Φωτογραφία με Χίλαρι η Ντόρα, χαστούκι από ΗΠΑ η χώρα!

Δεν την ένοιαζε φυσικά καθόλου να προωθήσει διάφορα ελληνικά θέματα, γιατί ούτως ή άλλως είναι πολύ νωρίς ακόμη και για να ελπίσει ότι θα μπορούσε να έχει κάποια θετικά αποτελέσματα σε οποιοδήποτε θέμα. Είναι αυτονόητο ότι η Χίλαρι δεν έχει ακόμη ενημερωθεί ούτε καν για κορυφαία θέματα της διεθνούς πολιτικής, πόσω μάλλον για τα περιθωριακά για τις ΗΠΑ ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος. Τι να πει, επομένως;

Ακόμη χειρότερα, δεν έχουν καν αποχωρήσει ακόμη από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ οι διάφοροι υφυπουργοί της κυβέρνησης Μπους! Για όνομα του Θεού, έχει κανένα νόημα να πάει στην Ουάσινγκτον η Ντόρα και να συζητήσει π.χ. για το όνομα των Σκοπίων με τον Ντάνιελ Φριντ, τον υφυπουργό Εξωτερικών του Μπους, που θα συνεχίσει να είναι στη θέση αυτή μέχρι τον Απρίλιο και ο οποίος ήταν ο πολιτικός αρχιτέκτονας της γραμμής των ΗΠΑ για την ΠΓΔΜ και αυτός που εκβίαζε πέρυσι μέχρι τέλους την Ελλάδα να αποδεχθεί την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ χωρίς να λυθεί το θέμα της ονομασίας; Τι να πει με αυτόν τον άνθρωπο, που μετά το βέτο του Καραμανλή στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι μισεί δέκα φορές περισσότερο τη χώρα μας, η οποία του κατέστρεψε την πολιτική του καριέρα, καθώς αυτός διαβεβαίωνε μέχρι την τελευταία στιγμή τους ανωτέρους του και τον Μπους ότι η Ελλάδα θα υποχωρήσει στο θέμα των Σκοπίων, κρίνοντας από τη στάση της Ντόρας στις αλλεπάλληλες συναντήσεις που είχε μαζί της;

Όλα για τις δημόσιες σχέσεις

Και όμως, προκειμένου να έχει τη φωτογραφία της με τη Χίλαρι Κλίντον, η Ντόρα Μπακογιάννη πήγε και συζήτησε ακριβώς με τον Ντάνιελ Φριντ! Και όχι μόνο. Στις συνομιλίες στην Ουάσινγκτον το «παρών» έδωσε και ο άλλος βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα Ενέργειας, Μάθιου Μπράιζα, αυτός που είπε πέρυσι στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ότι «δεν είναι καιρός τώρα για μπίζνες με τη Ρωσία»! Η Ντόρα συνάντησε επίσης τον υφυπουργό Εξωτερικών Γουίλιαμ Μπερνς – όλο το παλιό επιτελείο του Μπους δηλαδή, από το οποίο υπέφερε η Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια.

Φυσικά, όπως θα περίμενε κανείς, υπ’ αυτούς τους όρους η υπουργός Εξωτερικών δεν πέτυχε απολύτως τίποτα για τη χώρα μας ούτε καν μια υπόσχεση ότι θα καταργήσουν οι Αμερικανοί τη βίζα για τους Έλληνες, όπως έχουν ήδη κάνει π.χ. για τους… Σλοβένους! Φυσιολογική έκβαση, αφού τίποτα δεν είχε προετοιμαστεί για να υπάρξει κάποιο, εθνικά χρήσιμο, αποτέλεσμα.

Η Ντόρα επειγόταν όμως να συναντήσει τη Χίλαρι για καθαρά προσωπικούς λόγους. Πρώτον, για να δείξει ότι παρά τη στενή σχέση του μητσοτακαίικου με την οικογένεια Μπους, η Ντόρα δεν θα είναι χωρίς προσβάσεις στην αμερικανική κυβέρνηση τώρα που η εξουσία πέρασε στους Δημοκρατικούς – δεν θα την έχουν δηλαδή απομονωμένη και «στην απέξω» οι Αμερικανοί.

