Με… παλιές συνταγές προσπαθεί η ΕΕ να τονώσει το εισόδημα των εργαζομένων
Τόνωση της ζήτησης, αλλά με την εφαρμογή της παλαιάς αποτυχημένης συνταγής της «ευελιξασφάλειας» (flexicurity), την οποία ενδεχομένως πρέπει να συνδράμουν τώρα και τα συστήματα κοινωνικής προστασίας (συμπληρώνοντας το εισόδημα που ενδεχομένως θα απολέσει ο εργαζόμενος που θα μετακινηθεί στη μερική απασχόληση ή στην εκ περιτροπής εργασία) είναι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προστασία του εισοδήματος των εργαζομένων σε περίοδο κρίσης. Αυτό προκύπτει από την απάντηση του αρμόδιου επιτρόπου σε ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Μ. Ματσούκα.
Η θέση αυτή δεν διαφέρει από τη συζήτηση που άνοιξε η πρόταση του προέδρου του ΕΒΕΑ σχετικά με την τετραήμερη εβδομάδα χωρίς μείωση του εργατικού εισοδήματος.
Σύμφωνα με τον κ. Βλ. Σπίντλα, επίτροπο για θέματα Απασχόλησης, πρέπει «να ενισχυθούν τα σχέδια ενεργοποίησης στο πλαίσιο των στρατηγικών ευελιξίας με ασφάλεια» και οι μισθολογικές διαπραγματεύσεις να αντιστοιχούν σε αυξήσεις που δεν θα έρχονται σε ανισορροπία με την παραγωγικότητα. Η απάντηση αυτή δόθηκε σε ερώτηση της ευρωβουλευτού, η οποία ανέφερε:
«Ιδιαίτερα δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας για την ανεργία τα επόμενα δύο χρόνια, αλλά και το εισόδημα των μισθωτών, οι οποίοι θα γνωρίσουν υποχώρηση του εισοδήματός τους κατά 0,5% μέσα στο 2009. Από μελέτη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας προκύπτει ότι τα δέκα τελευταία χρόνια το ποσοστό των μισθών επί του ΑΕΠ μειώθηκε, ενώ αυξήθηκε εκείνο των κερδών των επιχειρήσεων και ότι σε περίοδο κρίσης οι μισθοί των εργαζομένων πλήττονται περισσότερο από ό,τι το ΑΕΠ (με αναλογία 1 προς 1,5). Αυτό σημαίνει ότι η μεσαία τάξη καθώς και οι φτωχοί πολίτες των ευρωπαϊκών κοινωνιών είναι αυτοί που θα σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος της σημερινής κρίσης, η οποία μάλιστα πρόκειται να επιδεινωθεί, εφόσον η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων θα υποχωρήσει περαιτέρω.
Ερωτάται η Επιτροπή:
1. Συμμερίζεται την άποψη της ILO (Διεθνής Οργάνωση Εργασίας), σύμφωνα με την οποία η εισοδηματική πολιτική κάθε χώρας διαδραματίζει ρόλο κινητήριας δύναμης για την ανάκαμψη της οικονομίας;
2. Προτίθεται να ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να προβούν σε ενίσχυση των μισθών των εργαζομένων προκειμένου να τονωθούν οι αγορές τους;».