500.000 θα χάσουν τη δεύτερη δουλειά

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το οικονομικό τσουνάμι, και εξαιτίας των παρωχημένων οικονομικών δομών της ελληνικής οικονομίας και εξαιτίας της παραοικονομίας που ζει και βασιλεύει στη χώρα μας, δεν πρόκειται να γίνει αισθητό πριν από τον Αύγουστο.
Μέχρι τώρα τα ελληνικά νοικοκυριά εισπράττουν απλώς τον φόβο των επιχειρηματιών και εκείνων που καθορίζουν τις τιμές στα ράφια περιμένοντας αυτό που έρχεται παρά την ουσία της υπόθεσης που θα είναι περισσότερο σκληρή. Έτσι η κυβέρνηση έχει μεγάλο περιθώριο για να λάβει τις πολιτικές της αποφάσεις.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχουν φθάσει στο κυβερνητικό επιτελείο, τα προγνωστικά για τον Αύγουστο είναι κάτι περισσότερο από τραγικά, αφού με κορύφωση το καλοκαίρι και αρχής γενομένης από τα τέλη Μαρτίου περί τις 8.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο. Το 40% των Ελλήνων δεν φαίνεται ότι θα μπορέσει να επιλύσει τα οικονομικά του προβλήματα που θα προκύψουν μέσα στο τρέχον έτος.
Και για πολλά νοικοκυριά η λύση που είχαν για τα οικονομικά τους προβλήματα, η δεύτερη εργασία, θα πάψει να υπάρχει. Περισσότεροι από 500.000 Έλληνες θα χάσουν τη δεύτερη δουλειά τους. Οι μεταχρονολογημένες επιταγές φθάνουν τους δέκα μήνες. O αριθμός των ανέργων δεν μπορεί καν να υπολογισθεί, αλλά όλα τα στοιχεία μιλούν για διπλασιασμό και μάλιστα των ανέργων νέων.
Η κατάσταση αυτή οδηγεί σε απόφαση για εκλογές ή περί τα τέλη του χρόνου ή τον επόμενο. Καμία δυναμική δεν φαίνεται να δείχνει εκλογές το φθινόπωρο, την εποχή δηλαδή που θα έχει κορυφωθεί η κρίση και ο Κ. Καραμανλής είναι πιθανό να δει ακόμη και τη δική του δημοτικότητα να πέφτει για πρώτη φορά σε τέτοιο χαμηλό σημείο τα τελευταία έξι χρόνια.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην ελληνική κοινωνία, όπως έχουν επισημάνει οι αναλυτές στο Μαξίμου, είναι ότι διαμορφώνεται μια κάκιστη ψυχολογία της αγοράς, η οποία και πιέζει τον Καραμανλή να λάβει αποφάσεις που δεν επιθυμεί όσον αφορά τον χρόνο των εκλογών.
Στην ψυχολογία αυτή συμβάλλουν και οι πιέσεις κάθε είδους οικονομικών παραγόντων του τόπου που για τους δικούς τους λόγους επιθυμούν να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές.
Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα σ’ αυτό το κλίμα «έσκασαν» διάφορες εξελίξεις γνωστών υποθέσεων «σκανδάλων», με στόχο να επιτείνουν ακόμη περισσότερο την άσχημη εικόνα της κυβέρνησης και να πιεσθεί ακόμη περισσότερο ο Καραμανλής να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές.
Η μάχη που δίνει το Μαξίμου δεν είναι μόνον απέναντι στο οικονομικό τσουνάμι που επέρχεται, αλλά και απέναντι στους οικονομικούς παράγοντες που επιτείνουν το άσχημο κλίμα της αγοράς μέσω των διαφόρων στελεχών που ενημερώνουν ανελλιπώς για τις θελήσεις τους.
Για να… επιταχυνθούν μάλιστα οι διαδικασίες και να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές, τα διαπλεκόμενα αναδεικνύουν σε κάθε ευκαιρία από μικρές έως και μεγάλες κόντρες στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να καταδείξουν ότι υπάρχουν έντονες διαφοροποιήσεις εντός της φιλελεύθερης παράταξης.
Στην προσπάθεια αυτή εντάσσεται και η ιστορία περί διαδοχολογίας που ούτε κατά διάνοιαν απασχολεί την κυβερνητική παράταξη. Είναι δε τέτοια η κατάσταση στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας από τις εντάσεις και τις πιέσεις για πρόωρες που έχει κανείς την εντύπωση ότι οι εκλογές θα επιλύσουν ως διά μαγείας τα μείζονα προβλήματα της χώρας.
Αντιθέτως, θα τα επιτείνουν και γι’ αυτόν τον λόγο άλλωστε η κυβέρνηση επιχειρεί να αναδείξει την άποψη ότι τα οικονομικά προβλήματα της χώρας είναι ως έναν βαθμό αποτέλεσμα της διεθνούς κρίσης και δεν επιλύονται με τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών αλλά με κοινό σχέδιο και συναίνεση.


Σχολιάστε εδώ