Δεύτερον και σημαντικότερο, η Ντόρα ήθελε οπωσδήποτε να προλάβει τον… Γιώργο Παπανδρέου! Φοβόταν ότι με τις διασυνδέσεις της Μάργκαρετ Παπανδρέου στις ΗΠΑ, και ειδικά στους Δημοκρατικούς, δεν αποκλειόταν καθόλου κάποια θεαματική συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον Μπαράκ Ομπάμα ή τη Χίλαρι Κλίντον πριν κατορθώσει να τους δει αυτή. Γεγονός που θα συνιστούσε σοβαρή προσωπική ήττα για την Ντόρα σε αυτό το «κούφιο» παιχνίδι δημοσίων σχέσεων που έχει υποκαταστήσει σε μεγάλο βαθμό την πολιτική.

Διασυρμός της χώρας

Μικρή θα ήταν η ζημιά για τη χώρα, αν τα πράγματα είχαν μείνει απλώς εκεί. Ένα ακόμη ταξίδι υπουργού στην Ουάσινγκτον χωρίς κανένα αποτέλεσμα, μόνον και μόνο για λόγους προσωπικών δημοσίων σχέσεων, είναι ο απόλυτος κανόνας σε αυτές τις περιπτώσεις και όχι, σχεδόν, ανύπαρκτη εξαίρεση! Δεν θα μας έβλαπτε το ταξίδι της Ντόρας.

Δυστυχώς, τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Ακριβώς την ημέρα της συνάντησης Ντόρας – Χίλαρι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε στη δημοσιότητα την ετήσια έκθεσή του για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η οποία περιέχει αρνητικότατες θέσεις τόσο για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα όσο και για την κυβέρνηση της ΝΔ.

Η Ντόρα γνώριζε εκ των προτέρων ότι η έκθεση αυτή θα δινόταν στη δημοσιότητα την Τετάρτη και στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχαν επίγνωση της αρνητικής, για τη χώρα μας, κατεύθυνσης του περιεχομένου της. Έκαναν μάλιστα παρασκηνιακές προσπάθειες μήπως και πείσουν τους Αμερικανούς να μεταθέσουν κατά μία-δύο ημέρες τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, αλλά φυσικά χωρίς αποτέλεσμα.

Και μόνον το περιεχόμενο αυτής της έκθεσης είναι ισχυρότατο επιχείρημα αναβολής της επίσκεψης της Ντόρας, η οποία παρ’ όλα αυτά αποφάσισε χωρίς δισταγμό να την πραγματοποιήσει.

Έτσι, οι Αμερικανοί τής… κόλλησαν στα μούτρα, όπως είναι η λαϊκή έκφραση, μια έκθεση που πραγματικά διασύρει τη χώρα μας και την κυβέρνηση και, το κυριότερο, παρέχει πολιτική υποστήριξη, με έμμεσο αλλά σαφέστατο τρόπο, στην Τουρκία, την ΠΓΔΜ, την Αλβανία και να κλιμακώσουν τις προσπάθειές τους για μειονοτικές διεκδικήσεις. Περιττό, φυσικά, να τονιστεί ότι η Ντόρα δεν είπε ούτε λέξη στους αμερικανούς αξιωματούχους που συνάντησε για το περιεχόμενο της έκθεσης αυτής.

«Αυτοπροσδιορισμός εθνικών ομάδων»

Το κρισιμότερο σημείο της έκθεσης είναι εκείνο που αναφέρει ότι η Ελλάδα «περιορίζει τη δυνατότητα αυτοπροσδιορισμού σε εθνικές ομάδες» και ότι επιβάλλει περιορισμούς στη λειτουργία οργανώσεων, στις οποίες εμπλέκονται «διάφορες εθνικές μειονότητες».

Κατά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, λοιπόν, όχι μόνον υπάρχουν στη χώρα μας «διάφορες εθνικές μειονότητες», άρα περισσότερες από τη μία και μοναδική, και αυτή θρησκευτική, όχι εθνική, που αναγνωρίζουν οι διεθνείς συνθήκες, αλλά επιπλέον η Ελλάδα τις καταπιέζει, αφού περιορίζει τον εθνικό αυτοπροσδιορισμό τους και εμποδίζει τη λειτουργία των οργανώσεών τους!

Και σε όλα αυτά δεν αντέδρασε η υπουργός Εξωτερικών για να μη χαλάσουν τα χαμόγελα στη φωτογραφία με τη Χίλαρι και για να μην παραβλαφθούν οι δημόσιες σχέσεις της. Έξοχα!

