Πέντε χρόνια ζωής έχει το ασφαλιστικό μας σύστημα!

Η ανατροπή του χρόνου βιωσιμότητας του ασφαλιστικού μας συστήματος (αρχικά υπολογιζόταν ότι το μεγάλο πρόβλημα θα γινόταν αισθητό γύρω στο 2015-17) διατυπώνεται από τους πλέον ειδικούς γύρω από τα ασφαλιστικά προβλήματα, οι οποίοι δεν συνηθίζουν να κινδυνολογούν. Έτσι, μετά την αξιολόγηση αυτή, και αφού χαρακτηρίζονται ως ψήγματα τα οικονομικά οφέλη που απέφερε ο τελευταίος ασφαλιστικός νόμος (ν. 3655/08), είναι προφανές πως η συζήτηση για το Ασφαλιστικό θα τεθεί αναπόφευκτα στην ατζέντα της καθημερινότητας, υπό τους πιο δυσμενείς όμως οικονομικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς όρους.

Ήδη, με τις δυσμενείς εξελίξεις λόγω της οικονομικής κρίσης, τις ζημίες από ομόλογα, μετοχές κ.λπ. σημειώνεται, πάντα σύμφωνα με τους ίδιους επιστήμονες, απομείωση των περιουσιακών στοιχείων των ασφαλιστικών ταμείων της τάξεως των 7,5 έως 8 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ η απώλεια εισφορών για τα Ταμεία θα ανέλθει στα 480 εκατ. ευρώ το 2009, εφόσον επαληθευτούν οι προβλέψεις για μείωση του ΑΕΠ στο 0,5% έως 1%, που θα έχει ως αποτέλεσμα επιπλέον 100.000 ανέργους.

Σημειώνεται ότι, εκτός από την έκρηξη της ανεργίας, στο τέλος Μαρτίου αναμένεται και μαζική υποβολή αιτήσεων για πρόωρη συνταξιοδότηση στο Δημόσιο, καθώς στις 26 Μαρτίου ανακοινώνονται επισήμως από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων η καταδικαστική για τη χώρα μας απόφαση σχετικά με την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών – γυναικών στον δημόσιο τομέα.

Η νέα μαζική φυγή από το Δημόσιο είναι προφανές ότι θα αποδυναμώσει ακόμη περισσότερο και τους δύο ασφαλιστικούς του φορείς, τον ΟΠΑΔ και το ΤΠΔΥ, που ήδη βρίσκονται στο «κόκκινο» και η αναζήτηση πόρων για τη χρηματοδότησή τους αποδίδει μέχρι στιγμής ελάχιστα.

Στο «κόκκινο» και ο ΟΑΕΕ, το επικουρικό των μισθωτών ΕΤΕΑΜ, το ΕΤΑΤ των τραπεζοϋπαλλήλων κ.λπ.

Το «πανόραμα» όλων των οικονομικών εκδοχών και παραμέτρων του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης θα απεικονιστεί εντός δύο-τριών μηνών στην επικαιροποιημένη αναλογιστική μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, όπως αποφάσισε σε συνεδρίαση το προεδρείο του την περασμένη Τετάρτη.

Ήδη, το συνολικό λογιστικό έλλειμμα του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης αποτιμάται στα 168 δισ. ευρώ, από τα 150 δισ. που είχε υπολογιστεί πριν ξεσπάσει η κρίση, ενώ εκτιμάται ότι στη χώρα μας το μεγάλο «μπαμ» της κρίσης θα φανεί στο δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου. Η κάθετη πτώση κυρίως στον τουριστικό και κατασκευαστικό τομέα προβλέπεται να λειτουργήσει ως «ντόμινο» για μια σειρά άλλες οικονομικές δραστηριότητες.

Οι τεράστιες «τρύπες» στα οικονομικά των Ταμείων (σ.σ.: παρότι κυβερνητικές πηγές μιλούν για «υπαρκτό πρόβλημα, όχι όμως στην έκταση που παρουσιάζεται») αποδεικνύουν ότι ο ν. 3655/08 δεν εξασφάλισε τη βιωσιμότητά τους, πέραν του ότι είναι και μη λειτουργικός.

Όσον αφορά μάλιστα τα «κίνητρα παραμονής στην εργασία», η ρύθμιση που ξεσήκωσε σάλο και θύελλα αντιδράσεων, υπό τις παρούσες συνθήκες, μοιάζει με ανέκδοτο: Οι επιχειρήσεις όχι μόνο δεν κρατάνε πέραν των ορίων συνταξιοδότησης τους εργαζόμενους, αλλά αντιθέτως τους εξωθούν στην έξοδο, ενώ οι «εθελουσίες αποχωρήσεις» επισήμως και υπογείως βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.

Στη Γενική Τράπεζα

Στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γιάννη Παπαθανασίου στρέφονται τώρα οι πιέσεις των εργαζομένων και συνταξιούχων της Γενικής Τράπεζας, προκειμένου να εξαναγκαστεί η Societe Generale να εφαρμόσει τον νόμο της χώρας μας!

Ήδη το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας σήκωσε «τα χέρια ψηλά», καθώς ο διευθύνων σύμβουλος του πολυεθνικού ομίλου ήταν ανένδοτος στην άρνησή του να καταβάλει το ποσό των 123 εκατ. ευρώ που απαιτείται για να ενταχθεί το Ταμείο Αλληλοβοήθειας της Γενικής Τράπεζας στο ΕΤΑΤ (Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων).

Η κατάρρευση του Ταμείου, το οποίο δεν είναι σε θέση να πληρώσει εφάπαξ, επικουρικές συντάξεις κ.λπ., έχει κινητοποιήσει όχι μόνο το προσωπικό της τράπεζας αλλά και το ευρύτερο συνδικαλιστικό κίνημα.

Είναι ενδεικτικές οι σκληρές, τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τη γαλλική πολυεθνική, δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΔΑΚΕ και προέδρου του Ταμείου Φίλιππου Ταυρή, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι σύλλογοι εργαζομένων και συνταξιούχων: «Είναι δυνατόν να μην υπάρχει τρόπος να υποχρεωθεί ο πολυεθνικός όμιλος να εφαρμόσει τον νόμο της χώρας μας; Τουλάχιστον να μας πουν αν είμαστε Γουαδελούπη ή Μαρτινίκα, να το ξέρουμε…».

Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν σίγουρα σε πολιτικό επίπεδο, χωρίς να αποκλείεται και η προσφυγή στη Δικαιοσύνη.


Σχολιάστε εδώ