Σε εισπράκτορες «πούλησε» χιλιάδες δανειολήπτες ο Αράπογλου!
Οι δανειολήπτες της τράπεζας άρχισαν ήδη να ενοχλούνται από την εισπρακτική εταιρεία EOS Matrix, η οποία τους ενημερώνει ότι οι απαιτήσεις της ΕΤΕ έχουν πουληθεί στους «εισπράκτορες» και τους καλεί να έλθουν σε συνδιαλλαγή για να πληρώσουν!
Σε μια πρωτοφανή επίδειξη θράσους, μάλιστα, για το οποίο θα πρέπει πλέον να μιλήσουν δημόσια οι αρμόδιοι για την τοποθέτηση του κ. Τάκη Αράπογλου στη διοίκηση της ΕΤΕ, δηλαδή πρωτίστως ο ίδιος ο πρωθυπουργός, η διοίκηση της Εθνικής ψεύδεται ωμά με επίσημο δελτίο Τύπου. Σε αυτόν ισχυρίζεται ότι ουδέποτε προχώρησε σε πώληση απαιτήσεων – είχε ολοκληρώσει τον διαγωνισμό, όπως λέει, για την τιτλοποίηση προβληματικών καταναλωτικών δανείων, αλλά δεν προχώρησε στην ανάθεση «στο πλαίσιο των ευνοϊκών ρυθμίσεων που έλαβε για τις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες».
Σε επικοινωνία δανειοληπτών με την εταιρεία EOS Matrix, όμως, οι εκπρόσωποί της τους διαβεβαιώνουν ότι έχει αγοράσει τις απαιτήσεις και αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι γνωρίζουν με απόλυτη ακρίβεια τα στοιχεία κάθε φακέλου.
Το θέμα, που πρώτο αποκάλυψε το «ΠΑΡΟΝ» (στήλη «Πάρε-Δώσε», 15 Φεβρουαρίου 2009), έχει προσλάβει πλέον σοβαρές πολιτικές διαστάσεις, ύστερα από τις καταγγελίες που διατυπώνει η… μισή Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ σε σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομίας, με αφορμή την οποία εξέδωσε την ψευδή ανακοίνωση διάψευσης η διοίκηση της ΕΤΕ.
Μιλώντας στο «ΠΑΡΟΝ», ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Καρχιμάκης, πρώτος υπογράφων την ερώτηση, δηλώνει κατηγορηματικά ότι η διοίκηση της τράπεζας ψεύδεται και επισημαίνει ότι στη διάθεση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται πολλές καταγγελίες δανειοληπτών που έχουν ήδη ενοχληθεί από εισπρακτική εταιρεία για τις οφειλές τους.
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην ερώτησή τους:
1. Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, με επικεφαλής τον υπέρογκα αμειβόμενο εν μέσω οικονομικής κρίσης κ. Αράπογλου, τον Δεκέμβριο του 2008 και ενώ ήταν ήδη εμφανείς οι επερχόμενες ασφυκτικές πιέσεις στην αγορά, αποφάσισε να πουλήσει χαρτοφυλάκιο απαιτήσεων προς είσπραξη από καταναλωτικές χορηγήσεις της σε ιδιωτική εισπρακτική εταιρεία.
2. Το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων που πουλήθηκε ήταν περίπου 340.000.000 ευρώ και αφορούν περί τις 130.000 υποθέσεις καταναλωτικών χορηγήσεων, δηλαδή πιστωτικών καρτών και καταναλωτικών δανείων, που έχουν καταγγελθεί από την τράπεζα λόγω υπερημερίας ή αδυναμίας αποπληρωμής τους.
3. Η αγοράστρια εταιρεία απέκτησε το σχετικό χαρτοφυλάκιο καταβάλλοντας 25.000.000 ευρώ και στοχεύει σε σημαντικά κέρδη από την είσπραξη όσων περισσότερων απαιτήσεων μπορεί από αυτές που εξαγόρασε.
Θα εισέπρατταν
περισσότερα χωρίς… εισπράκτορες!
