Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια…

δ Tην ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ο Γενικός Δείκτης φλέρταρε με νέα ιστορικά χαμηλά, καθώς κινούνταν οριακά πάνω από τις 1.500 μονάδες, βρίσκεται δηλαδή στα επίπεδα των αρχών του 2003!
δ Επί της ουσίας, λίγο ενδιαφέρει πλέον τον μέσο ιδιώτη επενδυτή το επίπεδο του Δείκτη. Εξάλλου η πλειονότητα των επενδυτών προφανέστατα και δεν ασχολείται τώρα πια. Εκείνοι που ασχολούνται όμως, δηλαδή πρωτίστως οι επαγγελματίες της αγοράς, αναζητούν μια κάποια σανίδα σωτηρίας. Στο πλαίσιο αυτό εντάθηκαν τις τελευταίες ημέρες οι φήμες (;) περί συγχωνεύσεων κάποιων χρηματιστηριακών εταιρειών. Μόνον έκπληξη δεν πρέπει να μας προξενήσει μια τέτοια εξέλιξη.
δ Το χειρότερο είναι πως οι επαγγελματίες της αγοράς εκτιμούν ότι στο εγγύς μέλλον τίποτε δεν προοιωνίζεται κάποια θετική εξέλιξη. Ακόμα και οι μεγάλοι ξένοι επενδυτές ρευστοποιούν πλέον θέσεις σε μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης –ή και σε επιλεγμένες μετοχές της μεσαίας, εφόσον βέβαια έχουν ακόμα στα χαρτοφυλάκιά τους τέτοια χαρτιά– με ζημίες. Ο σώζων εαυτόν σωθήτω δηλαδή, ή αν προτιμάτε όλοι αναζητούν ρευστό απ’ όπου κι αν μπορέσουν να το βγάλουν.
δ Ακόμα ένα στοιχείο που προσθέτει στον προβληματισμό των εμπλεκομένων με την αγορά είναι το γεγονός ότι τίτλοι που μέχρι πέρυσι συγκέντρωναν τις προτιμήσεις των επενδυτών, κυρίως για τη σημαντική μερισματική απόδοσή τους, φέτος δεν προβλέπεται καν να διανείμουν μέρισμα! Εξέλιξη που πρέπει μάλλον να θεωρείται βέβαιη για το σύνολο των τραπεζών (τις υποχρεώνει εξάλλου προς τούτο και η κρατική ενίσχυση που έλαβαν πρόσφατα), αλλά και για τις περισσότερες εταιρείες που παραδοσιακά «έκοβαν» μέρισμα ικανό να αναζωογονήσει ακόμα και τα πιο «πεσμένα» χαρτοφυλάκια!
δ Για να έχετε μια τάξη μεγέθους του τι έχει συμβεί τις τελευταίες ημέρες στο ΧΑ αρκεί να ανατρέξετε στα στατιστικά του Γενικού Δείκτη,
ο οποίος από την αρχή του έτους υποχωρεί κατά 14% περίπου, την ώρα που ο τραπεζικός δείκτης χάνει πάνω από 28%!


Σχολιάστε εδώ