Άμεση αδειοδότηση ραδιοφώνου και τηλεόρασης υπόσχεται το ΠΑΣΟΚ

Θέμα άμεσης αδειοδότησης των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών θέτει το ΠΑΣΟΚ. Ο Τηλέμαχος Χυτήρης, έχοντας περάσει από το τότε υπουργείο Τύπου, γνωρίζει πως είναι επείγουσα προτεραιότητα η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, καθώς υπάρχει το χρονικό όριο του τέλους του 2012, και δηλώνει πως αν το ΠΑΣΟΚ εκλεγεί, η αδειοδότηση θα γίνει αμέσως και με διαφάνεια. Βεβαίως δεν περιγράφει το πώς θα συμβεί αυτό, αν δηλαδή θα ακολουθηθεί η μακροσκελής και προβληματική διαδικασία που επέλεξε η κυβέρνηση ή αν θα ακολουθηθεί η ιδέα της δημοπράτησης των συχνοτήτων, που θα φέρει και έσοδα για το κράτος.

Το πρόβλημα στη διαδικασία που ακολουθείται σήμερα είναι πως οι σταθμοί που αποκτούν το δικαίωμα της ψηφιακής εκπομπής ΔΕΝ έχουν άδεια. Εκπέμπουν με προσωρινό καθεστώς λειτουργίας, το οποίο αυτήν τη φορά λήγει στις 30 Ιουνίου 2009, και το οποίο παρατείνεται κάθε τόσο, δημιουργώντας ζήτημα νομιμότητας. Καθώς υπάρχει προσφυγή στο ΣτΕ και εισήγηση που καταρρίπτει το καθεστώς αυτό, η Ελλάδα είναι πιθανό να βρεθεί σε μεγάλο αδιέξοδο, με τηλεοπτικούς σταθμούς που θα εκπέμπουν πειρατικά, κουβαλώντας έτσι τα αδιέξοδα της αναλογικής εικοσαετίας και στη νέα ψηφιακή εποχή. Ήδη η νομοθεσία, με τοN διαχωρισμό μεταξύ τηλεοπτικών σταθμών σε εθνικής εμβέλειας, κομματικών και περιφερειακών, δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα ισονομίας. Οι εθνικής εμβέλειας αποκτούν το δικαίωμα, εκπέμποντας με «προσωρινό καθεστώς λειτουργίας», να έχουν και ψηφιακή μετάδοση.

Οι κομματικοί σταθμοί είτε εκπέμπουν αναλογικά είτε ψηφιακά δεν χρειάζονται άδεια (!), ενώ οι περιφερειακοί τηλεοπτικοί πρέπει να κριθούν για το πρόγραμμά τους από το ΕΣΡ ώστε να αποκτήσουν αυτό το προνόμιο. Αυτήν την εβδομάδα θα κριθεί εκ νέου από το ΕΣΡ η δυνατότητα ψηφιακής εκπομπής του Shop TV, στο οποίο συμμετέχει το συγκρότημα του Γ. Αλαφούζου.

Αν και ο σταθμός αρχικά εξασφάλισε τη δυνατότητα εκπομπής, τώρα, με το επιχείρημα πως υπάρχει απόφαση οριστικής διακοπής του προγράμματος από το ΕΣΡ, πριν όμως αλλάξει τον νόμο ο Θ. Ρουσόπουλος, η υπόθεση πηγαίνει ξανά στην ολομέλεια του ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου.

Μόνο που ο σταθμός, όπως συνήθως συμβαίνει σ’ αυτές τις περιπτώσεις, έχει στα χέρια του την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης του ΕΣΡ από το τμήμα Αναστολών του ΣτΕ. Αν περάσει αυτή η απόφαση και το συμβούλιο κρίνει απόφαση του ΣτΕ, τότε ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για όλες τις ραδιοτηλεοπτικές επιχειρήσεις.


Σχολιάστε εδώ