66,1% ΨΗΦΙΖΕΙ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ!

Ενώ ενδεικτικό του γενικότερου συναινετικού κλίματος που δυναμικά διαμορφώνεται είναι και το ότι μεταξύ αυτών που θέλουν συναίνεση είναι οι μισοί (!) ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ (συγκεκριμένα το 49,3%) και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων των άλλων κομμάτων!
Φαίνεται έτσι να δικαιώνεται και η άποψη της εφημερίδα μας, που απ’ τις 23 του Νοέμβρη είχε εκφραστεί με πρωτοσέλιδο άρθρο, δηλαδή ότι είναι «ώρα εθνικής συνεννόησης» για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας και του λαού.
Κατά τα άλλα:
= Χειροτέρευση της θέσης της κυβέρνησης και -αντίθετα- βελτίωση της θέσης του ΠΑΣΟΚ δείχνει η τελευταία πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρείας RASS για «ΤΟ ΠΑΡΟΝ», που πραγματοποιήθηκε από 23 έως και 26 Φλεβάρη, σε δείγμα 2002 συνεντεύξεων (τηλεφωνική, με σταθμισμένο δείγμα).
Η υπέρ του ΠΑΣΟΚ διαφορά στην πρόθεση ψήφου αυξήθηκε από 2,3%, που ήταν στην προηγούμενη έρευνα της RASS, σε 3,4%, ενώ επιδείνωση των κυβερνητικών επιδόσεων καταγράφεται και σε άλλα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία της έρευνας, αν και ο Κ. Καραμανλής παραμένει καταλληλότερος πρωθυπουργός έναντι του Γ. Παπανδρέου με ευδιάκριτη διαφορά.
Πάντως στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές η διαφορά υπέρ του ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται μειωμένη στο 2,7%. Οι αναλυτές των ερευνών εκτιμούν ότι ακόμα έχει η κυβέρνηση περιθώρια ανάκαμψης, λίγα, αλλά έχει. Αρκεί να φανεί ότι πράγματι δουλεύει για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και… να μην προκύπτουν γεγονότα σαν αυτό της απόδρασης Παλαιοκώστα, που εμφάνισε μια κυβέρνηση-οπερέτα…
Επίσης το γεγονός της επιδείνωσης της θέσης της κυβέρνησης δεν σημαίνει κάποια σοβαρή ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ. Απλώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται να εισπράττει την αρνητική προς την κυβέρνηση ψήφο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα ένα ποσοστό της τάξης του 61,3% πιστεύει πως το ΠΑΣΟΚ δεν είναι έτοιμο να κυβερνήσει, ενώ και αυτή η δημοσκόπηση καταγράφει ποσοστό 69,1% που πιστεύει ότι οι πρόωρες εκλογές δεν εξυπηρετούν το εθνικό συμφέρον. Επίσης τα ποσοστά μη ικανοποίησης από κυβέρνηση – Καραμανλή είναι περίπου αντίστοιχα με τα ποσοστά μη ικανοποίησης από ΠΑΣΟΚ – Παπανδρέου.
Ωστόσο η γενικότερη χειροτέρευση της θέσης της κυβέρνησης προκύπτει και απ’ το εύρημα, σύμφωνα με το οποίο το 60,5% των ερωτηθέντων δεν προτίθενται να δώσουν τρίτη ευκαιρία στον Κ. Καραμανλή.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό της έρευνας είναι ότι πλέον το ΚΚΕ έχει περάσει σταθερά στην τρίτη θέση, ενώ τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζουν σταθερά πτωτικές τάσεις.

Συγκεκριμένα (ΠΙΝΑΚΕΣ 1 και 2) στην πρόθεση ψήφου:
– Η ΝΔ συγκεντρώνει 30,8% (έναντι 31,1% της προηγούμενης έρευνας.
– Το ΠΑΣΟΚ 34,2% (έναντι 33,4%).
– Το ΚΚΕ 7,3% (έναντι 7,5%).
– Ο ΣΥΡΙΖΑ 6,1% (έναντι 7,1%).
– Ο ΛΑΟΣ 4,7% (έναντι 4,3%).
– Οι Οικολόγοι 3,2% (έναντι 2,8%).
– Η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 10,6% (έναντι 10,7%).

