Τις… παρενέργειες της ενοποίησης καταγράφει το Ινστιτούτο Εργασίας

Οργανωτικά, ασφαλιστικά, λειτουργικά και χρηματοδοτικά προβλήματα είναι οι σοβαρές παρενέργειες που συνοδεύουν τον ν. 3655/08 που αφορά στις ενοποιήσεις των Ασφαλιστικών Ταμείων της χώρας.
Όσα ζουν (και καταγγέλλουν) ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι πιστοποιούν ουσιαστικά το Ινστιτούτο Εργασίας (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ), που ξεκίνησε μελέτη αξιολόγησης του επίμαχου νόμου. Τα πρώτα μάλιστα στοιχεία -που έχουν συγκεντρωθεί και συνηγορούν στη διαπίστωση -και πρόβλεψη- συνδικάτων, ασφαλιστικών φορέων και κομμάτων της αντιπολίτευσης- τώρα δικαιώνονται.Για τις οργανωτικές και λειτουργικές δυσκολίες εκτιμάται πως με την πάροδο του χρόνου μπορεί να εξομαλυνθούν, όμως τα Ασφαλιστικά και κυρίως τα οικονομικά προβλήματα κρίνεται αδύνατο να αντιμετωπιστούν. Για ορισμένα Ταμεία όπως του ΟΑΕΕ, του ΟΠΑΔ, του ΤΕΑΙΤ (ιδιωτικού τομέα) κ.λπ. η έλλειψη χρηματοδότησης κτυπά “κόκκινο”. Η μη επαρκή χρηματοδότηση φαίνεται να αποτελεί απειλή για τη βιωσιμότητα του συνόλου των Ασφαλιστικών Ταμείων και το πρόβλημα αυτό δεν φαίνεται να επιλύεται με κανέναν τρόπο.
Μάλιστα, η οικτρή οικονομική κατάσταση των Ασφαλιστικών Ταμείων προβλέπεται να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο από το γεγονός της μείωσης της απασχόλησης και της αύξησης της ανεργίας και των ποσοστών της ανασφάλιστης εργασίας.
Ομάδα του ΙΝΕ εξετάζει λεπτομερώς την εφαρμογή και τις επιπτώσεις του νόμου σε ένα από τα μεγάλα Ασφαλιστικά Ταμεία και τα συμπεράσματα της μελέτης αυτής θα δημοσιοποιηθούν αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της.


Σχολιάστε εδώ