H «άναρχη και διεφθαρμένη» Ελλάδα επιστρέφει στον ατλαντικό κηδεμόνα

Το επίτευγμα του «επαναπατρισμού» προστίθεται στους τίτλους της υπουργού των Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη, η οποία –με το εισιτήριο της προεδρίας του ΟΑΣΕ– πέτυχε την ποθητή συνάντηση με την ομόλογό της στη νέα κυβέρνησης Ομπάμα, αν και 19 μέρες μετά τον κ. Σαλί Μπερίσα, ο οποίος βέβαια είναι πρωθυπουργός της Αλβανίας, ενώ εκείνη είναι μόνον «εν αναμονή».

Για να επιτευχθεί το ευτυχές αποτέλεσμα απαιτήθηκαν ουκ ολίγες θυσίες εθνικής σοβαρότητας και αξιοπιστίας: Η οπισθοδρόμηση από τη «στρατηγική σχέση» με τη Ρωσία, τις αλλεπάλληλες συναντήσεις Καραμανλή – Πούτιν και την τώρα μετέωρη συμφωνία για τον αγωγό «Μπλου Στριμ» (μπορεί και Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης), στην υποδοχή του προεδρικού ζεύγους Αλία και τη συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν για το αέριο αμερικανικών εταιρειών. Και από τις πρωθυπουργικές διακηρύξεις για την ανάγκη πολιτικής ενοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την υποχρέωση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και προτίμησης, στην εγκατάλειψη των γερμανικών Γιουροφάιτερ και των γαλλικών Ραφάλ και στην επιστροφή στην αμερικανική βιομηχανία μαχητικών αεροπλάνων (σε περίοδο μάλιστα που η χώρα προσεύχεται για την ευρωπαϊκή κατανόηση, επιείκεια και αλληλεγγύη για τη σαθρή οικονομία της).

Υπήρξαν και άλλες θυσίες –πέραν της όποιας εθνικής σοβαρότητας και αξιοπιστίας– στο πεδίο άμεσων και καυτών εθνικών υποθέσεων αυτές, που εξηγούνται από την πιεστική ανάγκη «επαναπροσέγγισης» με την Ουάσινγκτον του Ομπάμα – για τις οποίες πιο κάτω.

Θερμή υποδοχή με… δηλητήριο

Η κ. Χίλαρι Κλίντον υποδέχθηκε την κ. Μπακογιάννη δηλώνοντας «τη μεγάλη χαρά της που καλωσορίζει μια φίλη στην Ουάσινγκτον» και πρόσθεσε πως είναι τιμή της που την υποδέχεται με τη νέα της ιδιότητα. Παρά το στερεότυπο πηχυαίο χαμόγελο, η χαρά της επισκέπτριας θα πρέπει να είχε μετριασθεί από την παρουσία στη συνάντηση του ακόμη υφυπουργού (της «μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας») Ντάνιελ Φριντ και του επίσης γνωστού μας Ματ Μπράιζα (των αγωγών). Προπάντων όμως από τον κόλαφο της Έκθεσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που το υπουργείο της κ. Χίλαρι φρόντισε να δώσει στη δημοσιότητα λίγο προ της υπουργικής συνάντησης. Έφυγε ο Μπους, αλλά η παράδοση τεξανικής αβρότητας παραμένει…

Η έκθεση αυτή παρουσιάζει την κυβέρνηση της Ελλάδας διαβρωμένη από τη διαφθορά, την Αστυνομία διεφθαρμένη μέχρι μαστροπείας και βαρυνόμενη με κατάχρηση εξουσίας και ολιγωρία στη δίωξη του εγκλήματος. Περιλαμβάνει υπαινιγμούς για την «ιδιαίτερη επιείκεια» της Δικαιοσύνης απέναντι σε τέτοιες περιπτώσεις και περιγράφει την αθλιότητα του σωφρονιστικού συστήματος. Κοντολογίς, παρουσιάζει μια χώρα έρμαιο της αναρχίας, της εγκληματικότητας, της τρομοκρατίας και της διαφθοράς. Αλλά, επιπλέον, η έκθεση προβάλλει θέμα ύπαρξης διαφόρων μειονοτήτων, εκτός της μουσουλμανικής, και ειδικότερα παραπέμπει σε μακεδονική μειονότητα.

