Στα μαχαίρια και οι εφημεριδοπώλες με τους εκδότες!

Ειδικότερα, μέχρι πριν από λίγες μέρες, και από το 1949, όταν καθιερώθηκε συγκεκριμένη αμοιβή για τους διακινητές των εφημερίδων, ίσχυαν τα εξής: Οι εφημεριδοπώλες κρατούσαν ως αμοιβή για τις υπηρεσίες τους το 20% επί της τιμής πώλησης κάθε εντύπου. Δηλαδή, από το κάθε έντυπο που πουλάνε το 20%, μένει στους εφημεριδοπώλες. Το ίδιο καθεστώς συνεχίστηκε και μετά το 1986 όταν καθιερώθηκε ο ΦΠΑ και ενσωματώθηκε στην τιμή των εντύπων.
Από τις 11 Φεβρουαρίου όμως, τα πρακτορεία διανομής απέδωσαν το 20% στους εφημεριδοπώλες μετά την αφαίρεση του ΦΠΑ από το συνολικό ποσόν που προερχόταν από τις πωλήσεις των εντύπων τους. Αυτό είναι βέβαια νόμιμο, γιατί ο ΦΠΑ αποδίδεται στο κράτος, άρα δεν θεωρείται είσπραξη των εφημερίδων! Όμως οι εφημεριδοπώλες επικαλούνται το εθιμικό δίκαιο που ισχύει από το 1949 και θεωρούν απαράδεκτη, μονομερή, αιφνιδιαστική και άδικη την ενέργεια αυτή.
Σε σχετική ανακοίνωσή τους οι
Ενώσεις Εφημεριδοπωλών των τριών μεγάλων πόλεων, μεταξύ άλλων, αναφέρουν:
«Είναι γνωστό ότι η οικονομική κρίση πλησιάζει. Οι εκδότες αγωνιούν, οι εφημεριδοπώλες αγωνιούν και φωνάζουν για ενδυνάμωση της συνεργασίας με τα πρακτορεία αντί της σύγκρουσης, οι εργαζόμενοι στον χώρο αγωνιούν, οι αναγνώστες αγωνιούν.
Οι μόνοι ”ψύχραιμοι” είναι οι εμπνευστές της περικοπής του ποσοστού μας, οι οποίοι ισχυρίζονται και διαδίδουν ότι το ζήτησαν εκδότες ώστε με τα χρήματα αυτά που θα εξοικονομήσουν να αντιμετωπίσουν την επερχόμενη κρίση.
Οφείλουν συνεπώς να εξηγήσουν γιατί το έκαναν και να απαντήσουν σε σειρά από εύλογα ερωτήματα:
– Γιατί θίγουν μια κατάσταση τόσων δεκαετιών που οι ίδιοι οι εκδότες πρώτα και μετά τα πρακτορεία και οι εφημεριδοπώλες και οι φορολογικές υπηρεσίες του Δημοσίου έχουν αποδεχθεί, βάσει της υπουργικής απόφασης του 1949 όπως αυθεντικά ερμηνεύθηκε έως σήμερα;
– Γιατί ενήργησαν μονομερώς και αιφνιδιαστικά λίγο πριν από τον ερχομό της οικονομικής κρίσης αντί να ανταποκριθούν στην πρόσκλησή μας για συνεργασία για την από κοινού αντιμετώπισή της αλλά και την εν γένει βελτίωση της διακίνησης του Τύπου;
– Γιατί χρησιμοποιούν ως ”όπλο” στο κτύπημά τους τη μηχανογράφηση που μαζί τη φτιάξαμε για τη βελτίωση της διακίνησης του Τύπου;
Ας απαντήσουν εκείνοι.
Εμείς ισχυριζόμαστε ότι έχουμε δίκιο και αυτό μπορεί να αποδειχθεί.
Το υφιστάμενο σύστημα διακίνησης επιδέχεται πολλών βελτιώσεων με πρώτη την πλήρη αξιοποίηση της μηχανογράφησης. Μέσα από καλόπιστο διάλογο μπορεί να χτιστεί η άμυνα έναντι της οικονομικής κρίσης. Διάλογος όμως υπό την απειλή όπλου δεν μπορεί να γίνει».


Σχολιάστε εδώ