Βέβαια, η Ντόρα μπορεί να μην αντέδρασε, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Αντόνιο Μιλόσοσκι δεν είναι χαζός για να μην αρπάξει την ευκαιρία που του έδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Είχαν, δεν είχαν περάσει δύο ώρες από τη δημοσιοποίηση της αμερικανικής έκθεσης και ο Μιλόσοσκι έσπευσε να κάνει δηλώσεις. Όχι μόνον υποστήριξε ότι στην Ελλάδα υπάρχει «μακεδονική μειονότητα», αλλά ισχυρίστηκε επιπλέον ότι η Αθήνα τηρεί αυτήν τη στάση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ επειδή η «κρυφή ατζέντα» της ελληνικής πλευράς είναι η «απόρριψη της εθνικής και γλωσσικής ταυτότητας»! Ο Μιλόσοσκι κάλεσε μάλιστα την Ελλάδα να επιδείξει… «ευρωπαϊκή συμπεριφορά»!

Ο Μιλόσοσκι είχε αυτήν τη φορά και επεξεργασμένο ευρωπαϊκό παράδειγμα για να πείσει γιατί η χώρα του πρέπει να ονομαστεί οπωσδήποτε «Μακεδονία», χωρίς απολύτως κανέναν επιθετικό προσδιορισμό, γεωγραφικό, εθνικό ή άλλου τύπου.

Κάλεσε την Αθήνα να μιμηθεί το παράδειγμα του… Λουξεμβούργου! Από την περιοχή του Λουξεμβούργου το 45% ανήκει στο Βέλγιο, το 21% στη Γαλλία και μόνο το υπόλοιπο στο Δουκάτο του Λουξεμβούργου, αλλά κανένας δεν διαμαρτύρεται από τους ισχυρούς γείτονες για το γεγονός ότι το Λουξεμβούργο χρησιμοποιεί το όνομα για το κράτος του χωρίς κανέναν προσδιορισμό, ισχυρίστηκε ο Μιλόσοσκι, άρα και η Ελλάδα πρέπει να κάνει το ίδιο!

Ωραία λογική! Ε, δεν ονομάζονται και τα Σκόπια… Λουξεμβούργο, αφού κανένας δεν διεκδικεί… κοπιράιτ στο όνομα αυτό, να ξεμπερδεύουμε κι εμείς με το πρόβλημα, Με τέτοιο όνομα θα αναβαθμιστούν κιόλας τα Σκόπια!

Πέρα όμως από τα αστεία, η ουσία είναι ότι τα Σκόπια εκμεταλλεύτηκαν αμέσως την ευκαιρία που τους έδωσαν οι Αμερικανοί.

Κυβέρνηση και διαφθορά

Υπάρχει και μια άλλη πλευρά στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που εμάς μεν δεν μας αφορά, την Ντόρα Μπακογιάννη όμως θα έπρεπε να την ενοχλεί και μάλιστα πολύ και να είχε οπωσδήποτε αντιδράσει – πράγμα που φυσικά δεν έκανε.

Δεν αισθάνθηκε προσβεβλημένη η υπουργός Εξωτερικών που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ γράφει στην έκθεσή του ότι «τον Σεπτέμβριο, ένας πρώην υπουργός και προσωπικός σύμβουλος του πρωθυπουργού καταδικάστηκε σε έναν χρόνο φυλάκιση», αναφερόμενη στον Γιάννη Κεφαλογιάννη, τον οποίο δεν αναφέρει ονομαστικά;

Δεν αισθάνθηκε ενοχλημένη από την αμερικανική αναφορά ότι «δύο μέλη της κυβέρνησης παραιτήθηκαν στη διάρκεια του έτους, έπειτα από ισχυρισμούς για ανάμειξή τους στην αμφισβητούμενη ανταλλαγή ιδιοκτησιών μεταξύ της Μονής Βατοπεδίου και της ελληνικής κρατικής Κτηματικής Εταιρείας»;

Τι σχέση έχουν τα γεγονότα αυτά με τα… «ανθρώπινα δικαιώματα»; Όχι ότι αυτά που γράφονται δεν είναι ακριβή, αλλά δεν μπαίνουν σε τέτοιου είδους κρατικές εκθέσεις παρά μόνο για πολιτικούς λόγους και υπηρετώντας πολιτικές σκοπιμότητες.

Διανοήθηκε π.χ. η Ντόρα ποτέ να ρωτήσει τη Χίλαρι για τους απατεώνες φοροφυγάδες που πήγε να διορίσει ο Ομπάμα υπουργούς – πόσω μάλλον να συμπεριλάβει η ελληνική κυβέρνηση τα γεγονότα αυτά σε έκθεσή της που δίνει στη δημοσιότητα;

Αυτά όμως είναι ψιλά γράμματα μπροστά σε μια φωτογραφία με τη Χίλαρι…


Σχολιάστε εδώ