Σήμερα… κληρώνει για Παπαδημούλη ή Χουντή

Ο νυν ευρωβουλευτής Δημ. Παπαδημούλης και ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ, Ν. Χουντής. Όπως είναι γνωστό, με απόφαση του τελευταίου Συνεδρίου του ΣΥΝ ο πρώτος της εσωκομματικής εκλογικής αναμέτρησης θα τεθεί επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ και ο δεύτερος θα αρκεστεί στην τρίτη -και επισφαλή θέση- αφού η δεύτερη έχει παραχωρηθεί στους συμμάχους του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ηγεσία του κόμματος προωθεί -όπως είναι φυσικό- την υποψηφιότητα του Ν. Χουντή. Με αυτήν θέλει να δείξει ότι το 80% που απέσπασε στο πρόσφατο Διαρκές Συνέδριο το πρόγραμμα του ΣΥΝ θα βρει ανταπόκριση στο πρόσωπο του Ν. Χουντή και στη βάση του ΣΥΝ και θα δείξει ποιοι είναι οι πραγματικοί συσχετισμοί μέσα στο κόμμα.

Από την άλλη, ο Δ. Παπαδημούλης αντιπαραθέτει την -αναγνωρισμένη από όλους- επιτυχημένη θητεία του στο ευρωκοινοβούλιο και το επίσης αναγνωρισμένο απ’ όλους γεγονός ότι, παρόλο που ανήκει στη μειοψηφία της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» σε όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις του εξέφραζε τις θέσεις του κόμματος και όχι τις προσωπικές του ή τις θέσεις της εσωκομματικής τάσης στην οποία ανήκει.

Η αισιοδοξία δεν λείπει από το επιτελείο του Δ. Παπαδημούλη παρόλο που είναι γνωστοί οι εσωκομματικοί συσχετισμοί, οι οποίοι φαινομενικά συνηγορούν υπέρ της επικράτησης του Ν. Χουντή. Υπενθυμίζουν μάλιστα ότι στο εσωκομματικό δημοψήφισμα για τις προηγούμενες ευρωεκλογές με τους ίδιους υποψήφιους και παρόμοιους λίγο πολύ εσωκομματικούς συσχετισμούς, ο Δ. Παπαδημούλης βγήκε πρώτος κερδίζοντας τον Ν. Χουντή, τον οποίο προωθούσε και τότε το πανίσχυρο -εσωκομματικά- «Αριστερό Ρεύμα».

Αυτή η εσωκομματική μάχη δεν είναι χωρίς αντίκρισμα αφού σύμφωνα με τα τελευταία δημοσκοπικά ευρήματα όποιος από τους δύο «μονομάχους» χάσει… θα χαθεί. Και αυτό γιατί για να εκλέξει τρίτο ευρωβουλευτή ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποσπάσει στις επικείμενες ευρωεκλογές ποσοστό πάνω από 12%, εξέλιξη που με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν φαίνεται εφικτή.

Η επίσημη θέση του ΣΥΝ είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει σε τέσσερις ευρωβουλευτές αλλά ένας τέτοιος στόχος θεωρείται από στελέχη που «πατάνε στην πραγματικότητα» τουλάχιστον «ουτοπικός» αφού προϋποθέτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές θα πλησιάσει τα απογειωμένα δημοσκοπικά ποσοστά της προηγούμενης χρονιάς, τα οποία όμως αποτελούν οριστικά παρελθόν. Άλλωστε τους αιθεροβάμονες αυτούς φρόντισε να τους προσγειώσει ο ίδιος ο Αλέκος Αλαβάνος που δήλωσε την περασμένη Κυριακή στο «Βήμα» ότι και το 7% για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι καλό ποσοστό.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα, ο χώρος θα δοκιμαστεί αφού οι σύμμαχοι στον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να επιλέξουν το ποιος θα καταλάβει τη δεύτερη -και εκλόγιμη με βάση τα σημερινά δεδομένα- θέση στο ευρωψηφοδέλτιο. Οι μνηστήρες δεν είναι λίγοι (ΑΚΟΑ, ΔΗΚΚΙ, ΚΟΕ) ενώ πρέπει να συνυπολογιστεί και η διαδικασία κατάρτισης της εκλογικής διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει των ευρωεκλογών, γεγονός που δεν είναι τόσο απλό όσο αρχικά φαντάζει. Ήδη ο Μ. Παπαγιαννάκης με συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι με τους περισσότερους από τους συμμάχους στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τίποτα κοινό αφού «οι περισσότεροι είναι αντιευρωπαϊστές και πολλοί από αυτούς είναι εθνικιστές και κρατικιστές. Όχι όλοι αλλά πολλοί».

Οι υποψήφιοι στη σημερινή και αυριανή ψηφοφορία είναι οι: Γ. Γεωργάτος, Φ. Γουργούρη, Ν. Θεωδορίδου, Β. Μαυρέλος, Ε. Μπιταξή, Ν. Μποντοβόλιας, Γ. Νικολαΐδης, Δ. Παπαδημούλης, Χ. Πιλάλης, Σ. Πολίτου, Π. Τριγάζης και Ν. Χουντής.


Σχολιάστε εδώ