εδώ Βρυξέλλες

Η βελτίωση των σχολείων και η εκπαίδευση χωρίς διακρίσεις βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως προκύπτει από τις δύο σχετικές εκθέσεις που υιοθετήθηκαν την περασμένη Πέμπτη από την αρμόδια επιτροπή. Σύμφωνα, μάλιστα , με εγκριθείσα τροπολογία του ευρωβουλευτή της ΝΔ και αντιπροέδρου της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας Μανώλη Μαυρομμάτη «τα κράτη μέλη προτρέπονται να λαμβάνουν μέτρα για τη διδασκαλία της μητρικής γλώσσας στα παιδιά οικογενειών νόμιμων μεταναστών, ενώ και η Κομισιόν καλείται να συμβάλει στη συλλογή και διάδοση βέλτιστων πρακτικών σ’ αυτό το πεδίο».

«Στις περιπτώσεις που η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη μιας περιοχής απαιτεί τη σύνδεσή της με αεροπορικές πτήσεις, αλλά από εμπορική άποψη η παροχή αυτών των αεροπορικών υπηρεσιών δεν θα είναι βιώσιμη,τα κράτη μέλη μπορούν να επιβάλλουν υποχρεώσεις παροχής δημόσιας υπηρεσίας στις αεροπορικές γραμμές από και προς την ενδιαφερόμενη περιοχή ενώ υπό ορισμένες συνθήκες, μπορούν να αποζημιώσουν τους αερομεταφορείς για την παροχή των εν λόγω υπηρεσιών» ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην απάντησή του προς τον ευρωβουλευτή της ΝΔ Μανώλη Μαυρομμάτη, ο αρμόδιος για θέματα μεταφορών Επίτροπος Αντόνιο Ταγιάνι.

Ζήτημα αθέμιτων φοροελαφρύνσεων στη σύμβαση ελληνικού Δημοσίου – Cosco για την παραχώρηση του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων του προβλήτα ΙΙ του Πειραιά, οι οποίες δεν συνάδουν με το κοινοτικό δίκαιο, εγείρει με ερώτησή του-καταγγελία στην Κομισιόν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Δεν προτίθεται να ιδρύσει η Επιτροπή ευρωπαϊκά γραφεία της EFSA (Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων) και του ΕΜΕΑ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων) στην Κίνα, αλλά και σε τρίτες χώρες, που θα έχουν ως στόχο την παρακολούθηση των εξαγωγών φαρμάκων και τροφίμων στην ΕΕ, απάντησε στον ευρωβουλευτή της ΝΔ Μανώλη Αγγελάκα ο αρμόδιος για θέματα Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας Γκίντερ Φερχόιγκεν. Με σχετική δήλωσή του ο έλληνας ευρωβουλευτής επεσήμανε ότι η ΕΕ έχει σύστημα ελέγχου των εισαγομένων αγαθών το οποίο, αν και είναι σε καλό επίπεδο, έχει περιθώρια βελτίωσης.

Σούπες, ζωμοί, σάλτσες, οπωροκηπευτικά, αλλά και ζωοτροφές είναι μεταξύ των επιμολυσμένων με μελαμίνη προϊόντων σόγιας που εισήχθησαν από την Κίνα, από το 2004 μέχρι το 2007. Αναλυτικά στοιχεία, σε απάντηση σχετικής ερώτησης του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιάννη Γκλαβάκη, έδωσε η αρμόδια επίτροπος για τη Δημόσια Υγεία κ. Βασιλείου.

Τη λήψη μέτρων σχετικά με τα αυξανόμενα κρούσματα προπηλακισμών κατά ελλήνων πολιτών στην πΓΔΜ ζητά με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Παπαστάμκος. Ο έλληνας ευρωβουλευτής ερωτά την Κομισιόν «πώς αξιολογεί αυτές τις ενέργειες, εν όψει της αίτησης που έχει υποβάλει η πΓΔΜ για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Το δίκαιο αίτημα των ελληνίδων δημοσίων υπαλλήλων για μεταβατικές διατάξεις που κατοχυρώνουν τα από μακρού αποκτηθέντα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, ως αντιστάθμιση της προσφοράς τους στην οικογένεια και στην κοινωνία, υποστηρίζει η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου. Η ελληνίδα ευρωβουλευτής, με ερωτήσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και παρεμβάσεις της στην ολομέλεια του ΕΚ, έχει ταχθεί υπέρ του υπολογισμού του χρόνου ανατροφής των τέκνων κατά τη συνταξιοδότηση.

«Η Επιτροπή θα ερευνήσει το ζήτημα της ποιότητας του πόσιμου νερού στη Χαλκιδική μαζί με τις αρμόδιες ελληνικές αρχές» απαντά ο αρμόδιος για θέματα Περιβάλλοντος επίτροπος Σταύρος Δήμας, σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη.


Σχολιάστε εδώ