Αν ευσταθούν όσα καταγγέλλουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, η Εθνική πούλησε τα ληξιπρόθεσμα δάνεια έναντι ποσού που αντιστοιχεί στο 7% της αξίας τους. Όπως τονίζουν συνδικαλιστικά στελέχη της τράπεζας στο «ΠΑΡΟΝ», αν η διοίκηση της ΕΤΕ αποφάσιζε να προχωρήσει σε ευνοϊκή ρύθμιση για τους συγκεκριμένους δανειολήπτες, είναι βέβαιο ότι θα εισέπραττε τελικά ποσά πολύ μεγαλύτερα από το 7%, χωρίς να ακολουθεί πρακτικές αρκετά διαδεδομένες στον χώρο των ιδιωτικών τραπεζών, αλλά ασυνήθιστες από τράπεζες δημοσίου ενδιαφέροντος, που υποτίθεται ότι (πρέπει να) έχουν διαφορετικά κριτήρια κοινωνικής ευαισθησίας.
Όμως, η διοίκηση Αράπογλου έκρινε ότι θα ήταν ορθότερο να πουλήσει τα δάνεια στους εισπράκτορες για να μη… χαλάσει την τραπεζική πιάτσα, τους «άγραφους νόμους» του τραπεζικού καρτέλ, με ευνοϊκές ρυθμίσεις που θα δημιουργούσαν «κακό» προηγούμενο για την ίδια την Εθνική και για το πιστωτικό σύστημα, συνολικότερα. Συμπέρασμα; Η διοίκηση της ΕΤΕ προτιμά να εισπράττει μέσω τρίτων εταιρειών ποσά που, ίσως, είναι μικρότερα από αυτά που θα μπορούσε να έχει εισπράξει με δικά της μέσα, αφήνοντας σε αυτές τις εταιρείες το περιθώριο να εξασφαλίσουν μεγάλα κέρδη, χωρίς καν να υπολογίζει τον κίνδυνο για τη δημόσια εικόνα της τράπεζας, η οποία εμφανίζεται κοινωνικά ανάλγητη!
Όπως καταγγέλλουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, η εισπρακτική εταιρεία που συνεργάσθηκε με την Εθνική μόλις το 2007 πρόσθεσε στους σκοπούς του καταστατικού της την εξαγορά απαιτήσεων. Πάντως, πρόκειται για μια εταιρεία με τεράστιες αποδόσεις, σύμφωνα με τους δημοσιευμένους ισολογισμούς της, που βρίσκονται στη διάθεση του «Π»: Με ίδια κεφάλαια μόλις 152.486,13 ευρώ, εμφάνισε το 2007 κέρδη 404.015,47 ευρώ, δηλαδή η απόδοση των κεφαλαίων της για τους «τυχερούς» μετόχους έφθασε το 264,9%!
Τα τελευταία χρόνια η συγκεκριμένη εισπρακτική εταιρεία, όπως και οι περισσότερες άλλωστε, έχει παρουσιάσει ραγδαία ανάπτυξη των εργασιών της: Είναι χαρακτηριστικό ότι στον ισολογισμό του 2003, η EOS Matrix εμφάνιζε κέρδη σχεδόν 30.000 ευρώ, με ίδια κεφάλαια που ξεπερνούσαν τα 102.000 ευρώ. Δηλαδή, μέσα σε μια τετραετία η εξαιρετικά επιτυχημένη αυτή εταιρεία αύξησε τα κέρδη της περισσότερες από δεκατρείς φορές, ενώ η απόδοση των κεφαλαίων της αυξήθηκε περισσότερες από οκτώ φορές! Ίσως, στη χώρα μας το μέλλον της επιχειρηματικής δραστηριότητας να ανήκει στις εισπρακτικές εταιρείες, όσο κι αν αυτό δεν φαίνεται ιδιαίτερα υγιές για την οικονομία.
Πάντως, ένα σημαντικό ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί είναι ποιο είναι τελικά το συνολικό ποσό των απαιτήσεων που αγόρασε η EOS Matrix. Γιατί δύσκολα μπορεί κανείς να διανοηθεί ότι μια μικρή εταιρεία, με κεφάλαια της τάξεως των 400.000 ευρώ, μπορεί να διαθέσει ξαφνικά 25 εκατ. ευρώ για να αγοράσει προβληματικά δάνεια. Εκτός και αν αγόρασε τα δάνεια με… δάνειο από την ίδια την Εθνική.