MUSIC+ MEDIA

// Δεν φαίνεται να πηγαίνουν ιδιαίτερα καλά τα πράγματα για την IFPI στη δίκη εναντίον του Pirate Bay στη Σουηδία. Η διεθνής ένωση των δισκογραφικών εταιρειών φρόντισε να υπερτονίσει η σημασία της δίκης αυτής, αλλά αυτό μάλλον της γυρνάει μπούμερανγκ.
// Κατ’ αρχάς οι άνθρωποι του Pirate Bay έχουν μετατρέψει σε ένα ιντερνετικό «πανηγύρι» την όλη κατάσταση, με συνεχή μετάδοση και σχολιασμό με κάθε τεχνικό τρόπο των τεκταινομένων στην αίθουσα του δικαστηρίου.
// Από εκεί και πέρα από την πρώτη κιόλας μέρα ο δικαστής απέρριψε τις περισσότερες κατηγορίες κρίνοντάς τες αβάσιμες.
// Τόσο οι δικηγόροι της IFPI, όσο όμως και τα ίδια τα βασικά της στελέχη (όπως π.χ. ο πρόεδρός της John Kennedy) πιάνονται όχι αδιάβαστοι, αλλά να αδυνατούν να κατανοήγουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το internet και τα torrent δίκτυα εναντίων των οποίων προσφεύγουν.
// Η αδυναμία να προσεγγίσουν το θέμα έχει οδηγήσει σε κωμικές μαρτυρίες, όπως ότι για παράδειγμα η IFPI ήταν έτοιμη να μηνύσει την Google επειδή στα αποτελέσματα αναζήτησής της περιέχονται και σύνδεσμοι σε περιεχόμενο που οι ίδιοι θεωρούν ότι θίγει δικαιώματά τους!
// Όλα αυτά σχολιάζονται με γλαφυρό τρόπο από τους τέσσερις κατηγορούμενους ζωντανά (!) μέσα από την αίθουσα, από υπηρεσίες όπως το Tweeter!
// Ένα ενδιαφέρον στοιχείο επίσης είναι ότι όταν ο πρόεδρος της IFPI ερωτήθηκε ευθέως για το αν θεωρεί πως όλοι αυτοί οι άνθρωποι που κατέβασαν παράνομα αρχεία μουσικής θα αγόραζαν τα νόμιμα αν δεν υπήρχε η πειρατεία, δήλωσε ότι αυτό ο ίδιος το θεωρεί «κοινή λογική», κάτι όμως που ανατρέπεται από κάθε ανεξάρτητη έρευνα που έχει γίνει.
// Δύσκολη αναμένεται η κατάσταση για τη βρετανική δισκογραφία τη χρονιά που διανύουμε, καθώς στοιχεία που ανακοίνωσε η BPI (IFPI) δείχνουν ότι το 2008 το ένα τέταρτο των μικρών ανεξάρτητων δισκοπωλείων έκλεισε, αφήνοντας μόλις 300 τέτοια σημεία σε λειτουργία.
// Κατ’ αυτόν τον τρόπο εξηγούνται και τα θετικά αποτελέσματα των HMV, τα οποία φαίνεται να καρπώνονται το κλείσιμο όλων αυτών των σημείων – κάτι αντίστοιχο με ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα με τα Metropolis.
// Μια νέα πιλοτική «υπηρεσία» έκανε την εμφάνισή της στο iTunes. Η Apple το ονομάζει «iTunes Pass» και μ’ ένα μικρό ποσό (19 δολάρια) δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον να αγοράσει «πακέτο» μουσική, videoclip, φωτογραφίες και διάφορα άλλα από τους Depeche Mode.
// Με το ποσό αυτό ο πελάτης μπορεί να κατεβάσει όλο το σχετικό περιεχόμενο μέχρι μια συγκεκριμένη ημερομηνία – μετά παύει να ισχύει η προσφορά.
// Εφόσον πρόκειται για μια δοκιμαστική υπηρεσία, πολλοί είναι αυτοί που απορούν γιατί γίνεται με το συγκεκριμένο γκρουπ, το οποίο μόνο στα πάνω του δεν είναι.
// Αντίστοιχες τέτοιες υπηρεσίες πρόκειται να ξεκινήσει σύντομα και το Mad σε συνεργασία με εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Μέχρι τότε η υπηρεσία συνδρομητικής μουσικής Non Stop της Wind φαίνεται ότι είναι η πλέον κερδοφόρος νόμιμη υπηρεσία στην ελληνική αγορά.


Σχολιάστε εδώ