Τέλος στην κατάληψη των πεζοδρομίων από τις καφετέριες

Στην πραγματικότητα, δεν πρόκειται για την τοποθέτηση μερικών τραπεζοκαθισμάτων επί των πεζοδρομίων, αλλά για πλήρη εγκατάσταση εξοπλισμού, αφού τα συγκεκριμένα καταστήματα διαθέτουν στέγαστρα, σόμπες και νάιλον για το κρύο. Δηλαδή έχουμε μια αυθαίρετη κατασκευή σε κοινόχρηστο χώρο.

Το φαινόμενο αυτό έχει προκαλέσει την αγανάκτηση των άλλων καταστηματαρχών, που μιλούν για αθέμιτο ανταγωνισμό, αλλά και των πολιτών, που δεν μπορούν να περάσουν και αναγκάζονται να κατέβουν στον δρόμο, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την ασφάλειά τους, ειδικά όταν πρόκειται για την οδό Υμηττού και την Αλεξάνδρας. Όπως λένε με παράπονο οι ιδιοκτήτες που δεν υιοθέτησαν τις μεθόδους των συναδέλφων τους, «Εμείς δουλεύουμε έξι με οκτώ μήνες τον χρόνο και δεν καταλαμβάνουμε πεζοδρόμια». Γι’ αυτό έχουν ζητήσει επανειλημμένως από τον δήμο να λάβει μέτρα για την απομάκρυνση των παράνομων κατασκευών και την επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων στους παραβάτες.

Στο μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε το δημοσίευμα της προηγούμενης Κυριακής για την ακατάλληλη τοποθέτηση των ψυκτικών μονάδων στην Κεντρική Λαχαναγορά της Αθηνάς. Πολλοί δημοτικοί παράγοντες αναζήτησαν τo πόρισμα-βόμβα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στο οποίο κατέφυγε ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Αρσένης και αποκάλυπτε ότι οι μονάδες ψύξης των φρούτων και λαχανικών είναι εντελώς ακατάλληλες και εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Σύμφωνα με το πόρισμα του Εργαστηρίου Ψυκτικής Τεχνολογίας του ΕΜΠ, η τοποθέτηση των συγκεκριμένων μονάδων έγινε κυριολεκτικά στο πόδι, χωρίς να προηγηθεί υλικοτεχνική μελέτη, παρά το γεγονός ότι το καλοκαίρι οι θερμοκρασίες στο κέντρο της πρωτεύουσας είναι ιδιαίτερα υψηλές. Στην έκθεση αναφέρεται ότι η εταιρεία που ανέλαβε την εγκατάσταση των μοτέρ ψύξης, τα τοποθέτησε εντός του χώρου της αγοράς, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει η θερμοκρασία μπροστά στους ψυκτικούς αποθηκευτικούς θαλάμους μέχρι και 10 βαθμούς Κελσίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ευπαθή προϊόντα που βρίσκονται εντός και εκτός των ψυγείων.

Παρόμοιες έρευνες έχει ζητήσει ο κ. Αρσένης να γίνουν και για άλλους χώρους που φιλοξενούν ευπαθή προϊόντα και στους οποίους η ελλιπής εφαρμογή των στοιχειωδών κανόνων ψύξης αποτελεί βόμβα για τη δημόσια υγεία.


Σχολιάστε εδώ