ΣΤΟ ΣΚΑΜΝΙ Ο ΛΑΝΑΡΑΣ ΓΙΑ ΑΠΑΤΗ ΚΑΙ ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗ!

Ένας Λαναράς, πρώτος εξάδελφος του «σερ Τόμας» Λαναρά, φαίνεται ότι ήταν ο μεγαλύτερος χαμένος από τα γνωστά «λαναρόχαρτα» της Σοφοκλέους, που έγιναν «νεκροταφείο» κεφαλαίων χιλιάδων μικρότερων επενδυτών. Αν αποδειχθεί ότι ευσταθούν τα αναφερόμενα στο κατηγορητήριο κατά του Θωμά Λαναρά, ο κ. Ζαφείρης Λαναράς έχασε από συναλλαγές «λαναρόχαρτων» το μυθικό ποσό των 13,87 εκατ. ευρώ και κατέληξε να χρωστάει 87.961,15 ευρώ από «κόκκινο κωδικό» σε χρηματιστηριακή εταιρεία!

Με το βούλευμα 322 του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, που εκδόθηκε στις 3 Φεβρουαρίου και αποκαλύπτεται σήμερα από το «Π», ο κ. Θωμάς Λαναράς, εκ των… πρωτεργατών της χρηματιστηριακής «φούσκας» του 1999, παραπέμπεται μαζί με τους χρηματιστές Γιώργο και Κώστα Περβανά και Μέμο Κολιάτσο στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, για απάτη και υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος.

Σύμφωνα με το βούλευμα, ο κ. Λαναράς κατηγορείται για υπεξαίρεση αντικειμένου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας εμπιστευμένου στην κατοχή του με την ιδιότητα του εντολοδόχου, με κατάχρηση ιδιαίτερης εμπιστοσύνης.

Οι τέσσερις κατηγορούνται για από κοινού απάτη ιδιαίτερα μεγάλης ζημίας, της οποίας το περιουσιακό όφελος και η αντίστοιχη προξενηθείσα ζημία υπερβαίνουν συνολικά το ποσό των 73.000 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τον κ. Λαναρά, η απάτη φέρεται να έχει τελεστεί κατʼ εξακολούθησιν. Σημειώνεται ότι όλοι οι κατηγορούμενοι αρνούνται πλήρως τις κατηγορίες που τους βαρύνουν.

Η ίδια υπόθεση έχει και μια αρκετά σημαντική «ουρά»: Μεταξύ των αρχικών κατηγοριών υπήρχε και αυτή για από κοινού και κατʼ εξακολούθησιν παραπλάνηση του κοινού, χάριν επηρεασμού των τιμών του χρηματιστηρίου, με μεταχείριση επιτήδειων μέσων και με σκοπό αθέμιτου οφέλους. Οι τέσσερις κατηγορούνται ότι χειραγώγησαν μετοχές συμφερόντων του Θ. Λαναρά, με σκοπό να μειώσουν την αξία τους και να τις επαναγοράσουν φθηνότερα, αλλά το θέμα αυτό διαχωρίστηκε από τη δικογραφία και θα εξεταστεί από τη Δικαιοσύνη ξεχωριστά.

Τη σπάνια αυτή υπόθεση απάτης και υπεξαίρεσης έφερε ενώπιον της Δικαιοσύνης, με μηνυτήρια αναφορά, ο εξάδελφος του κ. Λαναρά, κ. Ζαφείρης Λαναράς. Ο κ. Ζ. Λαναράς είχε κληρονομήσει μεγάλη περιουσία, εκτιμώμενης αξίας 18 εκατ. ευρώ, κατά το έτος 1995 από τον πατέρα του, βασικό μέτοχο της Βέτλανς Νάουσα με ποσοστό 49,9%, ο οποίος ζούσε στη Λωζάννη της Ελβετίας. Έπασχε δε από χρόνιο σοβαρό ψυχικό νόσημα και υποβαλλόταν σε θεραπεία.

Την περίοδο 1996-98, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο κ. Θωμάς Λαναράς απέκτησε την εμπιστοσύνη του εξαδέλφου του και κατάφερε να αποσπάσει ποσό άνω του 1 δισ. δρχ. σε μετρητά, το οποίο προερχόταν από εκποίηση ακινήτων του μηνυτή στο Παλαιό Ψυχικό και στη Γενεύη. Ο Θ. Λαναράς είχε υποσχεθεί ότι θα κάνει τον εξάδελφό του συνεταίρο στην Κλωνατέξ, με μερίδιο 5%, αλλά τελικά φέρεται να ιδιοποιήθηκε παράνομα το ποσό του 1 δισ. δρχ. και όταν ο εξάδελφός του ζήτησε εξηγήσεις, του απάντησε ότι έπρεπε να επενδύσει ακόμη περισσότερα κεφάλαια για να αποκτήσει συμμετοχή στην Κλωνατέξ!