Η έκθεση αυτή –που πέταξε την υπουργική συνάντηση και συμφωνία έξω από πολλά τηλεοπτικά δελτία και την επισκίασε σε μεγάλο μέρος του Τύπου- δεν αποτελεί βέβαια τον καλύτερο οιωνό για την αμφίδρομη απόδοση της ενισχυμένης στρατηγικής σχέσης. Μάλλον επιδεικνύει το καμουτσίκι που τη συνοδεύει.

Οπωσδήποτε η κ. Χίλαρι Κλίντον άκουσε τη διαβεβαίωση της κ. Μπακογιάννη ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερή στην υποστήριξη της εισδοχής της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα παράπονά της για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και –«κατά πληροφορίες διπλωματικής πηγής»– υποσχέθηκε να… μιλήσει στην τουρκική ηγεσία. (Πεπειραμένος ανταποκριτής, επικαλούμενος διπλωμάτη, ανέφερε ότι αυτό ανοίγει τον δρόμο σε αμερικανικές «παραινέσεις» για ελληνοτουρκικό διάλογο, κατά την πρακτική και της κυβέρνησης Κλίντον μετά τα Ύμια. Τέτοια σύσταση θα ικανοποιούσε την Άγκυρα, που διεκδικεί πολιτικό διάλογο για τη «λύση των διαφορών» στο Αιγαίο.

Για την επικείμενη τουρκοΝΑΤΟϊκή άσκηση «Ηγεμών» σε ελληνικής αρμοδιότητας περιοχές του Αιγαίου δεν έγινε λόγος. Για το Κυπριακό έγινε μια σύντομη αναφορά της κ. Μπακογιάννη στην απόφαση της Λευκωσίας να διαπραγματευθεί καλόπιστα τη διευθέτησή του. Το Σκοπιανό δεν εθίγη.

Ιδιαίτερα όμως προβλήθηκε από την υπουργό της Ελλάδας το αίτημα κατάργησης της αμερικανικής βίζας, που «θα προκαλούσε αίσθημα ικανοποίησης και στην ελληνική ομογένεια». Η κ. Κλίντον υποσχέθηκε να καταβάλει προσπάθεια όταν κατανοήσει το θέμα…

Στη «νέα ευρωπαϊκή

αρχιτεκτονική»

Για τα θέματα που έθεσε η κ. Χίλαρι Κλίντον δεν ανακοινώθηκε τίποτα. Η παρουσία όμως των κ. Μπράιζα και Φριντ (συμβούλων της για τους αγωγούς και για τα Βαλκάνια) είναι εύγλωττη. Ανταποκριτές σημείωσαν επίσης το γεγονός ότι σε όλες τις συναντήσεις της με αμερικανούς αξιωματούχους (σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, υφυπουργό κ.ά.) η κ. Μπακογιάννη αντιμετώπιζε επίμονο το ερώτημα για τις επιπτώσεις που είχε στην Ελλάδα η πρόσφατη διακοπή παροχής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη λόγω της κρίσης Ρωσίας – Ουκρανίας και πώς αντιμετώπισε η χώρα μας το ζήτημα. Αν ελέχθη κάτι περισσότερο και σαφέστερα, δεν είναι γνωστό. Αλλά η παρουσία του κ. Μπράιζα παραπέμπει στις συχνές πιεστικές συστάσεις του για τον κίνδυνο εξάρτησης από τη Ρωσία.

Το ενεργειακό, η Γεωργία και τα Βαλκάνια (αρμοδιότητας Ντάνιελ Φριντ) είναι πεδίο δραστηριότητας του ΟΑΣΕ, του οποίου προεδρεύει η κ. Μπακογιάννη, που πρόσφατα πραγματοποίησε περιοδεία στις βαλκανικές χώρες. Είναι επίσης αντικείμενο φροντίδας της Κομισιόν των Βρυξελλών, η οποία προ ημερών ανακοίνωσε σχέδιο «Ανατολικής Συνεργασίας». Με προίκα 1,4 δισ. ευρώ, για την οικονομική και τεχνολογική στήριξη της Γεωργίας, της Ουκρανίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, το πρόγραμμα στοχεύει στην οικονομική και πολιτική σταθερότητα και στην ανάσχεση της ρωσικής επιρροής στις χώρες αυτές. (Η Παγκόσμια Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης ανήγγειλαν εξάλλου ενίσχυση των χωρών αυτών με 24,5 δισ. ευρώ.) Το σχέδιο εμφανίζεται ως απότοκο της ενεργειακής κρίσης που προκάλεσε τον Ιανουάριο στην Ευρώπη η οικονομική διένεξη Ουκρανίας – Ρωσίας και μεταξύ άλλων προβλέπει και τακτικές διαβουλεύσεις για θέματα άμυνας…

