομότερο τα κοινοτικά κονδύλια που αναλογούν στην Εκκλησία –υπεσχημένα από την εποχή Χριστόδουλου– τα οποία φέρεται να είχε υποσχεθεί ότι θα μεριμνήσει για να λάβουν ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, δέσμευση που φαίνεται ότι θα τηρήσει ο Γ. Παπαθανασίου. Οι προτάσεις έχουν ήδη κατατεθεί αλλά οι αργοί ρυθμοί με τους οποίους κινούνται οι αρμόδιοι εκκλησιαστικοί οργανισμοί («Αλληλεγγύη», ΣΥΜΕΑΝ), που έχουν επιφορτισθεί με την άντληση των κονδυλίων, έχουν προκαλέσει τη δυσφορία ομάδας Μητροπολιτών.
Το οικονομικό επιτελείο του Αρχιεπισκόπου επιθυμεί επιπλέον, όπως λέγεται, να εκμεταλλευτεί στο μέγιστο δυνατόν την ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Προς αυτήν την κατεύθυνση ανέθεσε πρόσφατα σε εκτιμητές ιδιωτικής τράπεζας να αποτιμήσουν τα ακίνητα που έχει στην κατοχή της η Εκκλησία. Ωστόσο, προχώρησαν ένα βήμα παραπάνω και ζήτησαν να ενημερωθούν και για το μέχρι πόσο θα μπορούσε να αυξήσει (!) η Εκκλησία τα ενοίκια στα ακίνητα που διαθέτει. Ήδη εταιρείες και ιδιώτες, που ενοικιάζουν χώρους της Εκκλησίας, έχουν δυσφορήσει από την πρόθεση της ΕΚΥΟ να αμφισβητήσει τα συμβόλαια που έχουν συναφθεί, καθώς θεωρούν ότι με το «έτσι θέλω» η Εκκλησία και χωρίς να δείξει ιδιαίτερη κοινωνική ευαισθησία -ιδιαίτερα όσοι μισθώνουν κατοικίες συνήθως αρκετά παλαιές και κακοσυντηρημένες- απαιτεί την αναπροσαρμογή των μισθωμάτων ασφαλώς προς τα πάνω… Η Νομική Υπηρεσία της Συνόδου, λένε καλά πληροφορημένες πηγές, αναζητεί και νομικά τερτίπια ώστε να εξαναγκάσει σε διακοπή της συνεργασίας με την Εκκλησία όσους δεν συμμορφωθούν με την αναπροσαρμογή των μισθωμάτων.
Σε επίπεδο μητροπόλεων, τέλος, η κρίση… εμπιστοσύνης του ποιμνίου για τους κληρικούς, κυρίως μετά το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, επηρέασαν δραματικά την πορεία των εσόδων των ενοριών. Τα παγκάρια είναι πιο άδεια από ποτέ καθώς οι πιστοί είτε αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και βοηθούν ελάχιστα τις ενορίες είτε δεν βοηθούν καθόλου ανάβοντας μόνον το κεράκι τους. Οι προϊστάμενοι των ναών ζητούν από τους Μητροπολίτες να τους βοηθήσουν για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν όχι μόνο στα λειτουργικά έξοδα (ρεύμα, μισθοί νεοκόρων, ιεροψαλτών κ.λπ.), αλλά και στις αυξημένες ανάγκες των πιστών που κάθε μέρα που περνά ζητούν μεγαλύτερη βοήθεια από την Εκκλησία είτε για να πληρώσουν το ενοίκιό τους είτε τον λογαριασμό του ρεύματος. Το πρόβλημα είναι εντονότερο στα μεγάλα αστικά κέντρα και ιδιαίτερα στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Κληρικοί της Αθήνας υποστηρίζουν ότι το Ειδικό Ταμείο που έχει η Αρχιεπισκοπή Αθηνών για τους αναξιοπαθούντες, αν και έχει τη δυνατότητα, είναι εξαιρετικά φειδωλό στη βοήθεια που προσφέρει στους πιστούς…
Οι Μητροπολίτες, πάντως, μέχρι ώρας έχουν ρίξει το βάρος τους καταρτίζοντας προγράμματα για το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ). Στόχοι τους, με τα ευρωπαϊκά κονδύλια για να δώσουν, έστω, μια προσωρινή ώθηση στα έργα που σχεδιάζουν να υλοποιήσουν στις μητροπόλεις τους.