Το 12,09% της ελληνικής αγοράς έχει το κανάλι της Κάντζας

Σε 12,09% ανέρχεται το μερίδιο του ομίλου Alpha στην αγορά εθνικής εμβέλειας. Την αποτίμηση αυτή κάνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, με την απόφασή της που εγκρίνει τη μεταβίβαση των μετοχών του Alpha από τις εταιρείες Mantelord Investments,
Xanatech, Alpha Entertainment, Zenith Honour, στην εταιρεία Wakerock, η οποία την εποχή που έγινε ο έλεγχος ανήκε πλήρως στον Δ. Κοντομηνά.
Στη συνέχεια η Wakerock πουλήθηκε κατά 66,66% στον όμιλο του RTL, ενώ το υπόλοιπο 33,4% ανήκει στη Sixomen Στην τελευταία συμμετέχουν: Δ. Κοντομηνάς με 57,82%, ΔΕΜΚΟ με 32,39%, και Interfinance με 9,79%. Τόσο η Wakerock όσο και η Sixomen ιδρύθηκαν τον Ιούνιο του 2008 και είναι εταιρείες συμμετοχών με έδρα την Κύπρο. Η συμφωνία του Alpha με το RTL ανακοινώθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2008, ενώ η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού δημοσιοποιήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2008
Η Eπιτροπή Ανταγωνισμού, την απόφαση της οποίας σήμερα δημοσιεύει το «Π», επιτρέπει στον Δημήτρη Κοντομηνά την εξαγορά των μετοχών της Alpha Δορυφορική Τηλεόραση «και την απόκτηση 100% ελέγχου επ’ αυτής αμέσως ή εμμέσως», με την επιφύλαξη όμως «των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ, όσον αφορά τον έλεγχο των περιορισμών στο ιδιοκτησιακό καθεστώς». Κοινώς τον τελευταίο λόγο θα έχει το ΕΣΡ. Συνεπώς με την αναφορά αυτήν της Επιτροπής, και όσο το ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο δεν έχει εκδώσει γνώμη, το ζήτημα της μεταβίβασης παραμένει σε εξέλιξη.
Ειδικό ενδιαφέρον έχει η ανάλυση της
Επιτροπής για το εύρος του ομίλου. Ο Alpha, αναφέρει πως δραστηριοποιείται «στις επιμέρους αγορές της τηλεόρασης του ραδιοφώνου, των εφημερίδων και των περιοδικών. Ειδικότερα, ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha είναι πανελλαδικής εμβέλειας, ενώ ο Δ. Κοντομηνάς ελέγχει ένα μέσο (εφημερίδα) πανελλήνιας κυκλοφορίας «Free Sunday», τρία μέσα (εφημερίδα, ραδιοφωνικό σταθμό, περιοδικό) που διανέμονται/ μεταδίδονται στον νομό Αττικής («City Press», ΑLPHA 98,9 και «City Αuto Μoto» αντίστοιχα) και τέσσερα μέσα (εφημερίδα, περιοδικό, τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σταθμό) που διανέμονται /μεταδίδονται στον Νομό Θεσσαλονίκης («City Press», «City Αuto Μoto», Κανάλι 9 και ΠΑΛΜΟΣ 96,5 αντίστοιχα).
Το μερίδιο του ALPHA υπολογίζεται σήμερα σε περίπου 15% στην τηλεοπτική αγορά εθνικής εμβέλειας και για την Alpha Ραδιοφωνική υπολογίζεται σε 1,85% για το έτος 2007 στην αγορά του ραδιοφώνου τοπικής εμβέλειας του Νομού Αττικής. Στοιχεία για το μερίδια αγοράς του τηλεοπτικού καναλιού Κανάλι 9 Θεσσαλονίκη του ραδιοφωνικού σταθμού Παλμός και τις εφημερίδες «City Press» και «Free Sunday» δεν δίνονται, ενώ το μερίδιο του «City Auto Moto» στην αγορά των περιοδικών υπολογίζεται σε 0,22% για το έτος 2007. Σύμφωνα με την Επιτροπή, το συνολικό μερίδιο του κ. Κοντομηνά στην αγορά εθνικής εμβέλειας για το έτος 2007 υπολογίζεται σε 12,09% και υπολείπεται συνεπώς «σημαντικά του 32% που ορίζεται από το ν. 3592/2007 όταν ο εξαγοράζων δραστηριοποιείται σε δύο μέσα ίδιας εμβέλειας» δηλαδή στην τηλεόραση μέσω του Alpha TV και στις εφημερίδες «Free Sunday» και «City Press».
Το ίδιο ισχύει και για την τοπική αγορά ραδιοφώνου στον Νομό Αττικής, όπου ο Δ. Κοντομηνάς έχει διπλή παρουσία με Alpha 989 και «City Press» αλλά και για την αγορά Θεσσαλονίκης όπου έχει παρουσία με περισσότερα ΜΜΕ. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως στην απόφαση με βάση τη δήλωσή του γνωστοποιεί ότι «η “City Press” κυκλοφορεί μόνο μια φορά τη βδομάδα στο Νομό Θεσσαλονίκης με 5.000-10.000 φύλλα». Αν ισχύει αυτή η αναφορά, τότε η διάθεση της κρατικής διαφήμισης στην εφημερίδα ίσως και να μπαίνει σε άλλη βάση, αν διανέμεται σε τόσο μικρό αριθμό φύλλων, μόλις μία φορά τη βδομάδα, στον Νομό Θεσσαλονίκης
Σημειώνεται ακόμη ότι «τα μερίδια αγοράς του κάθε μέσου ξεχωριστά υπολείπονται του 35% που ορίζεται από το ν. 3592/2007 στο σχετικό άρθρο 3 παρ. 3 περίπτωση βα» ως μερίδιο που καταδεικνύει δεσπόζουσα θέση στην επιμέρους αγορά του κάθε μέσου.
Το τμήμα Α της Επιτροπής Ανταγωνισμού, πάντοτε «με την επιφύλαξη της αρμοδιότητας του ΕΣΡ όσον αφορά τον έλεγχο των περιορισμών στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των ως άνω ΜΜΕ (άρθρο 5 παρ. 12 ν. 3592/2007)» κρίνει «ότι δεν υφίσταται δεσπόζουσα θέση ούτε αποκτάται δεσπόζουσα θέση λόγω της συγκέντρωσης». Σημειώνει πως «λόγω δε των χαμηλών μεριδίων των επιχειρήσεων στη σχετική αγορά δεν προκαλεί η συγκέντρωση αυτή σοβαρές αμφιβολίες ως προς τη δυνατότητά της να περιορίσει σημαντικά τον ανταγωνισμό στις επί μέρους σχετικές αγορές στις οποίες αφορά».


Σχολιάστε εδώ