Η κρίση του αερίου (την οποία προκάλεσε η άρνηση του ουκρανού Προέδρου της «ροζ επανάστασης» να καταβάλει τα χρέη της χώρας του στη Γκαζπρόμ) ήρθε να ανασύρει από το κώμα το ευρωενωσιακό ενδιαφέρον για τον αμερικανικής –επί Κλίντον– σύλληψης αγωγό αερίου «Ναμπούκο», που προορίζεται να αποτρέψει τον ενεργειακό δεσμό της Ευρώπης με τη Ρωσία και να αποτελέσει τον στρατηγικό ομφάλιο λώρο της Τουρκίας με την Ευρώπη.

Αυτά είναι μερικά κομμάτια του «παζλ» της «νέας ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας», στην οποία αναφέρθηκε η συμφωνία Κλίντον – Μπακογιάννη για την ενίσχυση και εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης.

Αιγαίο, Κύπρος και Βαλκάνια

Η προεδρική αλλαγή στις ΗΠΑ επιβεβαιώνεται με κάθε βήμα ως ανακαίνιση βιτρίνας, η κυβέρνηση είναι μείγμα των κυβερνήσεων Κλίντον και Μπους με σταγονίδια φιλελευθέρων δημοκρατικών, οι στρατηγικοί στόχοι είναι οι ίδιοι και την έμφαση στην «ήπια δύναμη», των διπλωματικών και άλλων… χειρισμών, υπαγορεύει η οικονομική κατάρρευση. Η πρόσδεση της Τουρκίας (και δι’ αυτής της Ευρώπης) στο ατλαντικό άρμα, απέναντι στη Ρωσία, παραμένει προέχων στόχος. Αυτό εξηγεί το πάθος των Βρετανών, των Σκανδιναβών και της Κομισιόν για την τουρκική ένταξη. Αυτό και την αμετακίνητη προσήλωση της ελλαδικής πολιτικής ελίτ στην «εθνική στρατηγική», παρά την καταρράκωση της φενάκης για ευρωπαϊκή εξημέρωση του «Γκρίζου Λύκου».

Σε όλες τις πρόσφατες ομιλίες της σε ευρωπαϊκά και αμερικανικά ιδρύματα διεθνούς πολιτικής η κ. Μπακογιάννη δεν έπαψε να διατρανώνει τη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας στην τουρκική εισδοχή. Παρότι τουρκικά πολεμικά έφθασαν σε απόσταση βολής από τη Ραφήνα και στη Θράκη έχει εγκαθιδρυθεί τουρκική συγκυριαρχία. Γεγονός που μας φέρνει στο θέμα θυσιών πιο καίριων από την όποια εθνική σοβαρότητα και αξιοπιστία.

Πρόσφατα παραδείγματα:

– Για χάρη της ατλαντικής στρατηγικής και των υποχρεώσεων για την τουρκικήν ένταξη στην ΕΕ, οι ευρωβουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με το «κομμουνιστικό» ΑΚΕΛ καταψήφισαν προ ημερών τροπολογία στην Ευρωβουλή που καλεί την κυπριακή κυβέρνηση να ζητήσει την ένταξή της στον «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη στην Ευρώπη», τον προθάλαμο για την ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ.

Ιδού ότι κυβέρνηση, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι εναντίον του ΝΑΤΟ! Γιατί; Μα γιατί αντιτίθεται η Τουρκία, επειδή αυτό θα ισχυροποιούσε, θα θωράκιζε την Κυπριακή Δημοκρατία…

– Στις πρόσφατες ομιλίες της σε ευρωπαϊκά και αμερικανικά ακροατήρια η κ. Μπακογιάννη, αναφερόμενη στο Κυπριακό και τις «προϋποθέσεις» ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, παραλείπει το ουσιώδες: Ότι τον Δεκέμβριο λήγει η προθεσμία που έχει δοθεί στην Τουρκία για την εφαρμογή του πρωτοκόλλου που έχει υπογράψει για το άνοιγμα των λιμανιών και αεροδρομίων της στην Κυπριακή Δημοκρατία, αλλιώς θα ανασταλεί η διαδικασία εισδοχής της στην ΕΕ. Τελείως συμπτωματικά, Βρετανοί, Αμερικανοί και ενεργούμενά τους στην Κομισιόν μηχανεύονται τώρα τρόπους να παρακαμφθεί και αυτός ο σκόπελος.

