Αν διεκδικούσαμε τις πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία δεν θα «νιώθαμε» την κρίση

Μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση (και) για την αντιμετώπιση της κακής οικονομικής κατάστασης της χώρας μας κάνει το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, με αφορμή και το… ενδιαφέρον που επέδειξε σχετικά η γερμανική κυβέρνηση.
Με ανακοίνωση που υπογράφουν ο πρόεδρος Μαν. Γλέζος και ο γ.γ. Ευ. Μαχαίρας προτείνεται να διεκδικήσει η Ελλάδα τα οφειλόμενα από τη Γερμανία τεράστια ποσά (για επανορθώσεις και αποζημιώσεις από τη γερμανική κατοχή της χώρας μας), που -κυριολεκτικά- θα έλυναν το οικονομικό μας πρόβλημα!

Τα ποσά αυτά περιγράφονται ως εξής:
1. 7,16 δισ. δολάρια που μας επιδίκασε η Διεθνής Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων (1946) για τις καταστροφές που προξένησαν τα γερμανικά στρατεύματα στην οικονομική υποδομή της χώρας μας.

2. 3,5 δισ. δολάρια από το δάνειο που οι κατοχικές δυνάμεις υποχρέωσαν τη χώρα μας να τους παράσχει, πέραν των εξόδων συντήρησης των κατοχικών στρατευμάτων.

Επιπλέον μας οφείλουν:

α) Την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών που αφαίρεσαν τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής από τα μουσεία μας και τους αρχαιολογικούς χώρους.

β) Τις αποζημιώσεις προς τα θύματα των θηριωδιών των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής εις βάρος των κατοίκων περίπου 100 ολοκαυτωμάτων (πόλεων και χωριών) αλλά και γενικότερα εις βάρος του άμαχου πληθυσμού.

Με διάφορους χειρισμούς η Γερμανία έχει κατορθώσει να αναβάλει την εκπλήρωση αυτών των υποχρεώσεών της μέχρι τη σύναψη οριστικής συνθήκης ειρήνης (2+4) στη Μόσχα το 1990. Από τότε όμως πέρασαν 29 χρόνια και η μεν Γερμανία δεν εννοεί να εξοφλήσει το χρέος της, οι δε ελληνικές κυβερνήσεις δεν τολμούν να αξιώσουν την εξόφλησή του.


Σχολιάστε εδώ