Στην… ουρά για το εφάπαξ 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι
Έλλειμμα 2 δισ. ευρώ στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εμφανίζει ο «κωδικός» από τον οποίο καταβάλλονται οι συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων. Πρόκειται για παραδοχή του υπουργού Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου προς την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ, ο οποίος πάντως διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μη καταβολής των συντάξεων, αφού το υπουργείο θα μεριμνήσει για την κάλυψη του ελλείμματος με λήψη συγκεκριμένων μέτρων.
Για το Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων, το οποίο ως γνωστόν αδυνατεί να καταβάλει το εφάπαξ στους δικαιούχους, υπήρξε πλήρης διάσταση απόψεων ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος, ενώ στην «ουρά» περιμένουν περίπου 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν συνταξιοδοτηθεί.
Ο κ. Παπαθανασίου μέχρι τέλους και παρά τις έντονες διαφωνίες και αντιρρήσεις των συνδικαλιστών επέμενε στην ανάγκη το Ταμείο να προχωρήσει σε δάνειο για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του, ύψους 650-700 εκατ. ευρώ. Μάλιστα έχει δοθεί εντολή για εκπόνηση σχεδίου δανειοδότησης για το Ταμείο, του οποίου η διοίκηση, ούσα διορισμένη, εμφανίζεται πρόθυμη να υιοθετήσει την κυβερνητική αυτή επιλογή, παρά τις προειδοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ ότι θα αποσύρει τους εκπροσώπους της από το ΔΣ του Ταμείου.
Οι εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ επέμεναν στην επιδότηση του Ταμείου ή στη σύναψη δανείου από το κράτος και όχι από τον ασφαλιστικό του φορέα, καθώς προβλέπουν ότι μια κίνηση δανεισμού θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη κατάρρευσή του. Οι συνδικαλιστές, μάλιστα, κατήγγειλαν τη διαχρονική τακτική των κυβερνήσεων να ασκούν κοινωνική πολιτική από τα αποθεματικά του Ταμείου και στην ώρα ανάγκης να το σπρώχνουν σε τραπεζικές συναλλαγές και εμπλοκές.
Για τον ΟΠΑΔ ο υπουργός υποσχέθηκε την τήρηση των συμβάσεων, ότι δηλαδή κάθε τρεις μήνες θα εξοφλούνται τα χρέη προς γιατρούς και φαρμακοποιούς που εξυπηρετούν τους δημόσιους υπαλλήλους, ενώ για την εισοδηματική πολιτική του 2009 προανήγγειλε ότι θα ανακοινωθεί στο τέλος Μαρτίου (σ.σ.: όπως ήδη γράψαμε θα κυμανθεί στο 2% και μάλιστα σε δύο δόσεις).
«Απογοητευτική» χαρακτηρίζει τη συνάντηση η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ, που αναμένεται να αποφασίσει την κήρυξη και νέας 24ωρης απεργίας στις 2 Απριλίου, ημέρα που έχει προκηρυχθεί και η 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ, οπότε η κινητοποίηση θα έχει τα χαρακτηριστικά της γενικής απεργίας (δημόσιος – ιδιωτικός τομέας).