ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟΝ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ!

Η απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, με την οποία ανατράπηκαν ο Μακροχρόνιος Ενεργειακός Σχεδιασμός που κατάρτισε το Εθνικό Συμβούλιο Ενεργειακής Στρατηγικής (πρόεδρος Ραφαήλ Μωϋσής) και το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ χωρίς προηγούμενη διαβούλευση και με εμφανή τα αδιέξοδα στον χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας, αποτελεί μέγα σκάνδαλο, που υπαγορεύτηκε από συμφέροντα και βολεύει ανάγκες της προεκλογικής περιόδου.

Το κόλπο έχει στηθεί από καιρό και έχει υποστηρικτές παντού. Με πρόσχημα την προστασία του παγκόσμιου περιβάλλοντος και με αιχμή γνωστές οικολογικές οργανώσεις, καλλιεργείται το έδαφος για να αποτραπεί η κατασκευή εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρισμού χαμηλού κόστους. Το κυρίαρχο πρόβλημα όμως δεν φαίνεται να είναι το τι «καύσιμο» θα έχουμε, αλλά η απαξίωση της ΔΕΗ. Αλήθεια, πού είναι η ανησυχία των «οικολόγων» για την άδεια που έδωσε στην ΤΕΡΝΑ ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης Χρ. Φώλιας, πέντε μέρες πριν φύγει, να χρησιμοποιεί λιγνίτη στη Φλώρινα εισαγόμενο από τα Σκόπια; Είδε κανείς καμιά ανακοίνωση των οικολόγων; Μήπως έχουμε «αγιασμένο» ιδιωτικό διοξείδιο του άνθρακα; Αλήθεια, μήπως το πρόβλημά τους δεν είναι η μόλυνση της ατμόσφαιρας, αλλά η ΔΕΗ;

Παρά τις εκθέσεις του ΕΣΕΣ, τις προβλέψεις των ειδικών της ΔΕΗ και την έκθεση των Σοφών της Ακαδημίας Αθηνών, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, χωρίς διαβούλευση και με πρόσχημα τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, ανακοίνωσε «απαγόρευση» τόσο των εργοστασίων λιθάνθρακα όσο και των σκέψεων για πυρηνικά εργοστάσια στο μέλλον.

Έτσι, α) εξυπηρέτησε «φίλια» συμφέροντα, β) έκλεισε το μάτι στους «νταβατζήδες» και γ) χάιδεψε τα αυτιά των «ανησυχούντων» πολιτών από την ακατάσχετη κινδυνολογία των «οικολογούντων» για «καρκίνο και θάνατο».

Το μέλλον της ηλεκτρικής
ενέργειας στη χώρα

Με βάση μελέτες, η χώρα θα χρειάζεται περίπου 15.000 MW το 2015 για να καλύψει τις ανάγκες της.

Αλήθεια, πώς σχεδιάζουν να τις καλύψουν τα δύο κυβερνητικά κόμματα; Με τον ανεύθυνο λαϊκισμό του σήμερα;

Οι πηγές ηλεκτρικές ενέργειας είναι περιορισμένες. Οι εξής:

1. Οι ανανεώσιμες, δηλαδή ο αέρας (ανεμογεννήτριες), ο ήλιος (φωτοβολταϊκά) και το νερό (αστεία υπόθεση με την ανομβρία που έχουμε). Σε κάθε περίπτωση, η αξιοποίηση του αέρα είναι σωστή επιλογή, αρκεί να γίνει με εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό, ο οποίος να έχει στόχο και την κατασκευή των μονάδων (ανεμογεννητριών) στη χώρα, και όχι να εισάγονται έτοιμες, αφού έτσι η απασχόληση περιορίζεται στους ναυτεργάτες που ξεφορτώνουν τις εισαγόμενες και στα συνεργεία που τις τοποθετούν. Το ποσοστό συμμετοχής τους στην παραγωγή είναι πεπερασμένο, πάντως υποχρέωση της χώρας είναι να ανέλθει η συμμετοχή στο 20% μέχρι το 2020 – μακάρι να φτάσει και στο 30%.

2. Το πετρέλαιο, που όμως έχουμε επιλέξει να αντικατασταθεί.

3. Το φυσικό αέριο. Πέρα από το ότι είναι εισαγόμενο προϊόν, υπάρχουν και πολλά άλλα προβλήματα με το φυσικό αέριο, όπως η ανεπάρκεια πηγών, η επικινδυνότητα των αγωγών, η μεσομακροπρόθεσμη άνοδος των τιμών και η εξάρτηση από την εκάστοτε χώρα εισαγωγής.

