Δεν θα μας πιάσει στον ύπνο ο Καραμανλής

Πολύ δε περισσότερο φαίνεται να προβληματίζεται ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος μάλιστα σε σύσκεψη με τους στενούς του συνεργάτες αναρωτήθηκε γιατί τελικά ο πρωθυπουργός ζήτησε τα τετ α τετ με τους πολιτικούς αρχηγούς, διαπιστώνοντας πως «ο κ. Καραμανλής δεν είχε να του προτείνει κάτι συγκεκριμένο, ούτε να του ζητήσει να συναινέσει σε κάτι επίσης συγκεκριμένο».

Η αλήθεια είναι πως στη φάση της προετοιμασίας του Γ. Παπανδρέου για το τετ α τετ με τον πρωθυπουργό, είχαν ληφθεί υπʼ όψιν όλα τα πιθανά σενάρια για το τι θα μπορούσε να πει ο Κ. Καραμανλής στον Γ. Παπανδρέου, ακόμα και ότι θα κάνει τις συναντήσεις μόνο για επικοινωνιακούς λόγους.

Ωστόσο πλέον στο επιτελείο του Γ. Παπανδρέου, δίπλα στην εκτίμηση πως ο κύκλος των συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς συνιστά μια κίνηση «επικοινωνιακού χαρακτήρα», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να διαμορφώνει και μια ακόμα εκτίμηση που αποκόμισε από τη συνομιλία του με τον Κ. Καραμανλή.

Ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Όπως μάλιστα σημείωνε χαρακτηριστικά συνεργάτης του κ. Παπανδρέου, ο πρωθυπουργός φαίνεται κατʼ αρχήν ότι δεν θέλει να πάει σε πρόωρες εκλογές σύντομα, «αλλά αισθάνεται πως μπορεί να εξαναγκαστεί να πάει από τις καταστάσεις» και πρόσθεσε ότι «γιʼ αυτό και αφήνει το παράθυρο λέγοντας ότι ο ίδιος δεν σκέπτεται εκλογές».

Είναι χαρακτηριστική εξάλλου η επισήμανση στενού συνεργάτη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, που χαρακτήριζε ως «έξοδο κινδύνου του κ. Καραμανλή» τη συνεχώς επαναλαμβανόμενη έκκλησή του για συναίνεση, καθώς δεν έχει τίποτα άλλο να παρουσιάσει, ούτε σχέδιο, ούτε και συγκεκριμένες θέσεις για έξοδο από την κρίση.

Μάλιστα κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, επεσήμαινε ότι «η έξοδος κινδύνου που χάραξε ο Κ. Καραμανλής» μπορεί να του προσφέρει διάφορες εναλλακτικές δυνατότητες όταν φτάσουν οι καταστάσεις στο απροχώρητο:

Από πρόωρες εκλογές αν εξαναγκαστεί γιʼ αυτές ή ακόμα και «σχετικά ασφαλή έξοδο για τον ίδιο, αφού ανά πάσα στιγμή μπορεί να τα φορτώσει όλα στο κακό ΠΑΣΟΚ, σε ανεύθυνους πολιτικούς, σε ανίκανους υπουργούς, σε διεφθαρμένους υπαλλήλους, σε όλους δηλαδή τους άλλους εκτός από τον ίδιο και να μπορεί να δραπετεύσει με ό,τι σημαίνει αυτή η τελευταία λέξη».

Εξάλλου ένα ακόμα στοιχείο που κάνει το επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου να αξιολογεί σοβαρά αυτή την παράμετρο είναι οι πληροφορίες ότι η κυβέρνηση σύντομα θα δεχθεί και νέα χτυπήματα εξαιτίας γαλάζιων σκανδάλων, που θα δουν το φως της δημοσιότητας ή και παλαιότερων που θα εμπλουτιστούν με νέα στοιχεία και θα προκαλέσουν νέες αναταραχές στο εσωτερικό και της κυβέρνησης και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ φέρνοντας πρωθυπουργό και κυβέρνηση σε δύσκολη θέση.

Γιʼ αυτό και ο Γιώργος Παπανδρέου δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να πέσουν οι ρυθμοί με τους οποίους κινείται το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να μην πιαστεί απροετοίμαστος από τυχόν εκλογικό αιφνιδιασμό. «Θα κάνουμε μαραθώνιο, ακόμα και αν χρειαστεί να πάμε ορθοπεταλιά, αλλά δεν θα μας πιάσει στον ύπνο ο Καραμανλής, όπως το καλοκαίρι του 2007», έλεγε χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Πάντως η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μετά και τα όσα διαμείφθησαν την Παρασκευή το πρωί στη Βουλή με τη νέα σφοδρή αντιπαράθεση Καραμανλή – Παπανδρέου, ενίσχυσε ακόμα περισσότερο την εκτίμησή της ότι ο Κ. Καραμανλής «δημιουργεί έξοδο κινδύνου για κάθε περίσταση».

Η αξιωματική αντιπολίτευση είναι όμως υποχρεωμένη να συνεχίζει ταυτόχρονα την προσπάθειά της, να αποδομήσει επικοινωνιακά την όλη προσπάθεια του πρωθυπουργού.

Μια προσπάθεια που σύμφωνα με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στοχεύει:

– Να κερδίσει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση χρόνο και εντυπώσεις.

– Να δημιουργήσει γέφυρες ξανά στον λεγόμενο μεσαίο χώρο.

– Να εξετάσει την αποδοχή παρόμοιων πολιτικών από τους ψηφοφόρους, πρωτίστως της ΝΔ.

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι σε όλες αυτές τις επιδιώξεις της κυβέρνησης πρέπει να υπάρξει απάντηση και μάλιστα άμεσα.

Πρωτίστως στην προσπάθεια του

Κ. Καραμανλή να εμφανισθεί ως υπεύθυνος ηγέτης που μπροστά στην κρίση ζητάει συναίνεση σε αντίθεση με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ που δεν έχει προτάσεις ή έχει λαϊκιστικές απόψεις.

Η πρώτη απάντηση που έδωσε ο Γ. Παπανδρέου ήταν η παρουσίαση του σχεδίου για την «πράσινη ανάπτυξη», λίγη ώρα μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, την Πέμπτη το απόγευμα.

Η παρουσίαση μάλιστα έγινε παρουσία του Έλληνα Επιτρόπου για το Περιβάλλον Σταύρου Δήμα ο οποίος μίλησε με θετικό τρόπο για το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ.

Η παρουσίαση του σχεδίου έδειξε ολοκληρωμένη προσέγγιση των προβλημάτων ενέργειας, ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Κέρδισε θετικά σχόλια από επιχειρηματικούς κύκλους, αφού το ολοκληρωμένο αυτό σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης, προσφέρει επενδυτικές δράσεις και θέσεις εργασίας.

Η πίεση προς την κυβέρνηση κλιμακώνεται και με ένα καταιγισμό ερωτήσεων σε ορισμένες από τις οποίες καλείται να απαντήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι πενήντα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν ερώτηση προς τον πρωθυπουργό με θέμα τις αμοιβές διοικητικών και διευθυντικών στελεχών του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Το επόμενο διάστημα το ΠΑΣΟΚ θα επιλέξει να έχει ως πρώτο θέμα αντιπαράθεσης την οικονομική κρίση και την ανεργία, κατηγορώντας την κυβέρνηση για έλλειψη αξιοπιστίας, σχεδίου και πολιτικής βούλησης.


Σχολιάστε εδώ