Πανεργατική απεργία για τις 2 Απριλίου εξήγγειλε η ΓΣΕΕ

Συνεργασία αλλά όχι σύμπλευση με την ΑΔΕΔΥ προκρίνει η πλειοψηφία της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, που αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στον ιδιωτικό τομέα στις 2 Απριλίου. Οι εκπρόσωποι όλων των συνδικαλιστικών παρατάξεων στήριξαν την απόφαση με διαφορετικό πλαίσιο ο καθένας και οι «αντιπαλότητες» δύσκολα καλύφθηκαν. Παρά την κρισιμότητα της κατάστασης, η ΠΑΣΚΕ δεν φαίνεται να επιθυμεί σύμπλευση με την ΠΑΣΚ/ΔΥ (κρίνεται ότι οι διαφορές είναι περισσότερο εσωκομματικές-πολιτικές παρά συνδικαλιστικές), ενώ επιθετικότητα εκδηλώνεται και από το ΠΑΜΕ που δεν χάνει ευκαιρία να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ και τους εκπροσώπους του της Αυτόνομης Παρέμβασης, ενώ η ΔΑΚΕ κρατιέται -όσο μπορεί- έξω από τις αντιπαραθέσεις που εκδηλώνονται.
Εισήγηση για την 24ωρη απεργία στις 2 Απριλίου έκανε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος (ΠΑΣΚΕ), ενώ ο γενικός γραμματέας Κ. Πουπάκης (ΔΑΚΕ) στήριξε την πρόταση, λέγοντας πάντως ότι κατά τη γνώμη του θα ήταν προτιμότερη η κήρυξη 4ωρης στάσης εργασίας, προκειμένου να μη χαθεί το μεροκάματο των εργατοϋπαλλήλων που περνούν δύσκολες ώρες.
Ο αναπληρωτής πρόεδρος της
ΓΣΕΕ Αλ. Καλύβης στήριξε την πρόταση «ως μια προσπάθεια επαναφοράς της οργάνωσης στους αγώνες, με την προϋπόθεση σκληρής προετοιμασίας και συνεννόησης με την ΑΔΕΔΥ για κοινή δράση». Ο κ. Παναγόπουλος δεν απέρριψε την ιδέα στα λόγια, όμως δεν έδειξε διάθεση για σύμπλευση με την ΑΔΕΔΥ, ενώ στην παρατήρηση του κ. Καλύβη ότι στη συνάντηση με τους εργοδότες «εξομοιώνονται θύτες και θύματα» αντέδρασε με έντονο τρόπο. Ο κ. Καλύβης συγκέντρωσε επίσης τα πυρά των εκπροσώπων του ΠΑΜΕ Γ. Πέρρου και Θ. Κούτρα, καθώς οι δύο συνδικαλιστές κατηγόρησαν τον ΣΥΡΙΖΑ, που στηρίζει την κινητοποίηση της Εθνικής Τράπεζας «με συνεργασία ιδιωτών».
Κατά τα άλλα, οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ εμφανίστηκαν ήπιοι στις τοποθετήσεις τους και ο κ. Πουπάκης δεν έχασε την ευκαιρία να τους πειράξει ότι «βγήκαν αναβαθμισμένοι από το συνέδριο του ΚΚΕ». Το ΠΑΜΕ προβάλλει δικό του διεκδικητικό πλαίσιο και, όπως πάντα, θα προχωρήσει σε ξεχωριστές συγκεντρώσεις.
=Ευρεία σύσκεψη συνδικαλιστών θα διοργανώσει μέσα στον Μάρτιο το προεδρείο της ΔΑΚΕ με θέμα «Οικονομική κρίση. Συνδικάτα. Πρωτοβουλίες παρέμβασης για αντιμετώπιση των συνεπειών». Ιδεολογικό το περιεχόμενο της συνάντησης, όμως το προεδρείο της ΔΑΚΕ με αφορμή αυτήν την εκδήλωση, θα τιμήσει και συνδικαλιστές της παράταξης που έχουν συνταξιοδοτηθεί.


Σχολιάστε εδώ