4. Ο λιγνίτης. Είναι εθνικό προϊόν που δεν μπορεί να αφαιρεθεί. Συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας, διασφαλίζει τμήμα της ενεργειακής ανεξαρτησίας. Αν και υπάρχει πρόταση, στην περίπτωση που το εισαγόμενο εναλλακτικό προϊόν έχει ανταγωνιστική τιμή, μήπως πρέπει να το φυλάξουμε για τις μελλοντικές γενιές; Σαφώς ρυπαίνει. Για την παραγωγή 1 ΜW από λιγνίτη παράγονται περίπου 850 κ.μ. διοξειδίου του άνθρακα. Υπάρχουν ελπίδες για επιστημονική λύση. Οφείλουμε να στηρίξουμε όλες τις έρευνες. Καλύπτει σήμερα το 45% της παραγωγής ενέργειας.

5. Ο λιθάνθρακας. Υπάρχει σε υπερεπάρκεια, με πολλές χώρες παραγωγούς σε όλες τις ηπείρους του πλανήτη και με σταθερές τιμές. Το εκτιμώμενο όφελος από τις επενδύσεις αυτές, και αντίστοιχα το κόστος αποφυγής τους, ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Επιπλέον προσφέρουν 250 μόνιμες θέσεις και βοηθούν στην απεξάρτηση από μία μόνο χώρα.

Απέναντι στο ενδεχόμενο να κατασκευαστούν μονάδες λιθάνθρακα στη νότια Ελλάδα, συνασπίσθηκαν όλοι οι εγχώριοι και μη «νταβατζήδες», που με τον έναν ή άλλον τρόπο προσπαθούν να κερδοσκοπήσουν σε βάρος της ΔΕΗ, εποφθαλμιώντας τη διάσπασή της και την εκποίηση των πιο κερδοφόρων δραστηριοτήτων της.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ έχει κατ’ επανάληψη καταγγείλει ότι «οι κυβερνώντες θέλουν τη ΔΕΗ υπηρέτρια των ”νταβατζήδων”» και ότι αν την άφηναν να λειτουργήσει σωστά, ούτε θα είχε τα χάλια της ούτε αυξήσεις στα τιμολόγιά της θα πλήρωνε ο λαός.

Το κόλπο έχει στηθεί καλά. Όσοι παράγουν ή εμπορεύονται ηλεκτρικό ρεύμα το πουλάνε στην «οριακή» τιμή του συστήματος και, αν είναι βιομηχανίες, το αγοράζουν ξανά στη μισή τιμή. Χαρακτηριστικότερη όλων η περίπτωση της Αλουμίνιον της Ελλάδος, που έφτιαξε επιδοτούμενη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής για να πετύχει στη συνέχεια αλλαγή της άδειάς της κι έτσι να μπορεί να μοσχοπουλάει το ρεύμα της στην αγορά (σ.σ.: στη ΔΕΗ, αφού κανένας δεν είναι κορόιδο να ασχοληθεί με τη διάθεση της ενέργειας στους τελικούς καταναλωτές) και στη συνέχεια να το ξαναγοράζει από τη ΔΕΗ σχεδόν στη μισή τιμή, ζημιώνοντας έτσι τη δημόσια επιχείρηση 80 εκατ. ευρώ (αποκάλυψη του προέδρου της ΔΕΗ Αθανασόπουλου στη Βουλή).

Τώρα θέλουν η ΔΕΗ να φτιάχνει μονάδες ακριβού καυσίμου στον νότο και με το επιχείρημα ότι δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις μονάδες βάσης (είναι οι λιγνιτικές κυρίως μονάδες που λειτουργούν όλο το 24ωρο) να την υποχρεώσουν να πουλήσει τις μισές από αυτές στους ανταγωνιστές της. Έτσι, όχι μόνο τώρα, αλλά και στο μέλλον, θα εξασφαλίσουν υπερκέρδη σε βάρος των καταναλωτών, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν το μάρμαρο. Σημειώνεται ότι η μονάδα της ΕΝΘΕΣ (ΕΛΠΕ) εξασφάλισε τα τελευταία τρία χρόνια τόσα κέρδη όσο το κόστος κατασκευής της.

Τα υπερκέρδη τους στο μέλλον επιχειρούν να τα κατοχυρώσουν με κάθε τρόπο. Με ανθρώπους που μέσα και έξω από τη ΔΕΗ προσπαθούν να σταματήσουν κάθε νέα μονάδα της εταιρείας. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις η Μονάδα Φυσικού Αερίου στο Αλιβέρι, που καθυστερεί τρία χρόνια τώρα δημιουργώντας απώλεια εσόδων 30 εκατ. ευρώ από την καθυστέρηση, με αποτέλεσμα να επωφελούνται οι ανταγωνιστές της, καθώς και το πρωτοφανές φιάσκο του διαγωνισμού της ΔΕΗ για τη λιγνιτική μονάδα στη Μελίτη της Φλώρινας.

Στο βάθος συμφέροντα τόσο στην ηλεκτροπαραγωγή όσο και στην εμπορία φυσικού αερίου.

