Τo φρένο
Δήμαρχε, διάβασα στις εφημερίδες ότι βάζεις φρένο στην υπερσυγκέντρωση καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε περιοχές του κέντρου της πόλης.
Και ακόμη ότι έτσι εκπληρώνεις μια δέσμευση που είχες αναλάβει προς τους αθηναίους πολίτες για την αναστολή επί δύο χρόνια χορήγησης νέων αδειών ίδρυσης και λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε περιοχές όπου έχει διαπιστωθεί υπερσυγκέντρωση των εν λόγω καταστημάτων, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
Θετική είναι η απόφαση δήμαρχε, δεν λύνει όμως το πρόβλημα όπως πολύ καλά ξέρεις. Χρειάζεται να καθοριστούν οι χρήσεις γης. Χρειάζεται να εκδοθούν προεδρικά διατάγματα. Και αυτό είναι αρμοδιότητα του ΥΠΕΧΩΔΕ. Εκεί λοιπόν πρέπει να πιέσεις και εσύ και όλο το δημοτικό συμβούλιο.
Όμως δεν μπορώ να μην έχω κάποιες απορίες. Γιατί περίμενες δύο χρόνια να πάρεις την απόφαση αυτή;
Δεν το ήξερες το πρόβλημα; Δεν είχες στοιχεία; Έδωσες στο διάστημα αυτό άδειες για τη λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφενεία, καφετέριες, μπαρ, ανοικτά μπαρ, εστιατόρια, ψαροταβέρνες, ψητοπωλεία, οβελιστήρια, πιτσαρίες, ζυθοπωλεία, μπιραρίες, ουζοπωλεία, ουζερί, φαστ φουντ, μεικτά καταστήματα, κέντρα διασκέδασης, αναψυκτήρια περίπτερα, καταστήματα αναψυκτήρια χωρίς καθίσματα, παγωτοπολεία, οβελιστήρια για περαστικούς πελάτες). Γιατί το έκανες; Σε αυτές τις περιοχές που τώρα αποκλείεις, δεν έδωσες;
Μήπως, λοιπόν, τελικά, αυτό που οδήγησε στη λήψη της απόφασης αυτής ήταν οι κραυγές και οι αγώνες όσων συμπολιτών μας υποφέρουν στις περιοχές αυτές; Τώρα τους ακούς, πριν δεν τους άκουγες;
Ποταμός τραπεζοκαθισμάτων
Όποιος γνωρίζει και περπατάει συχνά στην Αθήνα, ξέρει και σε πόσο μεγάλο βαθμό έχουν αυξηθεί τα τραπεζοκαθίσματα τα τελευταία χρόνια. Σε ορισμένες περιοχές, που έχουν εξελιχθεί σε στέκια, σχεδόν δεν υπάρχει ελεύθερο τετραγωνικό μέτρο. Πεζόδρομος, πλατείες, πεζοδρόμια, σε κεντρικές αρτηρίες έχουν καταληφθεί από άπειρα τραπέζια, από ατελείωτα καθίσματα. Καλά, δεν υπάρχει κανένας φραγμός; Ή μήπως θα ακουστεί και πάλι η δικαιολογία ότι ο δήμος δεν δίνει άδειες. Οι μαγαζάτορες από μόνοι τους αυξάνουν για να κερδίσουν. Τι να κάνουν οι υπηρεσίες του δήμου; Τα εντοπίζουν, τα καταγράφουν, βάζουν πρόστιμα; Αλήθεια, μπορεί ο δήμος να δώσει στοιχεία για πόσες άδειες έδωσε, τι χρήματα εισέπραξε και πόσα εισέπραξε με τα πρόστιμα από εκείνους που παρανόησαν; Αμφιβάλλω. Ένα πάντως νομίζω. Αν ήθελε ο δήμος, μπορούσε να έχει ελέγξει το χάος των τραπεζοκαθισμάτων.
Τι γίνεται με τη ΔΑΕΜ
Η Δημοτική Επιχείρηση Μηχανογράφησης (ΔΑΕΜ) έχει πολύ μεγάλο κύκλο εργασιών. Ορθώς λοιπόν μέλη της αντιπολίτευσης ζήτησαν να παρουσιαστούν στοιχεία για το έργο της. Από ό,τι είπαν, σε μιά μόνο συνεδρίαση ψηφίστηκαν από το δημοτικό συμβούλιο πέντε (5) προγραμματικές συμβάσεις της ΔΑΕΜ ύψους εννέα (9) εκατομμυρίων ευρώ.
Δεν λέω, οι άνθρωποι μπορεί να κάνουν καλά τη δουλειά τους. Έχει όμως κανείς συγκρίνει το κόστος των υπηρεσιών της, αλλά και την ποιότητά τους με την αντίστοιχη άλλων εταιριών; Ή μήπως η ΔΑΕΜ είναι η μοναδική στον τομέα αυτό; Μοναδική σε ποιότητα ή και σε τιμές; Γι’ αυτό και έχει ενδιαφέρον η παρουσίαση του έργου της, την οποία ζήτησε η αντιπολίτευση.
ΑΤΡΟΠΟΣ