EΝΑΣ ΕΝΑΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ

Ήδη, πολλοί αρχιερείς, ακόμη κι εκείνοι που δεν του προσέφεραν μόνο την πολύτιμη ψήφο τους αλλά έδωσαν παράλληλα και σκληρό αγώνα για να εκλεγεί, πέρασαν στην απέναντι πλευρά. Πολλοί διαφωνούν ανοιχτά με τον τρόπο που πορεύεται και την πολιτική της σιωπής που ακολουθεί, καταδικάζοντας την Εκκλησία σε απόσταση από την κοινωνία. Ορισμένοι δυσφορούν με τα προνόμια και την απεριόριστη εξουσία που έχει παραχωρήσει σε λαϊκούς συνεργάτες του και, τέλος, μια άλλη ομάδα βρίσκεται μακριά από την οδό Αγίας Φιλοθέης όπου βρίσκεται η αρχιεπισκοπική κατοικία, οικοδομώντας το προφίλ τους για το μέλλον.
Ήρθε η ώρα να δούμε ποιοι Mητροπολίτες από το άλλοτε στενό περιβάλλον του βρίσκονται ακόμη στο πλευρό του κ. Ιερωνύμου έναν χρόνο μετά την εκλογή του.
Ο «άγιος» Ιωαννίνων παραμένει φυσικά ο συνδιοικητής της Εκκλησίας της Ελλάδος. Του έχει παραχωρηθεί εν λευκώ το χαρτοφυλάκιο των οικονομικών της Εκκλησίας, το οποίο διαχειρίζεται σε συνεργασία με τον, υπεράνω όλων, διευθυντή των οικονομικών Αντ. Ζαμπέλη. Είναι ενδεικτική η εκτίμηση που τρέφει ο Αρχιεπίσκοπος για τον «άγιο» Ιωαννίνων, αφού παρά το φορτωμένο πρόγραμμά του τον επισκέφθηκε την ημέρα της ονομαστικής του εορτής στην όμορφη πόλη του, για να του ευχηθεί διά ζώσης «έτη πολλά».
Αυτές τις ημέρες ο κ. Ιερώνυμος βρίσκεται στη Μυτιλήνη μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, όχι για να συλλειτουργήσουν, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά για να τελέσουν τα εγκαίνια της επιχείρησης ενός ιδιώτη…
Τη στιγμή που ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας περιηγείται την Ελλάδα, προς απογοήτευση πολλών κληρικών της Αρχιεπισκοπής που δεν τους έχει επισκεφθεί ακόμη στις ενορίες τους, ο Μητροπολίτης Ζακύνθου δηλώνει φανατικός υποστηρικτής των επιλογών του. Η στήριξη φυσικά δεν είναι άδολη, αλλά ο Χρυσόστομος αναμένει ανάλογη στάση εκ μέρους του Ιερωνύμου στα μελλοντικά βήματά του. Να υπενθυμίσουμε ότι σε κάθε ευκαιρία ο Ζακύνθου λέγει ότι στα 72 του, «ίσως και νωρίτερα», θα παραιτηθεί από τη θέση του Μητροπολίτη της όμορφης νήσου του Ιονίου.
Ωστόσο, όπως λένε οι παροικούντες τη Μονή Πετράκη, ο «Άγιος» Ζακύνθου όχι μόνο δεν σκοπεύει να βγει στη σύνταξη, αλλά μάλλον επιθυμεί να… μηδενίσει το αρχιερατικό κοντέρ και να το ξαναπάει από την αρχή!
Από τα εκκλησιαστικά πηγαδάκια προκύπτει ότι με το που θα παραιτηθεί από τη θέση του, θα διεκδικήσει τη θέση του παλαιού του φίλου Επισκόπου Φαναρίου Αγαθαγγέλου στη θέση του διευθυντού της Αποστολικής Διακονίας. Με αυτόν τον τρόπο θα συνδυάσει το τερπνόν μετά του ωφελίμου, αφού θα βρίσκεται στο κέντρο λήψης των αποφάσεων (και κοντά στους Αμπελοκήπους, μην ξεχνιόμαστε…), θα μπορεί να συνδιοικεί με τον Αρχιεπίσκοπο και θα λέγει ένθεν κακείθεν με καμάρι ότι «εγώ την υπόσχεσή μου την τήρησα και είχα τα κότσια να παραιτηθώ νωρίς!».
Ως αντικαταστάτη του στη Μητρόπολη, λένε, ο Χρυσόστομος προορίζει έναν Aρχιμανδρίτη από τη Μητρόπολη Καισαριανής (το άγιο πνεύμα που αποφασίζει για τις εκλογές αρχιερέων φυσικά και δεν θα ερωτηθεί στη συγκεκριμένη περίπτωση…).
Από την άλλη, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο οποίος όπως θυμόμαστε βοήθησε πολύ στην εκλογή του Αρχιεπισκόπου (με τους δήθεν εκβιασμούς από το περιβάλλον του έτερου αντιπάλου Mητροπολίτη Σπάρτης κ.λπ. κ.λπ.), βρίσκεται πλέον, όπως λένε αρχιερείς, εκτός του στενού περιβάλλοντος του Ιερώνυμου και μάλιστα προτείνει (!) και σε άλλους Μητροπολίτες να κρατήσουν τις αποστάσεις τους.
Ο Μεσσηνίας, όπως καλά γνωρίζουν ακόμη και οι… πέτρες στην Καλαμάτα, έχει μεγάλες φιλοδοξίες για το μέλλον και χτίζει ένα δικό του ηγετικό προφίλ. Λέγεται μάλιστα ότι διαφωνεί με αρκετές από τις επιλογές του Ιερωνύμου.
Διαφωνίες με τον τρόπο που κινείται ο Ιερώνυμος φημολογείται ότι έχει και ο Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος, ο οποίος, αν και στήριξε τον Ιερώνυμο στις εκλογές, τώρα κρατά σαφείς αποστάσεις. Ίσως γιατί και ο ίδιος φτιάχνει την υποθήκη του για το μέλλον.
Άλλωστε, ως πρόεδρος της Εστίας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης, ο Δωρόθεος δεν χάνει ευκαιρία να επισκέπτεται διαρκώς Μητροπόλεις και να εκδίδει μακροσκελή δελτία Τύπου για να προβάλει το πόσο δραστήριος και ικανός είναι…
Χολωμένος φέρεται να είναι κι ένας άλλοτε στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου, ο Mητροπολίτης Τρίκκης, επειδή, όπως λέγεται, ο Ιερώνυμος δεν αναβάθμισε σε Μητροπολίτη τον στενό του φίλο Επίσκοπο Δαυλείας. Αν συνεχίσει μάλιστα ο Ιερώνυμος να χάνει εκλογές από την ομάδα του Σπάρτης, τότε είναι βέβαιο ότι θα δυσαρεστηθούν ακόμη περισσότεροι Μητροπολίτες που τον στηρίζουν!
Στον σκληρό πυρήνα του περιβάλλοντος του Αρχιεπισκόπου παραμένουν μέχρι νεωτέρας οι Μητροπολίτες Ιερισσού, Νικαίας, Μυτιλήνης, Μαντινείας και φυσικά το πνευματικό του παιδί ο νέος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας Γεώργιος.
Ο Μητροπολίτης Φιλίππων Προκόπιος στηρίζει, όπως λέγεται, τις επιλογές του κ. Ιερωνύμου, εκτός από εκείνες που αφορούν στους λαϊκούς του συνεργάτες …


Σχολιάστε εδώ