Και τα κόμματα
της αντιπολίτευσης;

Τον χαβά τους. Πέραν του ΚΚΕ, που τύποις δεν απορρίπτει τον λιθάνθρακα, τα άλλα δαιμονοποιούν τα καύσιμα! Βλέπουν δημοσκοπήσεις, ακούνε τους δημοσκόπους, ακολουθούν τις συνταγές των επικοινωνιολόγων, στοχεύουν στα ποσοστά των Οικολόγων-Πρασίνων και εξασφαλίζουν παρουσία και κολακείες από τα διαπλεκόμενα κανάλια.

Από την ανατροπή του σχεδιασμού και του προγράμματος της ΔΕΗ ωφελούνται:

Ο Μυτιληναίος, που στον ενεργειακό τομέα συνεργάζεται με την Endesa, η Enel του Λάτση, που συνεργάζεται με την Edison, ο Βαρδινογιάννης που συνεργάζεται με την Endesa, η ΤΕΡΝΑ, που συνεργάζεται με τη Souez, η Χαλυβουργική (Αγγελόπουλος), η Άκτωρ κ.λπ., που ήδη έχουν εξασφαλίσει άδειες παραγωγής. «Όχι στον λιθάνθρακα και την πυρηνική ενέργεια» ανακοίνωσε με τη συμβολή της οικογενείας ο Κ. Χατζηδάκης. Την επομένη δήλωσε ότι θα εξασφαλίσουμε τον εφοδιασμό της χώρας μας με ενίσχυση των διασυνδέσεων! Δηλαδή θα κρεμόμαστε από τους «φίλους» γείτονές μας.

Αντί να φέρνουν επενδύσεις, τις διώχνουν! Διαιωνίζουν τις στρεβλώσεις και τις υπερβολές στην αγορά της ενέργειας. Εμποδίζουν τους επενδυτές και τη ΔΕΗ να κάνουν εργοστάσια στην Ελλάδα και τους σπρώχνουν στα Βαλκάνια!

Ήδη η ΔΕΗ φτιάχνει, μαζί με τη RWE, μονάδα λιθάνθρακα στην Αλβανία! Σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, μια κρατική εταιρεία κάνει επενδύσεις έξω!

Όταν τελειώσει, μέσω των διασυνδέσεων θα εισάγει το ρεύμα που θα παράγεται στην Ελλάδα. Θα το πληρώνουμε με την τιμή του ακριβότερου εγχώριου παραγωγού! Τα κέρδη πολλά, σίγουρα και εξασφαλισμένα! Οι εργαζόμενοι Αλβανοί, οι φόροι στο αλβανικό κράτος, το ρεύμα πανάκριβο και οι ρύποι θερμοκηπίου στα ουράνια!

Έτσι όπως το πάνε, με την κοντόφθαλμη πολιτική τους σχεδιάζουν και δρουν με ορίζοντα τις προσεχείς εκλογές και όχι τις επόμενες γενεές. Οι κυβερνητικές αποφάσεις οδηγούν σε συρρίκνωση της ελληνικής παραγωγής, στέλνουν τους Έλληνες στην ανεργία και στην ανέχεια και το κράτος σε πτώχευση. Κάθε απόφαση που ανατρέπει μακροχρόνιο σχεδιασμό κρύβει συμφέροντα. Η πρόσφατη όμως απόφαση του Κ. Χατζηδάκη κρύβει πολύ μεγάλα και επικίνδυνα συμφέροντα. Κάποιοι κοντόφθαλμοι μάλιστα την χαιρέτισαν…

ΑΘΑΝΑΤΗ ΕΛΛΑΔΑ!

ΥΓ.: Στο επιχείρημα των… οικολογούντων ότι θα υπήρχε παγκόσμια καταστροφή με δύο μονάδες λιθάνθρακα, δεν χρειάζεται σχολιασμός, αφού με βάση τον ενεργειακό σχεδιασμό του ΕΣΕΣ είχαν συνυπολογιστεί οι διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας μας για τη μείωση των ρύπων θερμοκηπίου κατά 20%, ενώ το μέγεθος των εγκαταστάσεων είναι ελάχιστο μπροστά στους νέους σταθμούς ανά τον πλανήτη (η Κίνα εγκαθιστά μία μονάδα ανά εβδομάδα). Στο άλλο επιχείρημά τους, ότι θα εμπόδιζαν την ανάπτυξη των ΑΠΕ, απαντούν οι κώδικες λειτουργίας της ημερήσιας αγοράς, όπου η παραγωγή από ΑΠΕ ροτάσσεται από οποιαδήποτε φόρτιση θερμοηλεκτρικής μονάδας. Στην κινδυνολογία τους για καρκίνο από το διοξείδιο του άνθρακα, τους παραπέμπουμε στους καθηγητές της Ιατρικής, για να τους προτείνουν για Νόμπελ!


Σχολιάστε εδώ