ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΕΙΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΤ

Είναι ένα από τα σημεία που καταγράφονται στο κόστος των εκπομπών της ΕΡΤ και δύσκολα κανείς μπορεί να προσπεράσει. Στα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα συγκεντρωτικά το «Π» καταγράφεται αναλυτικά το κόστος ορισμένων από τις σειρές και τις εκπομπές της ΕΡΤ. Η κρατική ραδιοτηλεόραση εισφέρει σημαντικά τόσο σε τεχνικά μέσα όσο και σε προσωπικό, προκαλώντας την εύλογη απορία γιατί είναι απαραίτητο να προχωρήσει σε μεικτές παραγωγές. Πριν από δύο χρόνια οι ελεγκτές της δημόσιας διοίκησης στο πόρισμά τους έγραφαν πως με δεδομένο «ότι η ΕΡΤ Α.Ε. διαθέτει την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή και το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό (τακτικό και εξωτερικούς συνεργάτες προγράμματος) να εξεταστεί από τη Διοίκηση αυτής η δυνατότητα μείωσης (στο ελάχιστο) της ανάθεσης εξωτερικών παραγωγών και παράλληλα η αύξηση των αντιστοίχων εσωτερικών, προκειμένου να αξιοποιηθούν οι παραγωγικές της δυνατότητες και να μειωθεί το συνολικό κόστος τηλεοπτικών παραγωγών».
= Το συνολικό κόστος της εκπομπής «The Σπείρα-Σπείρα show», σύμφωνα με την εισήγηση του Δ. Γόντικα (16.159, 2/10/2008) είναι 551.664 ευρώ (πλέον ΦΠΑ), για 8 επεισόδια διάρκειας 50 λεπτών και την παραγωγή της ανέλαβε η εταιρεία Τζων εντ Τζώνυ ΕΠΕ με τον διακριτικό τίτλο TNT. Κάθε επεισόδιο κοστίζει 68.958 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) και σε αυτό δεν περιλαμβάνεται ποσό 3.100 (πλέον ΦΠΑ) για εργοδοτικές εισφορές
= Η εκπομπή «Κυριακάτικο Τραπέζι» με τον Σωτήρη Τριανταφυλλόπουλο διακόπηκε αιφνιδιαστικά. Επρόκειτο για μια μεικτή παραγωγή σε συνεργασία με την εταιρεία Αιχμή. Η εισήγηση της ανάθεσης ήταν για 32 επεισόδια, με κόστος 12.450 ευρώ (πλέον ΦΠΑ). Το κόστος των εργοδοτικών εισφορών ανέρχεται σε 1.094,08 ευρώ (πλέον ΦΠΑ), με το συνολικό κόστος για τη συμπαραγωγό εταιρεία να είναι 433.410,56 ευρώ, χωρίς ΦΠΑ. Η ΕΡΤ για την παραγωγή της διέθετε τεχνικά μέσα και προσωπικό. Δηλαδή έδινε διευθυντή παραγωγής, βοηθό παραγωγής, 2 μακιγιέζ, στούντιο με 5 κάμερες, μακινίστα και όλους όσοι εμπλέκονταν στο κοντρόλ, το πλατό και τα βίντεο για τις ανάγκες της ζωντανής μετάδοσης. Τέλος, καθώς η ΕΡΤ… δεν είχε τον ηχητικό εξοπλισμό, κρινόταν απαραίτητη η ενοικίασή του, με κόστος για τις 32 εκπομπές 46.873 ευρώ (πλέον ΦΠΑ). Η εκπομπή αναμεταδιδόταν και στην ERT World, εκτός από τη ΝΕΤ, και ο Σωτήρης Τριανταφυλλόπουλος αμειβόταν με ειδική σύμβαση, το ύψος της οποίας δεν καταγράφεται στην εισήγηση.
= Στις 2 Οκτωβρίου 2008 κατατέθηκε η εισήγηση για την παραγωγή 160 επεισοδίων 10-12 εκπομπών με τίτλο «GoCulture.gr» αντί ποσού 3.973 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) για κάθε επεισόδιο. Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 635.680 ευρώ, (πλέον ΦΠΑ), ενώ δεν περιλαμβάνονται οι εργοδοτικές εισφορές 250 ευρώ (πλέον ΦΠΑ), ανά εκπομπή [σύνολο εργοδοτικής εισφοράς 40.000 ευρώ, (πλέον ΦΠΑ)]. Την παραγωγή έχει η εταιρεία Frog on the Road.
