Πρώτη η Αγροτική στη χορήγηση δανείων ΤΕΜΠΜΕ!

Ξεπέρασε ακόμη και την Εθνική Τράπεζα (συγκρίνοντας με βάση τα μεγέθη) η Αγροτική στη χορήγηση δανείων από το πρόγραμμα ΤΕΜΠΜΕ, που έχει στόχο τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Από τα 13.998 δάνεια, συνολικού ύψους 1,65 δισ. ευρώ, η ΑΤΕ έχει δώσει 4.497, με την Εθνική μόλις 165 περισσότερα, ήτοι 4.662, την ALPHA 1.323 και την Τράπεζα Πειραιώς 837.

Ουσιαστικά δηλαδή η Αγροτική Τράπεζα, που ως γνωστόν διοικεί ο Δημήτρης Μηλιάκος, είναι ο ισχυρός μοχλός που στηρίζει σʼ αυτές τις δύσκολες στιγμές που ζούμε όλοι τους μικρομεσαίους…

Και απʼ αυτήν την άποψη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου αδίκησε την Αγροτική Τράπεζα λέγοντας ότι εξυπηρετεί κατά προτεραιότητα τους πελάτες της, που και αυτοί όμως δεν δικαιούνται να μετάσχουν στο πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ, από τη στιγμή που έχουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις; Δεν θα έπρεπε ο κ. Παπανδρέου να αναφερθεί στις ιδιωτικές τράπεζες, που ορισμένες μάλιστα πρόσφατα ήταν ομοτράπεζοί του και δεν έχουν μετάσχει ακόμη σʼ αυτό το πρόγραμμα στήριξης της αγοράς, από την οποία βγάζουν τεράστια κέρδη; Πού είναι το κοινωνικό τους πρόσωπο;

Και είναι δίκαιο το παράπονο του διοικητή της Αγροτικής, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε, με αφορμή τις δηλώσεις στη Βουλή του κ. Παπανδρέου:

«Ελπίζουμε ότι η πίεση που ασκείται επιλεκτικά προς την ATEbank θα ασκηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση, αυτή των άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που επιλεκτικά μένουν στο απυρόβλητο».

Και εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η ΑΤΕ βάζει επιτόκιο 4%, όταν οι άλλες τράπεζες ζητούν από 6% και πάνω.

Στην ανακοίνωση της ΑΤΕ τονίζονται ακόμη τα εξής:

«Είναι ξεκάθαρο ότι έχουν δοθεί οδηγίες με σκοπό την έγκαιρη αντιμετώπιση των ήδη υποβληθεισών αιτήσεων και την εξυπηρέτηση, κατά προτεραιότητα, των υφιστάμενων πελατών της ΑΤΕbank. Όπως επίσης γίνεται ξεκάθαρο ότι αιτήματα πελατών άλλων τραπεζών θα εξετασθούν μετά την ολοκλήρωση της διεκπεραίωσης των υφιστάμενων αιτημάτων.

Η ΑΤΕbank πρωταγωνιστεί στο πρόγραμμα για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ), χορηγώντας πρώτη από όλες τις τράπεζες, από τον Δεκέμβριο του 2008, κεφάλαια κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μέχρι σήμερα έχει εγκρίνει τον μεγαλύτερο αριθμό αιτημάτων στο τραπεζικό σύστημα.

Μέχρι και την 27 Φεβρουαρίου 2009 το πλήθος των αιτημάτων ΤΕΜΠΜΕ που έχει δεχθεί η ΑΤΕbank ανήλθε σε 9.930, ύψους 900 εκατ. ευρώ περίπου, από τα οποία 4.500, ύψους 360 εκατ. ευρώ, έχουν εγκριθεί από την τράπεζα. Το 90% των αιτημάτων αυτών προέρχεται από πελάτες άλλων τραπεζών».

Από τα δάνεια ΤΕΜΠΜΕ, το 80% είναι με την εγγύηση του Δημοσίου, που για τα ήδη χορηγηθέντα η εγγύηση ανέρχεται στο 1,3 δισ. ευρώ και η επιδότηση του επιτοκίου, αφού είναι άτοκα για 3 χρόνια (που στη συνέχεια θα πρέπει να τα εξοφλήσουν οι επιχειρήσεις που τα πήραν), ανέρχεται στα 140 εκατ. ευρώ.

Να σημειώσουμε ότι γενικός διευθυντής του ΤΕΜΠΜΕ είναι ο κ. Νικόλας Τριτάρης, με πολύ θετική παρουσία.


Σχολιάστε εδώ