Αποχωρεί ο Κοντομηνάς από τον ALPHA

Ο Alpha βρέθηκε στο επίκεντρο των τηλεοπτικών εξελίξεων με τις συνδικαλιστικές ενώσεις και τους εργαζόμενους να πιέζουν ασφυκτικά, απαιτώντας να μην προχωρήσουν οι σχεδιαζόμενες απολύσεις. Η διοίκηση του RTL με ανακοίνωσή της έκλεισε το ζήτημα της εθελουσίας εξόδου, κατηγορώντας όμως τους «πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς», όπως τους χαρακτήρισε, ότι επιδιώκουν «άλλους σκοπούς». Γεγονός είναι ότι πραγματοποιήθηκε στάση εργασίας την περασμένη Πέμπτη το πρωί από τις 8 το πρωί ως τις 12 το μεσημέρι και οι εργαζόμενοι συμμετείχαν μαζικά, ενώ η θέση τους πέρασε στον τηλεοπτικό αέρα μέσα από την εκπομπή του Λάκη Λαζόπουλου την περασμένη Τρίτη το βράδυ.

Τα γεγονότα άρχισαν με την προκήρυξη 4ωρης στάσης εργασίας για την Τετάρτη 4 Μαρτίου. Η διοίκηση του Alpha κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα ζητώντας να κηρυχθεί η απεργία «παράνομη και καταχρηστική» με επιχείρημα ότι παρέχει «κοινωφελές έργο» και ότι «πλήττεται η ενημέρωση». Η απεργιακή κινητοποίηση κρίθηκε παράνομη καθώς το δικαστήριο αποδέχθηκε ότι ο Alpha παρέχει κοινωφελές έργο, μια απόφαση που προβληματίζει σοβαρά για τους δρόμους που ανοίγει στον χώρο των ΜΜΕ. Την Τετάρτη ωστόσο έγινε μια ιδιαίτερα δυναμική συγκέντρωση έξω από το κτίριο του Alpha στην Κάντζα. Χαρακτηριστικό της νοοτροπίας ορισμένων στελεχών της διοίκησης του Alpha είναι ότι η διευθύντρια του προσωπικού στεκόταν επί ώρες στο παράθυρο του 3ου ορόφου προσπαθώντας να καταγράψει ποιοι εργαζόμενοι από τον Alpha συμμετείχαν στη συγκέντρωση ενώ το κτίριο ασφαλίστηκε με σιδερένιες μπάρες λόγω του φόβου ότι οι συγκεντρωμένοι θα επιχειρούσαν να εισβάλλουν. Δεν υπήρχε βέβαια καμία τέτοια πρόθεση και πήγαν τζάμπα τα μέτρα ασφάλειας. Οι συγκεντρωμένοι κρέμασαν στα κάγκελα πανό και πικέτες. Στη συγκέντρωση απηύθυνε χαιρετισμό εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ και παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΠΟΣΠΕΡΤ. Την ίδια μέρα μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο ΕΣΡ για τη μετάδοση μαγνητοσκοπημένου νυχτερινού δελτίου και, σύμφωνα με την Ένωση Συντακτών, ο πρόεδρος του ΕΣΡ είπε ότι αυτό δεν συνάδει με τη νομοθεσία.

Οι συνδικαλιστικές ενώσεις τεχνικών, δημοσιογράφων και υπαλλήλων προκήρυξαν το απόγευμα της Τετάρτης νέα τετράωρη στάση εργασίας, η οποία είχε επιτυχία, με αποτέλεσμα να μη βγει στον αέρα ούτε καν ο «Πρωινός καφές» της Ελένης Μενεγάκη.

Η θέση του μετόχου μειοψηφίας

Ο Δημήτρης Κοντομηνάς την Τετάρτη με γραπτή ανακοίνωσή του στον Τύπο δήλωσε ότι «διαφωνώντας με τους χειρισμούς της διοίκησης του Alpha, σε σχέση κυρίως με εργασιακά θέματα, δεν παρέστη στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. του σταθμού» ενώ αναφέρει πως «ομοίως δεν παρέστησαν και οι εκπρόσωποί του». Πρακτικά η ανακοίνωση σημαίνει ότι ο Δ. Κοντομηνάς, όπως γράφαμε στο www.typologies.gr το απόγευμα της Τρίτης, αποχωρεί από το κανάλι στο οποίο έχει το 33,34% και παίρνει μαζί του και όλους τους ανθρώπους του.

Όπως φαίνεται, στην απόφαση αυτή ρόλο έπαιξε η αποστολή ενός μακροσκελέστατου σχολίου σε όλα τα blog με την υπογραφή «Κοινός νους» που θεωρήθηκε ότι εκφράζει την πλευρά της διοίκησης του Alpha που ελέγχεται από τους Γερμανούς και άρα η πλειοψηφία ζητά εμμέσως μέσω αυτού ευθύνες από τον Δημήτρη Κοντομηνά για την κατάσταση και την ένταση που προκλήθηκε στον Alpha τις δύο προηγούμενες εβδομάδες.

Η θέση του RTL

Χαρακτηριστικό στην ανακοίνωση της εταιρείας του Alpha είναι το τέλος της, όπου σημειώνεται ότι η «ανεύθυνη και απερίσκεπτη αντιμετώπιση της προσπάθειας αυτής εκ μέρους ορισμένων πολιτικών και κοινωνικών φορέων αποπροσανατολίζει και επιβαρύνει ψυχολογικά τους εργαζόμενους του Alpha.

Οι πραγματικοί λόγοι και οι σκοπιμότητες που κρύβονται πίσω από τις ανωτέρω συμπεριφορές, ουδεμία σχέση έχουν με το καλώς εννοούμενο συμφέρον των εργαζομένων και πιθανότατα θα πρέπει να αναζητηθούν σε άλλου είδους κίνητρα».

Οι προσεκτικές φράσεις, σύμφωνα με εκτιμήσεις, δείχνουν συγκεκριμένα πρόσωπα που έπαιξαν ρόλο όλο το προηγούμενο διάστημα.

Η διοίκηση του Alpha χρησιμοποιώντας το επιχείρημα της «οικονομικής συγκυρίας» υποστηρίζει ότι ανέλαβε να εξυγιάνει την επιχείρηση «για να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά της με όρους υγιούς λειτουργίας αλλά και να βελτιώσει τις επιδόσεις της τόσο στον ενημερωτικό τομέα όσο και στον ψυχαγωγικό τομέα».


Σχολιάστε εδώ