Καραμανλής – Καρατζαφέρης μαζί στις εκλογές…
Ενδεχόμενο που, αν πάρει «σάρκα και οστά», με τα σημερινά δεδομένα, θα αλλάξει άρδην τις ισορροπίες στο πολιτικό σκηνικό και θα δρομολογήσει ραγδαίες εξελίξεις, εξελίξεις που αναμφίβολα θα προκαλέσουν αναταράξεις κατά κύριο λόγο στο ΠΑΣΟΚ, αφού τίποτε πλέον δεν θα είναι όπως χθες… Σε αυτήν την περίπτωση η κεντροδεξιά πτέρυγα (στα πρότυπα της Ιταλίας) δημιουργεί σοβαρές πιθανότητες να πάρει το προβάδισμα, όταν μάλιστα περίπτωση αντίστοιχης συμπόρευσης του ΠΑΣΟΚ με τα κόμματα της Αριστεράς δεν φαίνεται ορατή και μάλλον είναι αδύνατη. Σημειώνεται ότι την κοινή κάθοδο συνασπισμού κομμάτων σε εθνικές εκλογές την επιτρέπει ο νόμος Σκανδαλίδη (με τον οποίο θα διεξαχθούν αυτές οι εκλογές), υπό τον όρο ότι η απόφασή τους αυτή θα δηλωθεί στο Πρωτοδικείο ορισμένους μήνες πριν από τις εκλογές. Σ’ αυτήν την περίπτωση ο συνασπισμός των δύο κομμάτων θα πάρει το μπόνους των σαράντα εδρών αν αναδειχθεί πρώτο στις εκλογές. Κάτι ανάλογο δεν επιτρέπει ο νόμος Παυλόπουλου και κατά συνέπεια ό,τι είναι να γίνει θα γίνει αμέσως μετά τις ευρωεκλογές και πάντως νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο, αν υποθέσουμε ότι εκλογές θα έχουμε τον Μάρτιο του 2010, με αφορμή την ανάδειξη νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.
Τόσο από τη Νέας Δημοκρατία, όσο και από τον ΛΑΟΣ διαψεύδεται κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο. Ωστόσο οι… συγκλίσεις έχουν μειώσει σημαντικά την απόσταση που τους χώριζε παλαιότερα. Ταυτόχρονα υπάρχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες στο παρασκήνιο εξελίσσονται προσπάθειες από στελέχη και των δύο κομμάτων για περαιτέρω προσέγγιση. Σε νεκρό χρόνο άλλωστε βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έχουν εκφράσει την άποψη ότι πρέπει κάποια στιγμή ο Γ. Καρατζαφέρης με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να επιστρέψει στην παράταξη. Στο παρελθόν παράγοντες της κυβερνητικής παράταξης επικαλούνταν έναν επίσης λόγο που καθιστούσε απαγορευτική τη συνεργασία: Ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είχε άμεση συνέπεια να εγκαταλείψουν τη Νέα Δημοκρατία οι προερχόμενοι από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ που στήριξαν τον Κώστα Καραμανλή στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2004 και 2007, βλέποντάς τον σαν… Ανδρέα και έχοντας αντιρρήσεις για τον δυναμισμό του Γιώργου. Μετά τις τελευταίες εκλογές και μέχρι σήμερα σταδιακά, αυτοί οι ψηφοφόροι, απογοητευμένοι από τον Καραμανλή, επέστρεψαν στο ΠΑΣΟΚ ή έχουν αποστασιοποιηθεί από την κυβερνητική παράταξη, οπότε ο πρωθυπουργός δεν ρισκάρει το παραμικρό με μια συμπόρευσή του με τον κ. Καρατζαφέρη. Βέβαια θα χαθεί ό,τι έκτιζε για να πείσει ότι είναι στον μεσαίο χώρο. Θα χρειαστούν ωστόσο να γίνουν συντονισμένες προσπάθειες για να προετοιμάσουν το κλίμα. Αξίζει να σημειωθούν δύο στοιχεία, ενισχυτικά του ενδεχόμενου ουσιαστικής προσέγγισης των δύο κομμάτων: Πρώτον, έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα από τότε που για τελευταία φορά είτε ο Κ. Καραμανλής είτε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσαν ότι «η Ν. Δημοκρατία δεν συνεργάζεται με τα άκρα»! Δεύτερον, ότι σταδιακά και σταθερά τους τελευταίους μήνες ο κ. Καρατζαφέρης απέχει από κινήσεις ή δηλώσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν… εθνικιστικού χαρακτήρα ή ακόμη και ακροδεξιές! Επιπλέον σε αρκετές περιπτώσεις ο τελευταίος έχει τείνει… χείρα συνεργασίας προς την κυβέρνηση και τον κ. Καραμανλή.
Με πιο τελευταία τη στάση του απέναντι στην οικονομική κρίση, αφού ήταν ο μόνος πολιτικός αρχηγός που απάντησε θετικά στην πρόσκληση του πρωθυπουργού για συναίνεση στην αντιμετώπιση των οξυμμένων οικονομικών προβλημάτων.