– Κατά την περιοδεία της στα Βαλκάνια, η κ. Μπακογιάννη, ως προεδρεύουσα του ΟΑΣΕ, επισκέφθηκε το Κόσοβο και στις 7 Φεβρουαρίου την Αλβανία. Ο φωτογραφικός φακός απαθανάτισε τα χαμόγελα εγκαρδιότητας με τον Σαλί Μπερίσα. Λίγο πιο πέρα, οι Έλληνες της Χιμάρας εξακολουθούσαν να δίνουν 24ωρους άνισους αγώνες με Αστυνομία και παρακρατικούς για να εμποδίσουν τις μπουλντόζες να ισοπεδώσουν τις περιουσίες τους στα παράλια του χωριού Κακομαία. Τελικά νικήθηκαν και εκεί,

όπως προηγούμενα και στην παραλία Γιάλι της Χιμάρας, όπου ο γιος του Μπερίσα ανεγείρει ξενοδοχειακό συγκρότημα, με δάνειο της Παγκόσμιας Τράπεζας (!) ύψους 93 εκατομμυρίων δολαρίων.

– Με ψήφους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ η ελληνική Βουλή συναίνεσε στην αναβάθμιση σε πολιτική (από οικονομική και εμπορική) της σύνδεσης της Αλβανίας με την ΕΕ, ανοίγοντας τον δρόμο για την ένταξή της.

Έλληνας ανταποκριτής στην Ουάσινγκτον έθεσε το θέμα των Χιμαριωτών στο μπρίφινγκ του Στέιτ Ντιπάρμεντ, σε ερώτηση σχετική με την αμερικανική αγωνία για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο εκπρόσωπος δεν είχε απάντηση. Η Ελλάδα και η κ. Μπακογιάννη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη δεν είχε ούτε ερώτηση προς τον Μπερίσα. Βορειοηπειρώτες Έλληνες, Κύπριοι, Σέρβοι του Κοσόβου, αύριο Θρακιώτες δεν αφορούν τη νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη, ούτε και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν ψηφίζουν καν στο Καρπενήσι ή στη Β’ Αθηνών…

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ άρχισε το μπρίφινγκ με συγχαρητήριο μήνυμα για την επέτειο της ανεξαρτησίας του Κοσόβου και εξήρε τη σημασία της. Την ανεξαρτησία έχουν αναγνωρίσει μόνο 53 χώρες, αλλά η πλειονότητα των μελών της ΕΕ και του ΟΑΣΕ. Η διεύρυνση της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας –που παραβιάζει απόφαση του ΟΗΕ– είναι σταθερός στόχος των

ΗΠΑ, που διατηρούν στο Κόσοβο στρατιωτική βάση ορατή και από τη Σελήνη. Τι προδιαγράφει η «ενισχυμένη στρατηγική συμφωνία» για τα Βαλκάνια; Δηλαδή τι, εκτός της μεγάλης Αλβανίας; Πρόσφατες ειδήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση:

– Σε σύνοδο των εμπορικών επιμελητηρίων της Αλβανίας, του Κοσόβου, και των αλβανικών επαρχιών των Σκοπίων αποφασίσθηκε η δημιουργία ζώνης ελευθέρων συναλλαγών, η «κατάργηση των οικονομικών συνόρων» και η δημιουργία μιας ενιαίας «αγοράς πέντε εκατομμυρίων Αλβανών»…

– Προ ημερών ο Σαλί Μπερίσα αποφάσισε την εκχώρηση αλβανικού λιμένα στο Κόσοβο που θα του δώσει διέξοδο στη θάλασσα. Κατασκευάζεται και δρόμος, σχεδιάζεται σιδηροδρομική σύνδεση, κοινό δίκτυο τελωνειακών υπηρεσιών και μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού. «Πρέπει –είπε– να συνεργαστούμε από κοινού για την ενσωμάτωση λειτουργιών σε διάφορους τομείς»… Παρεμπιπτόντως την επομένη ανακοίνωσε ότι είναι πρόθυμος να δεχθεί την εγκατάσταση αμερικανικών αντιπυραύλων στη χώρα του…

***

Εικόνες από τη φασματοσκοπική επισκόπηση της εξωτερικής πολιτικής που συναγωνίζεται σε σοβαρότητα την εσωτερική κατάσταση. Μιας χώρας στην οποία δεσπόζουν ως πρόσωπα άξια προσοχής ο Βασίλης Παλαιοκώστας και η Πετρούλα…


Σχολιάστε εδώ