ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ

Κατάργηση του ανταποδοτικού τέλους στην Πολωνία. Σε μια δυσμενή κίνηση για τις κρατικές ραδιοτηλεοράσεις της ΕΕ προχωράει η Πολωνία, σύμφωνα με την έκδοση του ΙΟΜ «Ενδιάμεσα». Την ίδια ώρα υπάρχει στα σκαριά σχέδιο για κρατική ενίσχυση ιδιωτικών τηλεοπτικών όταν αναγνωρίζεται πως επιτελούν δημόσια υπηρεσία.
Αφορμή, βέβαια για όλα αυτά είναι η νέα αντίληψη που προωθήθηκε σε πολλές χώρες της ΕΕ, πως οι κρατικές ραδιοτηλεοράσεις μπορούν να μετέχουν στον ανταγωνισμό, χρησιμοποιώντας το ανταποδοτικό τέλος…
Η Πολωνία προετοιμάζεται να καταργήσει το ανταποδοτικό τέλος ως πεπαλαιωμένο μέτρο -δύσκολο στην είσπραξή του- και να το αντικαταστήσει με ένα ποσοστό του ΦΠΑ που θα εισπράττεται από τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και το ραδιόφωνο.
Η σχετική ρύθμιση θα περιληφθεί σε νομοσχέδιο που προωθείται για τη χρηματοδότηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Αντίθετα στη Γαλλία, η Γερουσία της χώρας υπερψήφισε αύξηση του ανταποδοτικού τέλους από 116 σε 120 ευρώ ετησίως μετά το 2010.
Ωστόσο, η αύξηση αυτή, αν και μικρή, είναι πιθανό να μην επικυρωθεί από την
Εθνοσυνέλευση, καθώς θεωρείται ότι αποτελεί νέα φορολογία και μέτρο που αντιτίθενται στις δεσμεύσεις του γάλλου Προέδρου.
Ερωτήματα για το ανταποδοτικό τέλος θέτει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση.
Οι υπηρεσίες ανταγωνισμού της Κομισιόν ξεκινούν συζήτηση με τις εθνικές κυβερνήσεις για τις μελλοντικές ρυθμίσεις, καθώς προ ολίγων ημερών (15/1/09) ολοκληρώθηκε η σχετική διαβούλευση για το σχέδιο που κατέθεσε η Επιτροπή.
Και όπως φαίνεται, η αρμόδια Επίτροπος Neelie Kroes οραματίζεται ήδη τη μετά το ανταποδοτικό τέλος εποχή. Η Επιτροπή επιχειρεί να προσδιορίσει ποιες είναι οι υπηρεσίες δημοσίου συμφέροντος που καλούνται να καλύψουν οι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς, τις οποίες διακρίνει απόλυτα από τις υπηρεσίες εμπορικής φύσης.
Επίσης, η Κομισιόν προωθεί την αναγνώριση των περιπτώσεων όπου ανάγκες δημοσίου συμφέροντος καλύπτονται από ιδιωτικούς φορείς, ώστε μπορεί να τεθεί ζήτημα κρατικής ενίσχυσης ιδιωτικών σταθμών όταν προσφέρουν αυτές τις υπηρεσίες.


Σχολιάστε εδώ