«Οργανωμένο σχέδιο»

Ακολούθως, ο κ. Λαναράς και οι τρεις συγκατηγορούμενοι χρηματιστές φέρονται ότι «ενήργησαν βάσει οργανωμένου σχεδίου, ώστε να εξαπατήσουν τον μηνυτή και να πετύχουν την οικονομική του αφαίμαξη», εκμεταλλευόμενοι την ευάλωτη ψυχολογική του κατάσταση και την άγνοιά του για τα χρηματιστηριακά θέματα. Ο Θ. Λαναράς και οι αδελφοί Περβανά φέρονται να τον έπεισαν ότι αν κρατούσε την περιουσία του σε ακίνητα, μετρητά και καταθέσεις, η αξία της θα εκμηδενιζόταν με την πάροδο του χρόνου, ενώ αντίθετα θα είχε μεγάλα οφέλη αν επένδυε σε μετοχές, αξιοποιώντας τις γνώσεις και τις δεξιότητες του εξαδέλφου Θωμά, ο οποίος εμφανιζόταν ως μετρ των χρηματιστηριακών συναλλαγών και εγγυητής υψηλών αποδόσεων.

Ο μηνυτής πείσθηκε και εκταμίευσε σχεδόν 9 εκατ. ευρώ προς την Περβανάς ΑΧΕ την περίοδο 1999-2004. Αρχικά είχε πεισθεί ότι τα κεφάλαιά του θα επενδύονταν κατά το μεγαλύτερο ποσοστό σε «βαριά χαρτιά».

Όμως, με εντολές του Θ. Λαναρά τα κεφάλαια κατευθύνθηκαν σε… λαναρόχαρτα, δηλαδή μετοχές συμφερόντων του ίδιου του Θ. Λαναρά, ενώ εν αγνοία του διενεργούνταν πολλές συναλλαγές που κατέληξαν να τον ζημιώσουν σημαντικά, καθώς μάλιστα οι κατηγορούμενοι φέρονται ότι χειραγωγούσαν τις μετοχές, με σκοπό να μειώσουν την αξία τους.

Τελικά, από το αρχικό ποσό των 8,8 εκατ. ευρώ ο μηνυτής πήρε 400.000 ευρώ, άλλα 400.000 ευρώ παρακρατήθηκαν παράνομα από τους κατηγορουμένους, ενώ το υπόλοιπο χαρτοφυλάκιο, αξίας 2 εκατ. ευρώ, μεταφέρθηκε στη χρηματιστηριακή Λαϊκή Άτταλος ΑΧΕ του Μέμου Κολιάτσου, με την οποία υπέγραψε σύμβαση διαχείρισης ο μηνυτής. Το παράνομο περιουσιακό όφελος του Θ. Λαναρά και των αδελφών Περβανά υπολογίζεται σε 7.250.000 ευρώ.

Μέσω της Λαϊκής Άτταλος, ο Ζ. Λαναράς προχώρησε σε αγορές μετοχών συνολικού ποσού άνω των 5,4 εκατ. ευρώ, πάντα με εντολές που φέρεται ότι έδινε ο εξάδελφός του Θ. Λαναράς και πάντα τα κεφάλαια κινούνταν στον… αστερισμό των λαναρόχαρτων, που φέρονται ότι απαξιώθηκαν με πράξεις χειραγώγησης από τον ίδιο τον Θ. Λαναρά.

Το τελικό αποτέλεσμα ήταν ότι ο μηνυτής όχι μόνο έχασε το σύνολο των κεφαλαίων του, αλλά βρέθηκε και να χρωστάει σχεδόν 88.000 ευρώ στη Λαϊκή Άτταλος! Το σύνολο των παράνομων περιουσιακών οφελών που απέσπασαν, κατά το κατηγορητήριο, οι Θ. Λαναράς και Μ. Κολιάτσος ήταν τουλάχιστον 6,62 εκατ. ευρώ, ενώ ο μηνυτής συνολικά ζημιώθηκε απʼ όλες τις συναλλαγές κατά το ποσό των 13,87 εκατ. ευρώ! Η συνέχεια στο ακροατήριο…


Σχολιάστε εδώ