Ελπιδοφόρες συνομιλίες Φατάχ – Χαμάς
Μέχρι στιγμής έχουν καταλήξει στη δημιουργία πέντε επιτροπών που θα εξετάσουν ισάριθμα θέματα και στην ανταλλαγή φυλακισμένων, δηλαδή στην απελευθέρωση στελεχών της Χαμάς που κρατούνται από την Παλαιστινιακή Αρχή στη Δυτική Όχθη και της Φατάχ που κρατούνται στη Γάζα.
Οι συνομιλίες συμφιλίωσης αναδεικνύονται σε μονόδρομο μετά και τη σύνοδο δωρητών που οργανώθηκε την προηγούμενη Δευτέρα στο αιγυπτιακό θέρετρο της Ερυθράς θάλασσας Σαρμ ελ Σαΐχ, καθώς οι συμμετέχοντες υπέκυψαν στην ισραηλινή απαίτηση και συναίνεσαν να μην πάει ούτε ένα δολάριο στη Γάζα, αν πριν δεν… λυθεί το πολιτικό ζήτημα – με βάση τη διπλωματική γλώσσα.
Αν δηλαδή δεν αποχωρήσει η εκλεγμένη κυβέρνηση της Χαμάς, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι αυτή η κυβέρνηση εκφράζει τη βούληση του παλαιστινιακού λαού… Οι αποφάσεις που λήφθηκαν στο αιγυπτιακό θέρετρο για τη χορήγηση 4,5 δισ. δολ. αποτελούν κενό γράμμα και για έναν επιπλέον λόγο: Επειδή καμιά χώρα δεν βρήκε το πολιτικό θάρρος να ζητήσει από το σιωνιστικό κράτος να ανοίξει τα σημεία εισόδου που συνδέουν τη Γάζα με το Ισραήλ και να λήξει έτσι ο πολυετής αποκλεισμός της.
Σιγή ιχθύος τήρησαν οι σύνεδροι και για την επέκταση των εβραϊκών εποικισμών στη Δυτική Όχθη, εκεί δηλαδή όπου κυριαρχεί η πλήρως συνεργάσιμη Φατάχ, η οποία έχει απαρνηθεί την αντίσταση και συνεργάζεται αρμονικά με το Ισραήλ και τους Αμερικανούς. Σύμφωνα με αποκάλυψη ισραηλινής μη κυβερνητικής οργάνωσης, το εβραϊκό κράτος σχεδιάζει την ανέγερση 70.000 επιπλέον εποικισμών που λειτουργούν αποτρεπτικά στη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους. Παρ’ όλα αυτά, η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, που με αφορμή τη σύνοδο για τη Γάζα συναντήθηκε με την ισραηλινή υπουργό Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, την εβδομάδα που πέρασε δεν καταδίκασε το ρατσιστικό κράτος του Ισραήλ. Το μόνο που βρήκε να πει ήταν πως η σχεδιαζόμενη κατεδάφιση 88 παλαιστινιακών κατοικιών στην Ιερουσαλήμ, που έχει αποφασιστεί από το Ισραήλ στο πλαίσιο της εβραιοποίησης της ιστορικής πόλης και κατά παράβασιν των αποφάσεων του ΟΗΕ που ζητούν να μείνει αναλλοίωτος ο χαρακτήρας της πόλης, δεν βοηθάει.
Μ’ όλα αυτά φαίνεται ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση, παρά τις πομπώδεις δηλώσεις και τις ελπίδες που αρχικά δημιούργησε όταν η σφαγή στη Γάζα προκάλεσε τη συγκίνηση όλου του κόσμου, δεν προτίθεται να λύσει το Παλαιστινιακό. Όσο αρνείται να πιέσει και να εξαναγκάσει το Ισραήλ να εγκαταλείψει την επιθετική του πολιτική, τόσο ο στόχος δημιουργίας ανεξάρτητου και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους θα κινείται στη σφαίρα της φαντασίας…