Μην περιμένετε αλλαγή πολιτικής των ΗΠΑ υπέρ μας

«ΦΡΟΥΔΕΣ» αποδεικνύονται οι ελπίδες που έτρεφαν ορισμένοι στην Αθήνα ότι η «αλλαγή φρουράς» στον Λευκό Οίκο θα σήμαινε αυτόματα και αλλαγή τακτικής των ΗΠΑ απέναντι στην Ελλάδα σε σχέση και με τη Τουρκία. Ότι ο Μπαράκ Ομπάμα αίφνης θα έσπευδε ένθερμος υποστηρικτής των εθνικών μας συμφερόντων, ενώ ορισμένοι επικαλούνταν και τις… φιλελληνικές δηλώσεις του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν κατά τη προεκλογική περίοδο.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, όσο και διπλωματικοί παράγοντες με μακρά εμπειρία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, αναλύοντας πληροφορίες και γεγονότα προειδοποιούν και επισημαίνουν ότι η αμερικανική πολιτική παραμένει αμετάβλητη.

Τίποτα δεν θα αλλάξει με την παρουσία του Ομπάμα. Κυρίως στη χρόνια διένεξη που έχει η Ελλάδα με την Τουρκία. Λόγω της γεωγραφικής θέσης της (Μεσανατολικό, Ιράκ, Αφγανιστάν, Ρωσία) η Τουρκία θα έχει πάντα αναβαθμισμένο ρόλο και θα αντιμετωπίζεται ως βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ. Ενδεικτικό της σημασίας που δίνει η Ουάσινγκτον στον ρόλο της γειτονικής χώρας είναι το γεγονός ότι πήγε ήδη στην Άγκυρα ο απεσταλμένος για το Μεσανατολικό, ο Μίτσελ, ενώ επίσκεψη στην τουρκική πρωτεύουσα ετοιμάζει και η Χ. Κλίντον.

Οι ίδιοι κυβερνητικοί διπλωμάτες σημειώνουν ότι θα αργήσει η επίλυση του Κυπριακού, καθώς οι Αμερικανοί δεν πιέζουν αρκετά την τουρκοκυπριακή πλευρά και ότι λύση θα δοθεί μόνο αν το πρόβλημα αποτελεί εμπόδιο για την είσοδο της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο η μέρα αυτή θα καθυστερήσει αφενός γιατί η γειτονική χώρα θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα τεράστια οικονομικά προβλήματα, καθώς απέχει πολύ από τις προϋποθέσεις που θέτουν οι Βρυξέλλες, και αφετέρου διότι υπάρχουν ισχυρές αντιρρήσεις από χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία.

Τι στάση θα τηρήσουν οι ΗΠΑ σε περίπτωση κρίσης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας; Στην… καλύτερη περίπτωση θα τηρήσουν ουδέτερη στάση, τονίζουν οι ίδιοι διπλωμάτες.


Σχολιάστε εδώ