Επίσης το «ισοζύγιο διαρροών» μεταξύ ΝΔ – ΠΑΣΟΚ είναι 5,6% προς 2,1%. Έχουν αισθητά μειωθεί οι διαρροές απ’ το ΠΑΣΟΚ προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι πάντως ενδεικτικό ότι η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ είναι 80,7%, ενώ της ΝΔ μόλις 69,2%.

Σε ό,τι αφορά τις ευρωεκλογές, τα ποσοστά των κομμάτων είναι (ΠΙΝΑΚΑΣ 3):
• ΝΔ 29,7%.
• ΠΑΣΟΚ 32,4%.
• ΚΚΕ 7,8%.
• ΣΥΡΙΖΑ 7,2%.
• ΛΑΟΣ 4,3%.
• Οικολόγοι 3,1%.
• Αδιευκρίνιστη ψήφος 11,3%.

Στην παράσταση νίκης (ΠΙΝΑΚΑΣ 4) το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 54,9% έναντι 37,1% της ΝΔ.
Ενώ στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία (ΠΙΝΑΚΑΣ 5) ο Κ. Καραμανλής προηγείται με ποσοστό 44,9%, έναντι 32,8% του Γ. Παπανδρέου (στην προηγούμενη έρευνα τα ποσοστά ήταν 45,9% και 33,2% αντίστοιχα).
Επίσης (ΠΙΝΑΚΑΣ 6) το 35,7% δηλώνει ότι προτιμά μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τον Γ. Παπανδρέου, έναντι του 33,8% που προτιμά μια κυβέρνηση της ΝΔ με τον Κ. Καραμανλή.
Δυσαρέσκεια και για τους δύο!
Πάντως (ΠΙΝΑΚΕΣ 7 και 8) και αυτή η δημοσκόπηση καταγράφει υψηλά ποσοστά δυσαρέσκειας τόσο για την κυβέρνηση όσο για την αξιωματική αντιπολίτευση.
Συγκεκριμένα το 79,5% δηλώνει καθόλου ή λίγο ικανοποιημένο απ’ την κυβέρνηση και μόνο το 20,1% δηλώνει αρκετά ή πολύ ικανοποιημένο.
Αντίστοιχα τα ποσοστά αυτών που δηλώνουν λίγο ή καθόλου ικανοποίηση απ’ το ΠΑΣΟΚ είναι 75,8% και μόνο το 24% δηλώνει πολύ ή αρκετά ικανοποιημένοι.
Σε παρόμοια -χαμηλά- επίπεδα (ΠΙΝΑΚΕΣ 9 και 10) κυμαίνεται και η δυσαρέσκεια για Καραμανλή και Παπανδρέου.
Απ’ τον πρωθυπουργό δυσαρεστημένο είναι το 72,1% και ικανοποιημένο το 27,7%.
Ενώ απ’ τον Γ. Παπανδρέου δυσαρεστημένο είναι το 71,8% και ικανοποιημένο το 27,5%.
Ενώ (ΠΙΝΑΚΑΣ 11) το 60,5% δηλώνει πως δεν θέλει να δώσει τρίτη ευκαιρία στον Καραμανλή, έναντι του 36,5% που θέλει να του τη δώσει.
Όμως και για το ΠΑΣΟΚ τα μηνύματα δεν είναι ευχάριστα. Μόνο το 37,4% (ΠΙΝΑΚΑΣ 12) πιστεύει ότι είναι έτοιμο να κυβερνήσει, ενώ το 61,3% εκτιμά ότι δεν είναι έτοιμο.
Επίσης (ΠΙΝΑΚΑΣ 13) το 32,6% εκτιμά ότι θα ήσαν καλύτερα τα πράγματα με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – Παπανδρέου, έναντι του 32,2% που πιστεύει ότι θα ήσαν χειρότερα και του 29,7% που λέει ότι θα ήταν… μια απ’ τα ίδια…
ΟΧΙ στις πρόωρες εκλογές!
Ένα άλλο μήνυμα προς το ΠΑΣΟΚ είναι η εκ νέου απόρριψη απ’ την πλειοψηφία των πολιτών των πρόωρων εκλογών.
Συγκεκριμένα (ΠΙΝΑΚΕΣ 14 και 15):
• Το 69,1% πιστεύει πως οι πρόωρες εκλογές δεν εξυπηρετούν το εθνικό συμφέρον. Μεταξύ αυτών το 40,6% των οπαδών του ΠΑΣΟΚ, το 77,5% των οπαδών του ΚΚΕ και το 63,6% των οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ.
