Δεν φαίνεται φως…

Η… πολλά υποσχόμενη έκτακτη Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Ένωσης την περασμένη Κυριακή στις Βρυξέλλες ολοκληρώθηκε χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα. Αποφάσεις δεν ελήφθησαν, πέραν μιας γενικής κατεύθυνσης για συντονισμό των ενεργειών, έτσι που η κοινή εκτίμηση είναι ότι ευρωπαίοι ηγέτες προχωρούν… «βλέποντας και κάνοντας». Οι επόμενες κρίσιμες ημερομηνίες είναι η 10η Μαρτίου, οπότε συνεδριάζει το Ecofin για να κρίνει τα Προγράμματα Σύγκλισης και Σταθερότητας των χωρών μελών, και η 19η και 20ή Μαρτίου, οπότε είναι προγραμματισμένη η Εαρινή Σύνοδος Κορυφής.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ κατάρρευση τραπεζών σε Αμερική και Ευρώπη είχε ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη πτώση των χρηματιστηρίων και πολλοί μίλησαν για «μαύρη Δευτέρα». Ο Κώστας Καραμανλής επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι η κυβέρνηση κινείται βάσει σχεδίου και υλοποιεί πιστά το Πρόγραμμα Σταθερότητας, προσθέτοντας ότι είναι στενά τα περιθώρια για κοινωνική πολιτική.

ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι δεν έχει σχέδιο, ενώ κατήγγειλαν και την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήταν ένα «προμήνυμα» για το κλίμα που θα επικρατούσε στις συναντήσεις του κ. Καραμανλή με τους πολιτικούς αρχηγούς, με «αίτημα» τη συναίνεση για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Άλλο σχέδιο…

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ ο Γιώργος Παπανδρέου είχε… προλάβει να καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, με την οποία επέκρινε με σφοδρότητα την πολιτική της κυβέρνησης στον τραπεζικό τομέα, κάνοντας λόγο για ασφυκτικό κλίμα για τους πολίτες. Σε συνέντευξή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε την πρόθεσή του να προχωρήσει, αν χρειαστεί, σε κρατικοποιήσεις τραπεζών όταν εκλεγεί πρωθυπουργός. Μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, που κράτησε μία ώρα, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει συγκεκριμένο σχέδιο και στην ουσία ζητά «λευκή επιταγή» για να συνεχίσει τις ατελέσφορες πολιτικές της. «Η χώρα χρειάζεται ένα ριζικά διαφορετικό σχέδιο, μια διαφορετική κατεύθυνση», σημείωσε.

ΣΤΟ ΙΔΙΟ μήκος κύματος ήταν και οι άλλοι αρχηγοί. Έτσι, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων ο Κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι τα κόμματα δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημά του για συναίνεση και ως εκ τούτου καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του έναντι του ελληνικού λαού.

ΤΟ ΚΛΙΜΑ ανασφάλειας μεταξύ των πολιτών επιβαρύνεται αφενός από τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία, με συνέπεια να τίθεται θέμα ακόμη και καταβολής των συντάξεων, αφετέρου από τα σενάρια για την επιβολή νέων φορολογικών μέτρων που θα επιδεινώσουν περαιτέρω την καθημερινότητα.

«Κόντρες»

ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΗ παρέμεινε η κατάσταση μετά τις ετήσιες κρίσεις στην κορυφή τόσο των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και της Ελληνικής Αστυνομίας. Οι αρχηγοί και των τριών Σωμάτων δεν άλλαξαν, ωστόσο το Συμβούλιο προχώρησε σε ριζική ανανέωση, αποστρατεύοντας 25 ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς. Οι αλλαγές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, που κατήγγειλε ότι οι αποστρατείες έγιναν με κομματικά κριτήρια, ενώ η Βάσω Παπανδρέου δεσμεύτηκε ότι ερχόμενοι στην εξουσία, θα… αποκαταστήσουν το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων. Στο μεταξύ, όπως αναμενόταν, παρέμεινε στη θέση του ο αρχηγός της ΕΛΑΣ Βασίλη Τσιατούρας, αποστρατεύθηκαν όμως τέσσερις αντιστράτηγοι και οκτώ υποστράτηγοι.

ΝΕΟ ΓΥΡΟ εσωστρέφειας στον ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν οι δηλώσεις του Αλέκου Αλαβάνου, ο οποίος είπε ότι θα είναι ικανοποιημένος αν το κόμμα πάρει 7% στις εθνικές εκλογές και ότι τα εκλογικά ποσοστά δεν έχουν σημασία! Αρκετά στελέχη αντέδρασαν λέγοντας ότι βάζει χαμηλά τον πήχη και παράλληλα ενισχύει το κλίμα ανησυχίας και απογοήτευσης που υπάρχει λόγω των δημοσκοπήσεων. Την ίδια στιγμή, πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται υπεραισιόδοξος και βάζει στόχο για τις ευρωεκλογές τις τέσσερις έδρες, που αναλογούν σε ποσοστό της τάξης του 16%.

ΕΝΑ ΒΗΜΑ πριν από την τελική συμφωνία για την πώληση της Ολυμπιακής βρίσκεται η κυβέρνηση. Στο παρά πέντε υποβλήθηκαν δύο νέες προσφορές (μετά από αυτήν της MIG) από την Aegean και την Chrysler Aviation. Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης χαρακτήρισε θετικό γεγονός ότι υπήρξαν κι άλλες προσφορές και διευκρίνισε ότι η απόφαση που θα ληφθεί θα είναι σε συνάρτηση με το εθνικό και το κοινοτικό δίκαιο. Πάντως, από την πλευρά του κ. Βγενόπουλου σημειώνεται ότι δεν πρόκειται να μπει σε διαδικασίες πλειστηριασμού και αν δεν υπογράψει άμεσα, θα αποσυρθεί από την υπόθεση εξαγοράς.

Προκλητικοί

ΗΤΑΝ ΘΕΜΑ χρόνου να συμβεί. Κάπου 20 νεαροί Σκοπιανοί προχώρησαν σε προκλητικές ενέργειες, με απειλές και υβριστικά συνθήματα εναντίον ελλήνων τουριστών στην περιοχή της Οχρίδας. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επιχείρησε αρχικά να κρατήσει χαμηλούς τόνους και χαρακτήρισε το επεισόδιο «αποτέλεσμα του εθνικισμού και της μισαλλοδοξίας» της ηγεσίας της γειτονικής χώρας. Στην πορεία πάντως εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για τους έλληνες που σκοπεύουν να επισκεφθούν τα Σκόπια. Με καθυστέρηση ο Νίκολα Γκρούεφσκι εξέφρασε τη λύπη του για τα επεισόδια, υποστήριξε όμως ότι τα ίδια συμβαίνουν και με… «Μακεδόνες» που επισκέπτονται την Ελλάδα! Σε κάθε περίπτωση, τα πράγματα δείχνουν να είναι πιο σοβαρά, αφού την ευθύνη για τις επιθέσεις σε βάρος των Ελλήνων την ανέλαβε μια νέα οργάνωση, η «Ενωμένη Μακεδονία». Στην Αθήνα δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι μέχρι τις εκλογές στα Σκόπια ενδεχομένως να σημειωθούν κι άλλα παρόμοια επεισόδια.


Σχολιάστε εδώ