= Την ίδια ημέρα κατατέθηκε και η εισήγηση για τη μεικτή παραγωγή «Έχουμε και λέμε», για 170 δίωρα επεισόδια από την Cut Productions έναντι ποσού 5.788 ευρώ, (πλέον ΦΠΑ) για κάθε επεισόδιο. Όπως και στις άλλες παραγωγές δεν περιλαμβάνεται το κόστος 1.375 ευρώ, (πλέον ΦΠΑ), των εργοδοτικών εισφορών ανά επεισόδιο. Το συνολικό κόστος των 170 επεισοδίων είναι για τη συμπαραγωγό εταιρεία 983.980 ευρώ, (πλέον ΦΠΑ). Η ΕΡΤ διαθέτει για την εκπομπή τεχνικά μέσα και προσωπικό, όπως την κεντρική παρουσιάστρια Ρίκα Βαγιάννη, μια συμπαρουσιάστρια, τη Μάριον Μιχελιδάκη, σκηνοθέτη, δύο διευθυντές παραγωγής, δύο βοηθούς σκηνοθέτες, στούντιο με 5 κάμερες και όλους όσοι εμπλέκονται στον ήχο, όπως και το control. Η ΕΡΤ επίσης αναλαμβάνει το κόστος για την κατασκευή του σκηνικού, την παραγωγή σημάτων αρχής και τέλους και των trailer της εκπομπής. Ακόμη κασέτες για την εγγραφή της ζωντανής μετάδοσης, οθόνη plasma, 3 άτομα από το μακιγιάζ, και άλλα 3 από το κομμωτήριο, ενοίκιο μουσικών οργάνων και το κόστος εκτός έδρας για 10 εκπομπές. Το κόστος για την ΕΡΤ ανέρχεται σε 145.350 ευρώ, (πλέον ΦΠΑ). Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι πως στον προϋπολογισμό της εκπομπής η αμοιβή μιας εκ των παρουσιαστριών είναι στα… 900 ευρώ, ανά επεισόδιο το οποίο και η επιτροπή κοστολογίου το ρίχνει στα… 800 ευρώ!
= Και για τα «Αληθινά πρόσωπα» η εισήγηση κατατέθηκε στις 2 Οκτωβρίου 2008. Πρόκειται για μεικτή παραγωγή 25 επεισοδίων, διάρκειας 45 λεπτών, από την εταιρεία On Productions. Το κόστος είναι 13.840 ευρώ, (πλέον ΦΠΑ), ανά επεισόδιο, ενώ οι συνεργάτες συντελεστές της εκπομπής «δεν υπόκεινται στο ασφαλιστικό καθεστώς του ΙΚΑ». Το συνολικό κόστος των 25 επεισοδίων είναι 346.000 ευρώ, (πλέον ΦΠΑ), ενώ σημειώνεται πως «η ΕΡΤ θα διαθέσει την παρουσιάστρια της εκπομπής». Δηλαδή, προφανώς, η αμοιβή της Ε. Κατρίτση δεν περιλαμβάνεται στο κοστολόγιο.
= Στις 17 Σεπτεμβρίου 2008 ανανεώθηκε η εκπομπή «Top Stories» με παρουσιάστρια τη Σεμίνα Διγενή. Η εκπομπή αυτή δεν μεταδίδεται πλέον, μετά την παραίτηση της δημοσιογράφου. Επρόκειτο για 30 επεισόδια διάρκειας 90 λεπτών από την εταιρεία παραγωγής Dama, ύστερα από την παραίτηση της On Productions. Το κόστος του κάθε επεισοδίου, σύμφωνα με την εισήγηση, ανερχόταν σε 51.726 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) και το συνολικό κόστος των 30 επεισοδίων σε 1.551.780 ευρώ, (πλέον ΦΠΑ).
= Η ΕΡΤ ενέκρινε ακόμη την ανάθεση παραγωγής στον Θανάση Κυριακόπουλο (Λάλα) «Ο χορός των απαντήσεων» για 20 εκπομπές, διάρκειας 26 λεπτών. Το κόστος κάθε επεισοδίου είναι 5.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ και το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 100.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ. Πρόκειται για συνεντεύξεις με προσωπικότητες οι οποίες δημοσιεύτηκαν στο «Βήμα», οι οποίες απαθανατίστηκαν και σε τηλεοπτική κάμερα. Το υλικό των συνεντεύξεων περνάει στην κυριότητα της ΕΡΤ
= Το κόστος της σειράς «Καρυωτάκης» την οποία ανέλαβε η Παπανδρέου ΑΕ είναι ύψους 2.669.990 ευρώ (πλέον ΦΠΑ). Το κόστος του κάθε επεισοδίου ανέρχεται σε 116.595 ευρώ, (πλέον ΦΠΑ), ενώ δεν περιλαμβάνεται ποσό 18.400 ευρώ (πλέον ΦΠΑ), για εργοδοτικές εισφορές.
= Το «Νηστικό Αρκούδι» από την εταιρεία Art n’ sports έχει δύο οικονομικές διαστάσεις: Μαζί με το ένθετο «Kerasma» διάρκειας 6 λεπτών ανέρχεται σε 635.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) για 100 επεισόδια. Το «Νηστικό Αρκούδι» χωρίς το «Kerasma» ανέρχεται σε 362.880 ευρώ, (πλέον ΦΠΑ) για 60 επεισόδια, ενώ το συνολικό κόστος της εργοδοτικής εισφοράς φτάνει τα 48.000 ευρώ.
= Το πρόγραμμα «Μένουμε Ελλάδα» ανανεώθηκε στις 14/3/2008 ως τις 31/12/2008 για 312 επεισόδια, διάρκειας 90 λεπτά το καθένα. Το συνολικό κόστος
ανέρχεται σε 1.380.805 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και ΙΚΑ, εκ των οποίων τα 800.000 ευρώ προέρχονταν από τον ΕΟΤ. Η τηλεοπτική κάλυψη της εκπομπής δεν γινόταν από την ΕΡΤ, αλλά από την εταιρεία XYZ Productions ως αποτέλεσμα «σχετικού διαγωνισμού ενοικίασης μονοκάμερων συνεργείων».


Σχολιάστε εδώ