Οργή για το «Βήμα» στο ΠΑΣΟΚ

«Κόβει» και τις τελευταίες γέφυρες με την εφημερίδα «Το Βήμα» ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος είναι έξαλλος μετά το δημοσίευμα της Τετάρτης, στη στήλη «Γνώμες», με τίτλο «Πόσο ανεπιτήδευτος είναι ο Γιώργος» (που έφερε την υπογραφή της Λώρης Κέζα). Εκεί γινόταν μια πρωτοφανής σε εμπάθεια επίθεση, με αφορμή την επιστροφή του Γιώργου με τη σύζυγο του Άντα από το Λονδίνο στην Αθήνα με αεροπλάνο της Ολυμπιακής, σε μια πτήση όπου συνταξίδευαν ο εκδότης του «Βήματος» Σταύρος Ψυχάρης και ο αρθρογράφος και επικεφαλής του πολιτικού ρεπορτάζ της εφημερίδας Γιάννης Πρετεντέρης.

Ο μεν Γ. Παπανδρέου είχε κόψει εισιτήριο στην Οικονομική Θέση, οι δε Ψυχάρης – Πρετεντέρης στην Business Class. Όταν το πλήρωμα του αεροσκάφους πρότεινε στον κ. Παπανδρέου να πάει κι αυτός στην Business Class, εκείνος αρνήθηκε ευγενικά. Ίσως γιατί, όπως λένε, εκεί θα ήταν αναγκασμένος να συνυπάρξει για τρεις-τέσσερις ώρες με τους Ψυχάρη – Πρετεντέρη…

Άλλωστε απέφυγε και να τους χαιρετήσει όσο βρισκόταν στην αίθουσα αναμονής, ενώ μιλούσε και χαιρετούσε τους άλλους συνεπιβάτες. Το όλο σκηνικό περιγράφεται με εντελώς απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και ύφος στο συγκεκριμένο δημοσίευμα. Ιδού ένα μικρό δείγμα γραφής:

«Το παραμύθι είναι γνωστό: ένα βασιλόπουλο πετάει την πορφυρή του μπέρτα και ανακατεύεται με τον λαό για να μάθει πώς ζουν οι φτωχοί. Μια τέτοια ιστορία πρέπει να είχε στο μυαλό του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όταν έκλεινε τα εισιτήριά του για να ταξιδέψει στο Λονδίνο την προηγούμενη εβδομάδα. Ο πρόεδρος συνοδευόταν από τη σύζυγό του Άντα. Ήταν μια εκδρομή οικογενειακού χαρακτήρα: πήγαιναν στη θυγατέρα τους Μαργαρίτα, η οποία σπουδάζει Μοριακή Βιολογία στο Ιmperial College. Ο κ. Παπανδρέου δεν πρόλαβε να στριμωχτεί στα καθίσματα των πληβείων όταν το προσωπικό προθυμοποιήθηκε να του βρει μια άλλη, καλύτερη θέση. Εν τέλει παρέμεινε μεταξύ ταπεινών και καταφρονεμένων των αιθέρων. Αυτό είναι το χούι του Γιώργου Παπανδρέου. Θέλει να δείχνει προσηνής. Το μότο του είναι “είμαι ένας σαν κι εσάς” και το φιγουράρει σε κάθε ευκαιρία. Τον έχουμε ακούσει τόσες και τόσες φορές να λέει πως όταν ήταν μικρός, στη Σουηδία, δούλευε καθαριστής. Του αρέσει το λαϊκό προφίλ, του παιδιού που δούλεψε σκληρά για το χαρτζιλίκι, και έτσι αποσιωπά τις λεπτομέρειες του παραμυθιού: στο Πριγκιπάτο της Χαριλάου Τρικούπη η μάγισσα μετέτρεψε τη σφουγγαρίστρα σε σκήπτρο. Στο παραμύθι με τον πρίγκιπα και τον φτωχό ο καθένας ξαναπαίρνει τη θέση του. Για τον κ. Γ. Παπανδρέου τα πράγματα είναι κάπως πιο περίπλοκα, καθώς ακόμη κι αν ταξιδεύει στην τουριστική, ως απλός και ταπεινός υπήκοος, δεν θα συναντήσει κουρελήδες, δεν θα αφουγκραστεί τους υπαλλήλους των 450 ευρώ. Είναι ψευδής η εντύπωση ότι συναναστρέφεται τον λαουτζίκο. Επιπλέον, το βασίλειο δεν του έχει εκχωρηθεί ακόμη. Θα πρέπει να ξιφουλκήσει με τον απόγονο της άλλης φατρίας»!

Ο Γ. Πρετεντέρης είχε πάει στο Λονδίνο για να δει επίσης την κόρη του και ο Στ. Ψυχάρης οικογενειακή εκδρομή. Η στάση του Γ. Παπανδρέου, που τους αγνόησε επιδεικτικά και στη συνέχεια δεν θέλησε να καθίσει μαζί τους, ανταποδόθηκε με όσα διαβάσατε… Ορισμένοι λένε ότι και η αποτυχία του Χρ. Λαμπράκη να επανασυσφίξει τις σχέσεις Γιώργου – Σημίτη (που έπεσε στο… κενό) είχε το δικό της μερίδιο ευθύνης σε αυτό το σκηνικό (όπως και οι επιθέσεις κατά του Α. Φούρα στην Πάτρα κ.ά.). Όπως και να ʼχει, για τον Γ. Παπανδρέου και το επιτελείο του, το οποίο… έσπασε τα τηλέφωνα του τηλεφωνικού κέντρου του «Βήματος», το θέμα που δημιουργήθηκε είναι «αιτία πολέμου» με τη συγκεκριμένη εφημερίδα.

Οπότε, τώρα, η μόνη «επαφή» του ίδιου και του ΠΑΣΟΚ με το συγκρότημα θα είναι μέσω των «Νέων». Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι, μετά την αποκλειστική του δήλωση στην «Ημερησία», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παραχώρησε συνέντευξη στην «Καθημερινή», με την οποία προανήγγειλε ακόμη και κρατικοποιήσεις τραπεζών, δηλαδή της Εθνικής.


Σχολιάστε εδώ