• Μόνο το 28,7% πιστεύει ότι εξυπηρετείται το εθνικό συμφέρον με τις πρόωρες εκλογές.
ΝΑΙ στη συναίνεση
Ένα θετικό στοιχείο για τον Κ. Καραμανλή είναι η ευρεία αποδοχή της συναίνεσης που έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Κάτι που μπορεί να αξιοποιήσει.
Συγκεκριμένα (ΠΙΝΑΚΑΣ 16) το 66,1% των ερωτηθέντων λέει ότι θα πρέπει να συμφωνήσουν τα κόμματα στο προσκλητήριο συναίνεσης που απηύθυνε ο Καραμανλής για την έξοδο απ΄την οικονομική κρίση, έναντι του 28,2% που διαφωνεί.
Είναι χαρακτηριστικό (ΠΙΝΑΚΑΣ 17) ότι μεταξύ των όσων επιθυμούν συναίνεση περιλαμβάνεται το μισό (!) ΠΑΣΟΚ, συγκεκριμένα το 49,3% των οπαδών του. Επίσης το 54,1% των οπαδών του ΚΚΕ, το 44% των οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ και το 68,8% των οπαδών των άλλων κομμάτων.
Ενώ (ΠΙΝΑΚΑΣ 18) στο ερώτημα τι θα πρέπει να πράξει ο πρωθυπουργός αν τα κόμματα δεν ανταποκριθούν στο κάλεσμα για συναίνεση:
– Το 50,2% ζητά να εξαντλήσει την τετραετία.
– Το 44,3% εκτιμά ότι θα πρέπει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.
Επίσης (ΠΙΝΑΚΑΣ 19) και αυτή η δημοσκόπηση καταγράφει το εξαιρετικά ενδιαφέρον εύρημα που κατέγραφε και η προηγούμενη, δηλαδή:
• Το 61,9% λέει ότι δεν θα πρέπει να αυξήσει το κράτος τον δανεισμό προκειμένου να προχωρήσει σε παροχές.
• Μόνο το 30,7% εκτιμά ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερες παροχές, ακόμα κι αν χρειαστεί γι’ αυτό να αυξηθεί ο δανεισμός του κράτους.
Υπέρ κυβέρνησης
συνεργασίας
Ένα άλλο ενδιαφέρον εύρημα είναι αυτό (ΠΙΝΑΚΑΣ 20) σύμφωνα με το οποίο το 53,6% των ερωτηθέντων επιθυμεί να προκύψει απ’ τις επόμενες εκλογές κυβέρνηση συνεργασίας, έναντι του 44,1% που θέλει ισχυρή μονοκομματική κυβέρνηση.
Ποιοι… Οικολόγοι;
Σημαντική είναι επίσης η καταγραφή της άποψης των πολιτών για τους Οικολόγους, ένα κόμμα που έχει εμφανιστεί στις έρευνες της τελευταίας περιόδου.
Η πλειοψηφία των πολιτών (ΠΙΝΑΚΑΣ 21) φαίνεται να δικαιώνει τη θέση που έχει εκφράσει «ΤΟ ΠΑΡΟΝ», ότι δηλαδή οι ερωτώμενοι εκφράζουν προτίμηση προς ένα κόμμα το οποίο δεν γνωρίζουν, περισσότερο για διαμαρτυρία, οπότε δεν είναι καθόλου σίγουρο το τι – πραγματικά- θα γίνει στις εκλογές.
Έτσι το 60,1% δηλώνει ότι η «ψήφος» στους Οικολόγους είναι μια ψήφος διεξόδου και διαμαρτυρίας για τους απογοητευμένους απ’ τα άλλα κόμματα, έναντι του 35,4% που λέει ότι «ψηφίζει» Οικολόγους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικολογίας και του περιβάλλοντος.
Οπότε θεωρείται φυσιολογικό και το εύρημα (ΠΙΝΑΚΑΣ 22), σύμφωνα με το οποίο το 93,6% των ερωτηθέντων λέει ότι δεν γνωρίζει τους επικεφαλής και τα στελέχη των Οικολόγων-Πρασίνων και μόνο το 6,2% δηλώνει ότι τους γνωρίζει…


Σχολιάστε εδώ